Zobacz pełną wersję : Czy to możliwe że mam dwie sondy lambda w Hondzie civic VI?
Czy to możliwe że mam dwie sondy lambda w Hondzie civic VI, rok 1996 1,6 16V wersja Kanadyjska? Katalizator jest zaraz przy kolektorze (tzw. grucha). Nie tak jak w innych modelach pod spodem.
Tak, jedna przed druga za katalizatorem.
CZy jak zmienię kolektor na sportowy to czy będą miejsca na podłaczenie sond lambda?
ale y7 chyba ma jedna sonde.chyba...
Furious, pewnie D16Y7
moze tak a moze nie, kolega prosi o pomoc a nie potrafi nawet sprecyzowac jakie ma auto i co mamy zgadywac?
Wiec zgaduje ze jest to Y7, a jak jest z kanady to ma 2 sondy, a jak ciagle jest to Y7 to katalizator jest w kolektorze, wiec i tak zalozenie sport. kolektora i wkrecenie obu sond w kolektor zaaowocuje słonecznie jaskrawym świetełkiem zwanym w mrocznych kręgach CHECK ENGINE`m
Mam silnik D16Y7 1,6 16V wersja Kanadyjska. I mam 2 sondy jedna w kolektorze u góry, a druga od spodu kata.
Jedna sonda bada Ci skład spalin przed katem, a druga za i z tego komp ustala odpowiednią dawkę paliwa. Tak w skrócie.
Wywalenie jakiejkolwiek
zaaowocuje słonecznie jaskrawym świetełkiem zwanym w mrocznych kręgach CHECK ENGINE`m
A jakby zastosować za kolektorem sportowy kat, one mają też wejście na sondę i tam oczywiście wkręcić drugą.
Chcę własnie tak zrobić. Zamontować sportowy kolektor i katalizator, które mają wejścia na sondy. Jeżeli ściagnę oryginalny katalizator i założę sportowy to zaświeci się kontrolna "check". Czy moża temu zaradzić? I czy to wogóle prawda czy mit :)?