PDA

Zobacz pełną wersję : Wyższe obroty, falowanie, krokowy

iron82
22-08-12, 19:05
Hej. Mam taki problem. Od jakiegoś czasu mam obroty na poziomie 1100 i falują do 1300 na rozgrzanym silniku. Wyczyściłem krokowca i dalej to samo. Odpiełem kość od krokowca na odpalonym to oprócz zapalonego checka żadnej reakcji ze strony silnika. A o ile mi wiadomo to obroty powinny spaść. Wymieniłem krokowca i taka sama sytuacja. Czy możliwe, że oba krokowce są padnięte? I czy wogóle to wina krokowca? Hania jeździ normalnie. Silnik to d16z9.

Karoles
23-08-12, 21:21
uszczelka pod ssacym albo inna nieszczelnosc w ukladzie dolotowym

markotny
23-08-12, 23:48
Zatkaj dolot i zobacz czy ci silnik zgaśnie.

iron82
28-08-12, 17:08
Założyłem jeszcze jeden krokowiec i teraz obroty nie falują ale dalej są za wysokie. Po zatkaniu przepustnicy silnik nie gaśnie więc zostaje nieszczelność. A dokładniej uszczelka pod kolektorem bo na przepustnicy wymieniałem pół roku temu i w dodatku ją zasilikonowałem więc raczej tędy nie puszcza. Dzięki panowie.

Radek82
28-08-12, 20:40
Dołączę się do wątku mam podobne jazdy w d14a4 dwa krokowce i to sam .układ dolotowy szczelny gdy zatka się go to gaśnie , jednak gdy się zatka palcem wlot powietrza gdzie jest zasysane do korkowca obroty są wzorowe ? teraz 3 pytanka czy z przepustnicy powinno słychać świst zasysanego powietrza do krokowca czy opór w zaworze IACV między 1 i 3 pinem (manual rozdział 11-A-51), niby powinno byś miedzy 16 a 28 Omów a jam ma 40 i czy ten walec powinien się zamykać i nie zasysać powietrza gdy silnik nie jest na ssaniu ?