Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Charczące głośniki -

raizzo
22-08-12, 00:26
Tak jak w temacie mam problem z charczącymi głośnikami, wcześniej miałem radyjko JVC pod, które miałem podłączone głośniki z przodu oraz dwa owale w półce i po pewnym czasie zaczął mi charczeć głośnik owalny od strony pasażera wkurzało mnie to strasznie więc wymieniłem cały sprzęt łącznie z radiem i do tego dokupiłem wzmacniacz 4 kanałowy, aktualnie mam przednie głośniki podpięte po radio a owale do wzmacniacza po jakiś 2tyg. od zakupu zaczął mi charczeć głośnik owalny znowu z tej samej strony co poprzednio tylko tym razem nie jest on połączony bezpośrednio pod radio a centralnie pod wzmacniacz. Czy może być to wina wzmacniacza czy raczej coś innego?

CRX1
22-08-12, 01:32
Założyłeś nowe okablowanie ,czy zostawiłeś stare?

Jest jeszcze jedna możliwość ,że zalewa Ci głośnik .

raizzo
22-08-12, 02:04
Kable zostały całkowicie wymienione ale niestety nie na takie z wyższej pułki bo zabrakło mi już funduszy i kupiłem taki zestaw http://allegro.pl/peiying-kable-zestaw-do-wzmacniacz-tuba-subwoofer-i2507710865.html, z tego zestawu wywaliłem tylko bezpiecznik 60A i zastąpiłem go 40A. Co do zalewania głośnika to jeśli chodzi ci o to nie zauważyłem niczego co by mogło świadczyć o tym że mam nieszczelną klapę w HB i woda dostaje się do środka.

CRX1
22-08-12, 11:54
Kable w sumie nie porywają ,ale mogą być.Zmieniłbym końcówki,i powinne być polutowane .Głośnik masz prawidłowo dokręcony?,czy dokręcenie nie powoduje naprężeń membrany?.Sprawdż ręką ,delikatnie naciskając membranę,czy cewka płynnie pracuje ,czy nie ociera o magnes.Tylko jeden charczy ?40 A może być.

raizzo
22-08-12, 13:43
No właśnie końcówki są tylko zaciśnięte ale dzisiaj je zrobię porządnie i polutuje, głośniki nie są do końca przykręcone bo są to Helixy B 69X i ciężko je idealnie wpasować bo osłony się nie mieszczą w półce, co do charczenia to charczy tylko jeden a jest przymocowany identycznie jak ten drugi. Nie mam pojęcia czy bezpiecznik 40A się nadaje ale wydaje mi się że tak, ewentualnie mogę wrzucić 30A.

Brylant1
22-08-12, 14:26
Charczenie najcześciej spowodowane jest zatarciem cewki, jej złym wycentrowaniem lub membrana straciła sztywność. Może dostało się trochę syfu w okolice cewki?

mes
22-08-12, 15:02
1. wyjmij charczący głośnik i postaw na półce - dalej charczy?
2. zamień głośniki miejscami i powiedz czy pomogło.
3. tak jak mówi Brylant1 i CRX1 - krzywo cewka wisi - może kosz jest ugięty

raizzo
22-08-12, 15:12
Dzięki za wskazówki, kable według zaleceń CRX1 porządnie pozaciskałem i na koniec polutowałem końcówki. Zaraz zastosuję się do porad jak napisał mes i dam znać czy pomogło.

raizzo
22-08-12, 20:05
A więc zamieniłem miejscami głośniki i wymieniłem kable ale nic to nie dało, odwróciłem więc głośnik i dałem na volume 50 i przetrząsłem trochę głośnik po czym zamontowałem go normalnie ale delikatnie jeszcze coś tam charczało więc lekko pobujałem membranę palcami i przestało charczeć. Tak więc wasze wskazówki wile mi pomogły za co z góry dziękuję.