Zobacz pełną wersję : ...Prestige 400SK
Mam Honde Civic 5D z centralnym zamkiem (z pilotem prestige 400) i zastanawiam sie czy jest mozliwosc jego ustawienia/przerobienia tak, aby po przekreceniu kluczyka w pozycje zaplon, drzwi automatycznie sie blokowaly. To samo w druga strone...po wyjeciu kluczyka wszystki drzwi sie otwieraja.
Zebysmy sie dobrze zrozumieli...
Nie chodzi mi o to zebys drzwi sie same otwieraly, tylko o to zeby "cypki" blokujace drzwi sie ... zamykaly lub otwieraly. Widzialem juz kiedys pseudo-tunningowane wynalazki, ktore domowa robota mialy zamontowane jakies proste hydrauliczne lub pneumatyczne silowniki ktore same otwieraly drzwi...
na moją skromną wiedzę w tym temacie masz zrobioną blokadę na pompę paliwa - jak odpalisz na LPG to fura będzie chodzić i wyświetli czek że pompa zwalona, a jak wcześniej wciśniesz guziczek to załączasz pompę i czek gaśnie. Trzeba by przerobić ten guziczek, żeby blokował też na LPG bo inaczej nie ma to większego sensu - blokujesz benzynę a gazu nie i odjechać można
On dziala wlasnie tak, ze nie odpale ani na LPG ani na benzynie. Dopiero po wcisnieciu...
Sprawdzilem kiedys, ze jesli nie wcisne ukrytego przycisku w ciagu tego krotkiego czasu, lecz pozniej, to rowniez jest mozliwe uruchomienie silnika jednak wtedy nie zgasnie mi check engine i swieci sie on po uruchomieniu silnika.
:shock:
Caly czas szukam instrukjci do tego alarmu. Tak naprawde interesuje mnie mozliwosc przepgramowania tego alarmu tak, aby drzwi same blokowaly mi sie po przekreceniu kluczyka w pozycje zaplon. Ciezko znalezc gdziekolwiek instrukcje dokladnie do Prestige 400SK. Moze ktos w Civic 5D (98 rok wersja angielska) ma cos podobnego ?
Tak naprawde interesuje mnie mozliwosc przepgramowania tego alarmu tak, aby drzwi same blokowaly mi sie po przekreceniu kluczyka w pozycje zaplon
jeśli nie masz nic przeciwko a ktoś miałby takie info to też chętnie się dowiem :)
a macie wyłączniki serwisowe ??
tak, jeden serwisowy i jeszcze jeden służący chyba do wyłączania immobilisera, ale nie jestem pewien.
a więc tak:
Można osobno zaprogramować i zamykanie po zapłonie i otwieranie po wyłączeniu zapłonu.
1. załączyć stacyjkę
2. załączyć (wcisnąć) i wyłączyć (puścić) 3 razy wyłącznik serwisowy
3. w ciągu 3 sekund wyłączyć stacyjkę.
4. w ciągu 3 sekund załączyć znowu stacyjkę.
5. włączyć i wyłączyć przycisk serwisowy.
6 wcisnąć duży przycisk pilota (1 sygnał syrenki - funkcja zamykania włączona, 2 sygnały - wyłączona, wciskając duży przycisk zmieniamy)
7. włączyć i wyłączyć przycisk serwisowy.
8. wcisnąć duży przycisk pilota (j.w. tylko funkcja otwierania)
9. wyłączyć stacyjkę - wychodzimy z programowania
mam nadzieję że pomogę bo to są stare serwisówki jeszcze gówniano tłumaczone i nie mam jak sprawdzić.
pobawię się jutro i jak zadziała to potwierdzę :D Dzięki Emg :!: :)
EDIT
Jesteś wielki :D Sprawdzone, zaprogramowane wg. instrukcji i działa :D :D
pobawię się jutro i jak zadziała to potwierdzę :D Dzięki Emg :!: :)
EDIT
Jesteś wielki :D Sprawdzone, zaprogramowane wg. instrukcji i działa :D :D
Masz alarm Prestige 400SK ? Czy masz tam wylacznik serwisowy przy centralce ? Pytam bo ja nie wiem i narazie nie rozkladalem tego. Mam nadzieje ze mowimy o przelaczniku ktory powinien znajdowac sie przy centralce, bo ja mam cos innego na kluczyk taki dziwny przy syrenie.
[ Dodano: Wto 20 Wrz, 2005 ]
a macie wyłączniki serwisowe ??
Ja nie mam przelacznika serwisowego, ale slyszalem o opcji zwierania dwoch przewodow zamiast tego. Jak to zrobic ?
Teraz jak zewrzec te przewody ? Pytam bo sa one spiete obydwa w bialej malej kostce. Ma je naciac delikatnie przed kostka, zewrzec i potem zaizolowac te miejsca ?
zwierać prewody możesz jak wiesz które. Powinien być wyłącznik serwisowy, jak go nie ma to radzę nic nie zwierać bo coś wydymisz. W centralce od wyłącznika jest kostka biała albo niebieska - nie pamiętam która, druga chyba od diody. Jak sprawdzę to napiszę
bo ja mam cos innego na kluczyk taki dziwny przy syrenie
to jest wyłącznik syreny,a raczej radziłbym Ci nie zwierać na kostkach tak jak pisze Emg.
emg : czekam na info odnosnie koloru kostki :)
kostka niebieska wg moich informacji
Instrukcja kodowania-zamykania dziala !! :) Polecam
Dzieki
to kodowanie ma jeszcze jedną zaletę - po delikatnym przerobieniu instalacji oświetlenia wnętrza, po wyłączeniu zapłonu zapala się lampka w środku :D
bo tak ma presiż :D, teoretycznie przy otwieraniu z alarmu też powinno się zapalić
nightcrawler
14-10-05, 10:37
Własnie miałem alarm prestige tylko ze sie wysypał, zalozylem sobie magicara.
Teraz po otwarciu drzwi nie zapala mi sie oswietlenie wnetrza samochodu :( przestalo sie zapalac wraz z padnieciem centralki alarmu. Ktos wie gdzie szukac przyczyny ?
Bezpieczniki wszystkie dobre, jak ustawie lampke w pozycje zeby zawsze swiecila to swieci tylko w pozycji na srodku po otwarciu drzwi sie nie zapala :(
a zapala się, zapala :D Wystarczy dać przekaźnik odwracający impuls +12 na -12 i układ zwłoczny do lampki i działa w obie strony :D Zapala sie przy wyłączeniu alarmu, przy wyłączeniu stacyjki, a jak się włączy stacyjkę to natychmiast gaśnie :D Normalnie prawie jak w Maybachu :lol: ;)
nightcrawler
14-10-05, 10:42
to jeszcze brakuje tylko sciemniania, dobra bede walczyl z moim ziomem z tym 8)
u mnie ściemnia się, ale mam układzik
jeszcze jedno pytanko do Ciebie Eustachy ;) Czy ten alarm ma możliwośc podpięcia zewnętrznego urządzenia, jak choćby siłownika do klapy bagaznika :?: Ostatnio ktoś poruszył ten temat i mnie chyba też wzięło :D A jesli ma, to czy masz może mozliwość wrzucenia na maila (nie mam instrukcji programowania) zdjęcia albo skanu z opisem sposobu ustawienia kanału na pilocie :?: Z góry dzięki za fatygę :)
ma możliwość - jak naciśniesz zielony guzior na 3sekundy to jest taki kabelek (sprawdzę który), na którym pojawia się ipmuls masy. Wyślę schemacik jak narysuję i sprawdzę kolor kabla
a jak masz trzyprzyciskowego lotnika to masz dwa dodatkowe kanały, które można sterować z lotnika
będę niezmiernie wdzięczny :) A pilota mam dwuprzyciskowego - duży czarny i mały zielony
w aps 400 są dwa kanały dodatkowe: kabel niebieski i/lub zielono-czarny. Pojawia się na nich masa przy naciśnięciu przycisku
dzięki wielkie, w tygodniu rozbiorę i zrobię sobie ciągnięcie drutów ;) Do bagażnika pod siłownik :D
przepraszam za odkopanie tematu ale.....
niewiem czy nie dochodza wiadomosci na PW
ale potrzebuję instrukcje do aps 400 mx i nie chodzi i o to dołączaj do alarmu tylko o coś bardziej opisującego możliwości tego alarmu i jego schemat
może ktoś posiada taką instrukcię bede wdzieczny
Odkopię stary temat - czy w 400 samouzbrojenie jest aktywowane programowo, czy hardware'owo? Coś grzebałem przy opóźniaczu oswietlenia wewnętrznego i zniknęła mi ta opcja... Z góry dzieki za pomoc
mogło Ci zniknąć, bo coś namieszałeś w hardwarze i jak zapali się lampka to alarm odczytuje jako otwarcie drzwi i się nie samouzbraja. Trzeba gdzieś parę diodek zastosować pewnie
tak myślałem, ale nie byłem pewien. wielkie THX