PDA

Zobacz pełną wersję : peknieta szyba czolowa

Andrew 1130
24-08-12, 09:11
Panowie mam takie pytanie? Czytalem troche forum ale nie do konca mam pewnosc. Czy to prawda ze w naszych hondach szyby czolowe pekaja pod naklejka od rejestracji ( prawy dolny rog )? Ja 4 lata temu wstawilem nowa szybe a wczoraj zobaczylem ze mi pekla. Ogolnie to mysle tez ze to moze przez to ze zalozylem nord glassa. Czytalem ze te szyby nie ciesza sie dobrymi opiniami? Czeka mnie na pewno wymiana. Co byscie poradzili?

wrcsti
24-08-12, 09:15
Co byscie poradzili?
w jakiej kwestii?

Poll
24-08-12, 09:21
Dać rozpórkę i nową szybę. Ponoć trochę pomaga, bo usztywnia bude ; )

Andrew 1130
24-08-12, 09:26
W kwestii wyboru firmy szyby..

wrcsti
24-08-12, 09:31
Ja mam zamiennik bodajże Pilkingtona.

probestic
24-08-12, 10:00
Podłącze się z trochę inną kwestią.

Mianowicie :
A czy ktoś przekładał sobie oryginał z innej ? Nie pękła potem ? Wszystko ok ?

kamilrojek
24-08-12, 10:41
Tu nie chodzi o szybę tylko o to co dzieje się pod nią! Jak prawy dolny róg pod szybą będzie rdzewieć to zawsze szyba od naprężeń pęknie. Przed założeniem trzeba tam po prostu zaglądnąć i usunąć ogniska rdzy.

Andrew 1130
24-08-12, 10:52
Tu nie chodzi o szybę tylko o to co dzieje się pod nią! Jak prawy dolny róg pod szybą będzie rdzewieć to zawsze szyba od naprężeń pęknie. Przed założeniem trzeba tam po prostu zaglądnąć i usunąć ogniska rdzy.

tylko ze firmy ktore montuja szyby nie bawia sie w usuwanie rdzy. Pytalem jak dzwonilem. Chociaz nie wiem czy tam jest rdza.

wrcsti
24-08-12, 11:42
tylko ze firmy ktore montuja szyby nie bawia sie w usuwanie rdzy. Pytalem jak dzwonilem. Chociaz nie wiem czy tam jest rdza.
dlatego właśnie jak mi strzeliła szyba dokładnie tak samo jak Tobie to pojechałem do blacharza, który od razy zajrzał w poszybie, zrobił co trzeba i wstawił szybę.

kamilrojek
24-08-12, 12:13
To szukaj w innym miejscu, u Ojca robiliśmy to już po pierwszym telefonie do warsztatu gość powiedział że pewnie przed założeniem będzie musiał usunąć rdzę bo to prawdopodobnie przez to pękła szyba. Sam z siebie nawet nie zdążyłem mu o tym powiedzieć, mówił że to typowy problem. Wziął może 100 zł więcej bo faktycznie było co usuwać.

Andrew 1130
24-08-12, 21:41
Ok to popytam po tych warsztatach co robia szyby. Nie kazdy blacharz ma ssawki do wkladania szyby, a jednak profesjonalne zaklady montujace szyby maja odpowiedni sprzet. Najwyzej zaproponuje ze dorzuce pare groszy ale niech to pozadnie wyczyszcza i zabezpiecza - chyba ze wytna mi szybe i zrobie sobie to sam. Ale pewnosci nie mam czy to korozja bo 4 lata temu jak wstawiali mi szybe to bylem przy montazu i rudej nie widzialem..

Marecki
26-08-12, 14:07
Dziwne, że nie usuwają.
Ponad 10 lat temu jak jeszcze miałem inne auto, podczas wymiany usuwali mi cały ''syf" spod szyby.
Rozleniwiło się społeczeństwo...:eek:

Zrogi
29-08-12, 12:45
Na około szyby pojawia się rdza tak było u mnie. Purchle wypychają szybę i koniec balu panno lalu. Tu rozpórka nic nie da, bardziej blacharz. Szybiarz oczyści rdzę ale musisz wziąć pod uwagę że często po takim czyszczeniu pojawiają się dziury co się ujawnia jak spadnie deszcz. Najgorsze jest to że żeby to zrobić dobrze najlepiej by było uruchomić blacharza bo rdzę ci usuną ale powierzchownie a żeby to zrobić dobrze trzeba by było zajrzeć na ramkę dookoła szyby od środka samochodu czy tam też nie ma bałaganu. Szybiarz mi powiedział że takie czyszczenie to starcza średnio na 2 lata potem znowu ta sama bajka. Wiec jak planujesz dłużej jeździć to może warto zagadać z blacharzem. Jak wymieniłem szybę to po wjechaniu w dołek zawsze patrzyłem czy pęknięcie jest - jakieś przewrażliwienie :P Ja miałem mb6 więc rozpórki były a szyba i tak pękła.

Poll
30-08-12, 18:55
Mówiąc o rozpórce miałem na myśli wadę konstrukcyjną auta, bo takowa występuje i też szyba pęka. Dlaczego? Brak sztywności auta.

Zrogi
31-08-12, 00:00
U mnie przyczyną była rdza. Pojawiły się purchle i zaczęło to wypychać szybę. Chociaż skoro pęka w tym samym miejscu to coś jest z tą sztywnością. Niestety Honda nie przykładała się do blacharki. Nie wiem jak VIII gen ale w VII też z blacharką szału nie ma. Mimo wszystko bym wyczyścił zamalował ramkę dookoła szyby. Jak będzie mało blachy i dużo dziur to trzeba dać zarobić blacharzowi. Szyba z wymianą ok 400 więc szkoda by było gdyby za pół roku okazało się że znowu trzeba wymieniać więc trzeba podejść do tematu poważnie. Gdyby blacharka była jak w szwedach np volvo 850 - mój kumpel ma - 1997 rok -0 rdzy, było by super...