PDA

Zobacz pełną wersję : Duze pobieranie oleju civic 96 i dziwne zachowanie sprzegla

rapi77
22-08-12, 00:45
od zakupu auta jezdze tydzien czasu.. Na poczatku bylo ok 1,5l oleju w silniku i jezdzilem tak 3 dni. Wowczas przy wiekszych obrotach tak jakby slizgalo sie sprzeglo (chodzil jak automat)

Gdy sie zorientowalem, ze bagnet jest suchy wlalem 2l oleju do max na bagnecie i sprzeglo zaczelo zachowywac sie w miare normalnie.

Po dolaniu oleju pojezdzilem 2 dni i olej jest prawie w polowie pomiedzy min i max.!!!!!!!! Nigdzie nic nie cieknie pod silnikiem...

Rura wydechowa jest cala czarna od "sadzy" jak w zajechanych dieslach :-(

Olej to polsyntetyk Mobil 10 W 40
Czy po zmianie na mineralny problem z tak duzym braniem oleju zniknie?

vnv_nation
22-08-12, 00:51
Czy po zmianie na mineralny problem z tak duzym braniem oleju zniknie?

Pewnie troche sie problem zmniejszy, ale z tego co piszesz to niezauwazalnie i dalej bedzie ci silnik olej wpierniczac. To co opisujesz z tym sprzeglem tez dobrze nie wrozy... hm czemu nie pojechales ogladac auta z kims kto sie zna? Bo ztego co piszesz wynika ze kupiles zajechana padake i wpakujesz teraz w auto pewnie pare tysiecy zeby jezdzilo tak jak powinno...

rapi77
22-08-12, 01:03
wiesz, dalem za nia tylko 2 tys.. ogolnie da sie jezdzic, srodek zadbany, z blacharka gorzej... a za te pieniadze na pewno nie kupilbym nic lepszego... Bede robil po kolei i bedzie OK ;-)
Przeglad techn. przeszla bez problemu.
Ogolnie chcialem Civica, wczesniej mialem V gen. i nigdy mnie nie zawiodla ;-)

vnv_nation
22-08-12, 08:18
No dales za nia tylko 2 tys a doprowadzisz ja do normalnego stanu i wyjdzie cie ona 5 jak nie lepiej :)

rapi77
22-08-12, 09:54
ja Cie rozumiem, ale wiesz.. Nie mialem 5 tys na auto... A tak z miesiaca na miesiac cos w niej zrobie: raz sprzeglo, potem znow cos, potem blacharke, dokupie ladne alu i w koncu za kilka miesiecy bedzie igielka ;-)

ale wiesz... odpala na dotyk, silnik pracuje idealnie, ladnie wchodzi na obroty, przyspieszenie ma OK... tylko ten olej za szybko znika :-(
A moze to byc zwiazane ze stozkowym filtrem powietrza??? Taki jest zalozony.. Nic innego w silniku nie bylo robione, tylko zalozony ten filtr stozek... mam tez fabryczny, ktory bedzie lepszy???

luchuma
22-08-12, 10:20
ze stozkiem to nie ma nic wspolnego

jesli chodzi o auto ktore masz w opisie czyli 1.4 '96 to pewnie silnik juz zuzyty i sie nie oplaca remontowac

CRX1
22-08-12, 11:43
lachuma,ma rację.Zacznij rozglądac się za silnikiem.Zmiana na mineralny ,tylko nieznacznie może zmniejszyć spalanie oleju.Jak będziesz zmieniał silnik ,to warto założyć nowe sprzęgło.A felgi zostaw na koniec jak zrobisz blachę i lakier.

Guscioren
22-08-12, 12:21
Najlepiej szukać słupka od 1.4 i jeżeli ktoś posiada to sprzęgło które mu jeszcze jeździło :) To będzie najtańszym kosztem.
Jeżeli chcesz coś lepszego szukaj zdrowego słupka + do skrzyni lekki zamach i nowe sprzęgło. Ewentualnie jak już skrzynia będzie zdjęta to hybryda ;)
Remontować d14 się nie opłaca to tyle w temacie a z tego co piszesz to pewnie tez ładne jajo jest z tłoka zrobione

rapi77
22-08-12, 14:52
ja wiem, czy sie oplaca? na allegro slupek kosztuje 600-700zl. a caly silnik 800 ;-)

a jakie ja w ogole mam oznaczenie silnika?? bo nie mam nic w dow. rej. d14 i co dalej?

probestic
22-08-12, 15:06
Otwórz maske, trochę poniżej aparatu zapłonowego, poniżej od węża chłodni, masz wybite na bloku oznaczenie silnika d14 ... i brakujące oznaczenie. np. a2 :]

luchuma
22-08-12, 15:15
pod vinem na tabliczce tez powinno byc

rapi77
22-08-12, 15:28
Dzieki ;-) Mam d14a2

a ten silnik????
http://allegro.pl/silnik-honda-1-4-d14a2-skrzynia-alternatr-194-tys-i2558196876.html
warto za 400zl.

dixo
22-08-12, 15:45
musisz sie liczyc tez z tym ze kupujesz kota w worku ... ;) zeby sie nie okazalo ze nowy silnik bedzie wcinal wiecej Oliwy niz twoj :)[czego Ci nie zycze] mialem ten sam problem w D16Y7 z tym ze zrobilem remont

rapi77
22-08-12, 16:17
ja czytalem o tym jak pisales na forum... i w koncu zrobiles?? ile zaplaciles za remont?? i co wymieniles???

luchuma
22-08-12, 16:27
no jak wcina tyle oliwy to trzeba pomierzyc blok, tloki, sprawdzic czy nie porysowany w srodku.
sprawdzic czy nowe pierscienie tlokowe nie maja za duzo luzu

no i zalezy w jakim stanie jest glowica ;]

co do kosztow zalezy czy sam czy u mechaniora zostawisz auto i co jest padniete poza pierscionkami

dixo
22-08-12, 17:07
ja czytalem o tym jak pisales na forum... i w koncu zrobiles?? ile zaplaciles za remont?? i co wymieniles???
Tak zrobilem remont. Zaplacilem 2500 zl i wkoncu mam swiety spokoj zrobilem po remonciku 2000 km i nie zjadl ani grama oliwy :)
wymienilem pierscienie [na szczescie nie musialem dawac nadwymiarowych tlokow] glowica poszla do planowania , wyregulowane zawory , uszelke pod glowica , uszczelniacze , rozrzad , plukanka silnika , świece , i wszystkie uszczelki ktore zostaly naruszone przy demontazu silnika.

rapi77
22-08-12, 17:23
*****iscie masz... no nic... zbieram kase ;-)

Guscioren
22-08-12, 18:41
pisz do zaufanych ludzi z forum. Ostatnio ktoś wystawiał słupek d14. Zresztą możesz szukać silnika który jest jeszcze w aucie. Sprawdzić kompresje na cylindrach i czy nie robi zasłony dymnej :) z tego co się orientuje to każdy słupek ci podejdzie z symbolem d14

dixo
22-08-12, 18:49
co do zaslony dymnej :) to przed remontem jak Hania jadla oliwe jak wsciekla dziwne bylo to ze nic nie kopcilo ^^ a jadla na 1000 km okolo 4-5 L ... kopcila tylko na zimnym i to jeszcze bardzo delikatnie do teraz mnie to dziwi czemu nie dymila .. Pozdro

mirasek
22-08-12, 22:19
*****iscie masz... no nic... zbieram kase ;-)
Ludzie zdrowe d14 wyrzucają na złom, wczoraj kumpel rozkręcił na części pierwsze a dziś wywiózł, bo tylko zawadzało w garażu - działało, nie brało oliwy jak było w aucie. W tamtym roku kupiłem równie dobre d14 za 200zł, na świeżym rozrządzie, obecnie jeździ, nie łyka oliwy, sprawny zdrowy silnik. Także nie widzę cienia sensu pchania się w remont takiej jednostki, tym bardziej w aucie wartym 2 tys.zł... Najlepiej poszukać kogoś kto swapował na mocniejszy silnik, a pierwotny miał zdrowy. Wtedy nawet można zapłacić więcej ale mieć pewność że kupiony słupek jest ok.

Guscioren
22-08-12, 22:56
co do zaslony dymnej :) to przed remontem jak Hania jadla oliwe jak wsciekla dziwne bylo to ze nic nie kopcilo ^^ a jadla na 1000 km okolo 4-5 L ... kopcila tylko na zimnym i to jeszcze bardzo delikatnie do teraz mnie to dziwi czemu nie dymila .. Pozdro
Moze tak ma B seria, ale wiem ze mi brała około litra na 1k km i ostra chmura była.
Teraz tak jest mniej więcej 1-1.5litra na 10tysiecy i chmura tez jest ale dopiero przy 8tysiacach

wlooczykij
22-08-12, 23:37
Jeżeli intresuje Cię silnik 1.4 to jest to niezwykle pospolita jednostka napędowa. Można przebierać i raczej mało która jest zajeżdżona bo raczej nie jest to silnik, który warto zarzynać - taki bardziej do toczenia się niż pobijania rekordów prędkości a już szczególnie w tym civic'u. Także szukaj dawcy lub poszperaj w sklepach z częściami. Dużo jednostek zalega w magazynach.

rapi77
23-08-12, 09:41
yhy, tak zrobie... wlasnie mi tez nie kopci... chyba ze przy ostrej jezdzie ;-)

luchuma
23-08-12, 10:34
no to szukaj jeszcze jakies dziury, musi gdzies olej spindalac dodatkowo

straznik
23-08-12, 14:04
Wiem że to troche offtop, ale jak mozna zajezdzic takie d14? Ja mam 238 kkm, czesto silnik widzi 5000 tys obrotów, jezdzi na pełnym syntetyku i nie bierze w ogole oleju. A tu coraz więcej wątków o remontach... Czy to znaczy ze ktos oleju nie wymieniał czy co?

luchuma
23-08-12, 14:09
palowanie na zimnym, dziurawy filtr powietrza, ujowy olej,filtr i rzadko wymieniane, przegrzany silnik, itd, itp

ja mam 270kkm zalany valvoline maxlife 10w50 czy cos takiego, troche chlupnie czasem ale bez tragedii, do wymiany mozna nie dolewac ;] (czyli 10-15kkm)

rapi77
23-08-12, 15:56
moze i przegrzany... jak ją kupiłem miała tylko 1,5l oleju w silniku :-(
Olej wymieniany co 10 tys. Mobil polsyntetyk 10w40, takze niezly...

luchuma
23-08-12, 16:02
mialem mobila - straszna qpa :P

rapi77
23-08-12, 19:37
moge juz wymienic olej... jaki Waszym zdaniem bedzie lepszy od tego mobila??? i czy zostawic 10w40 czy zmieniac na inny????
w sumie jest juz w silniku prawie 2,5l swiezutkiego oleju... No ale filtr zostal stary.. :-(

luchuma
23-08-12, 19:43
Valvoline Max Life 10W40 plus nowy filter
banka 4 litry wystarczy

mirasek
23-08-12, 21:12
Wymiana oleju na inny mu nie pomoże, wymień filtr i dolewaj, skoro już dolałeś ponad 2 litry świeżego. Przyczyna? Może własnie badziewny stożek, już różne cuda widziałem, w tym dwa dobite silniki wciągające wszelaki pył przez lipny filtr (jeden zaniedbany, drugi badziewny już z fabryki). Przegrzanie to druga prawdopodobna opcja, a jazda z 1,5 l. oleju w misce też raczej mu nie pomogła :) Te silniki 300 tys.km powinny machnąć bez większych stresów, chyba że ktoś użytkuje w sporcie albo notorycznie się wścieka ;)

rapi77
23-08-12, 22:22
a powiedzcie mi, co jesli filtr stozkowy jest za blisko silnika...???? bo u mnie jest bardzo blisko... moze to cos z tym zwiazane... ???

Guscioren
23-08-12, 22:51
wciąga gorące powietrze z komory co podobno źle działa na silnik.

wlooczykij
23-08-12, 23:03
No to raczej silnika Ci nie uszkodziło. Po prostu przez to możesz mieć gorszą wydajność, gdyż zamiast zimnego powietrza zasysa Ci ciepłe, mieszanka jest uboższa w tlen co prowadzi do gorszego jej spalania.

vnv_nation
23-08-12, 23:28
Jak juz chcesz olej wymieniac to przy takim zuzyciu nie wlewaj polsyntetyka bo szkoda kasy na to, wlej mineral i po prostu dolewaj jak bedzie trzeba a w miedzyczasie zbieraj na swapa

rapi77
25-08-12, 13:10
juz Honda stoi na parkingu policyjnym :-( roz*****a, nie dalo rady nawet nia uciekac ;-) Skosila 2 samochody i wbila sie w slup... trzeba odkladac na nowe auto, oczywiscie Honde ;-)
Pieprzone urodziny... teraz nie ma auta, ale za to jest sprawa o prowadzenie pod %...

Maskunt
25-08-12, 13:22
Zaaaaraz, czy ja dobrze rozumiem - rozwaliłeś hondę po pijaku i kupujesz następną?

luchuma
25-08-12, 13:31
nie kupi, ubezpieczyciel bedzie sciagal z niego kase za zlamanie warunkow ubezpieczenia ;]

kamilrojek
25-08-12, 13:35
Przepraszam ale takim co wsiadają po pijaku za kółka, rozwalają samochody innych, powinni dożywotnio zabierać prawo jazdy. Kup sobie bilet na PKS bo na tyle zasługujesz.

pablo_020
25-08-12, 13:40
trzeba odkladac na nowe auto, oczywiscie Honde ;-)

Trzeba się jeb..ąć mocno w łeb, a nie kupić kalejną hondę.

civic-5
25-08-12, 13:49
Nie widzicie, że to małolat który nie zna życia ? Gówniarzu ręce upier*oliłbym Ci przy samej dupie za tego typu zachowanie...
Mam nadzieje, że nikomu krzywdy nie zrobiłes i Twoje "słodkie i upojne urodzinki" dadzą Ci do myslenia...

Ku*wa - żal !

Maskunt
25-08-12, 13:59
Czyli jednak dobrze zrozumiałem. O odszkodowaniu zapomnij, nie dostaniesz nawet grosza i jeszcze zapłacisz za szkody, które wyrządziłeś - życzę kilkudziesięciu tysięcy. Do tego sprawa w sądzie i zabrane uprawnienia na 3 lata (oby nie mniej), jeśli przekroczyłeś magiczną granicę to zostaniesz skazany za przestępstwo, co oczywiście zostanie w papierach do końca życia (czego również z całego serca życzę). Do tego grzywna kilka tysięcy i/lub kara pozbawienia wolności.

Sto lat, właśnie zmarnowałeś sobie życie. Oby tylko sobie.

oxide
25-08-12, 14:21
ja po swapie mojego d13 na vteca oddałem cały stary silnik z osprzętem za 250 zł ;d ( nie brał grama oliwy )

Guscioren
25-08-12, 15:55
Trzeba się jeb..ąć mocno w łeb, a nie kupić kalejną hondę.

http://pl.memgenerator.pl/mem-image/brawo-****a-brawo
Za wsiadanie do auta po %% powinni jaja ucinać, a zabranie prawka to już inna sprawa. Później słyszymy w telewizji "kolejny zwariowany kierowca hondy"
tak jak kolega wyżej Bilet na PKS a na honde nawet nie patrz. Dzieki Bogu ze ty tam jakiejś B serii nie miałeś

Hondziarz84
25-08-12, 23:53
Tylko z profilu wynika że nie taki gówniarz 34 lata.... Ale nie każdemu z wiekiem przybywa mądrości...

Marecki
26-08-12, 00:22
Aaaaale klient.
Dobrze, że nikogo nie zabił.....

Zrogi
26-08-12, 00:45
Zaczeło się od oliwy i sprzęgła a tu taki cyrk ;). Dobra koniec OT.

probestic
26-08-12, 08:13
Założycielowi tematu polecam rower ...

A tak serio, to problem mu się rozwiązał :p silnik już mu więcej oliwy nie weźmie. W silniku brakowało, w głowie jeszcze bardziej.

wlooczykij
27-08-12, 00:49
Trzeba być totalnym debilem żeby jeszcze pisać o tym na forum... Jeżeli to prawda i nikt nie zrobił ci durnego kawału to szkoda gadać. Obyś już nigdy nie wsiadł za kółko. Kolejna Hanka skasowana przez jakiegoś tępego wymoczka...