Zobacz pełną wersję : Zawieszanie się klimatyzacji
Przejrzałem z grubsza forum i wątek poświęcony klimatyzacji, ale podobnego przypadku nie znalazłem.
Do rzeczy, klimatyzacja mi się zawiesza, to znaczy cały układ sterowania działa, nawiew i jego regulacja działa, ale czasami nie leci zimne powietrze. Tak samo jest przy AUTO, jak i manualnej. Potrafi działać kilka godzin i nagle przestaje dmuchać zimne, albo zadziała na kilka minut i znowu leci gorące powietrze.
W okresie zimowym miałem przynajmniej ze 2 miesiące nie korzystałem z klimy, potem, po uruchomieniu przez chwilę nie działała, ale po kilkunastu kilometrach jazdy było już ok. Od tamtej pory "zawiasy" zdarzały się rzadko, aż do teraz, gdy okresów niedziałania jest więcej, niż poprawnej pracy.
Jakieś pomysły?
A czujnik temperatury zewnętrznej jest ok? Pokazuje normalną temperaturę czy świruje? Bo jak jest czujnik walnięty to i klima świruje.
Np. Jak mi padł czujnik w zimie (na zewnatrz -18'C) to czujnik pokazywał mi że jest na zewnątrz +34' i w aucie zamiast grzać to chłodziło non stop
Działa tip top, odczyt prawidłowy. Ponadto wyświetlają się informacje o statusie klimatyzacji, lub jej wyłączeniu. Po włączeniu np na AUTO zmienia się siła nawiewu, więc cała "sygnalizacja" również jest ok. Podejrzewam, że to jakiś problem mechaniczny, może sprzęgiełko? Jak ktoś miał podobny problem to proszę się podzielić.
butler.gdansk
22-08-12, 17:44
Mi się raz zdażyło że mimo trybu "AUTO" i temperatury zewnetrznej powyżej 30 stopni klima przestała chłodzić. AC widać było że jest włączone, temperatura nastawiona na "LO" i był tylko nadmuch bez chłodzenia. Pomógł restart klimy ("OFF" i "AUTO")
Ja miałem identyczny problem, po okresie zimowym kiedy nie używałem klimy raz klima chłodziła a raz nie. Byłem w serwisie klimy i stwierdzili, że to usterka elektryczna auta bo sprężarka się nie uruchamia i żebym zostawił auto na 1 dzień. Olałem to i sam doszedłem, że chodziło o przekaźnik, wymieniłem go i wszystko hula do dzisiaj.
Dzięki za info, wczytałem się trochę w Civinfo i też były podobne sugestie.
Nie pamiętasz może, czy ten przekaźnik to nr 3 pod maską?
Przekaźnik kupiłeś w ASO?
Wczoraj wymieniłem przekaźnik o numerze G8HL-H71 - kupiłem w ASO za 92zł (swoją drogą zdzierstwo, ale nigdzie indziej nie dało rady tego taniej i szybciej dorwać). Objawy miałem takie jak plakon83: działała spoko, podczas jednej jazdy się wyłączyła na jakieś pół godziny, następnie znowu zadziałała. Później sytuacja stawała się coraz częstsza (częściej nie działała niż działała). W końcu przestała w ogóle działać. Poczytałem trochę i postanowiłem zaryzykować i wymienić ten przekaźnik - jak ręką odjął. Podobno fabryczne przekaźniki są wadliwe i korodują w środku, aż w końcu przestają działać. Także jeżeli ktoś ma problemy z klimą i słyszy, że sprężarka się nie włącza, to sugerowałbym zacząć właśnie od wymiany przekaźnika, zanim jakiś pseudomechanik zasugeruje wymianę sprężarki...