Zobacz pełną wersję : Charczące głośniki -
Tak jak w temacie mam problem z charczącymi głośnikami, wcześniej miałem radyjko JVC pod, które miałem podłączone głośniki z przodu oraz dwa owale w półce i po pewnym czasie zaczął mi charczeć głośnik owalny od strony pasażera wkurzało mnie to strasznie więc wymieniłem cały sprzęt łącznie z radiem i do tego dokupiłem wzmacniacz 4 kanałowy, aktualnie mam przednie głośniki podpięte po radio a owale do wzmacniacza po jakiś 2tyg. od zakupu zaczął mi charczeć głośnik owalny znowu z tej samej strony co poprzednio tylko tym razem nie jest on połączony bezpośrednio pod radio a centralnie pod wzmacniacz. Czy może być to wina wzmacniacza czy raczej coś innego?
Założyłeś nowe okablowanie ,czy zostawiłeś stare?
Jest jeszcze jedna możliwość ,że zalewa Ci głośnik .
Kable zostały całkowicie wymienione ale niestety nie na takie z wyższej pułki bo zabrakło mi już funduszy i kupiłem taki zestaw http://allegro.pl/peiying-kable-zestaw-do-wzmacniacz-tuba-subwoofer-i2507710865.html, z tego zestawu wywaliłem tylko bezpiecznik 60A i zastąpiłem go 40A. Co do zalewania głośnika to jeśli chodzi ci o to nie zauważyłem niczego co by mogło świadczyć o tym że mam nieszczelną klapę w HB i woda dostaje się do środka.
Kable w sumie nie porywają ,ale mogą być.Zmieniłbym końcówki,i powinne być polutowane .Głośnik masz prawidłowo dokręcony?,czy dokręcenie nie powoduje naprężeń membrany?.Sprawdż ręką ,delikatnie naciskając membranę,czy cewka płynnie pracuje ,czy nie ociera o magnes.Tylko jeden charczy ?40 A może być.
No właśnie końcówki są tylko zaciśnięte ale dzisiaj je zrobię porządnie i polutuje, głośniki nie są do końca przykręcone bo są to Helixy B 69X i ciężko je idealnie wpasować bo osłony się nie mieszczą w półce, co do charczenia to charczy tylko jeden a jest przymocowany identycznie jak ten drugi. Nie mam pojęcia czy bezpiecznik 40A się nadaje ale wydaje mi się że tak, ewentualnie mogę wrzucić 30A.
Charczenie najcześciej spowodowane jest zatarciem cewki, jej złym wycentrowaniem lub membrana straciła sztywność. Może dostało się trochę syfu w okolice cewki?
1. wyjmij charczący głośnik i postaw na półce - dalej charczy?
2. zamień głośniki miejscami i powiedz czy pomogło.
3. tak jak mówi Brylant1 i CRX1 - krzywo cewka wisi - może kosz jest ugięty
Dzięki za wskazówki, kable według zaleceń CRX1 porządnie pozaciskałem i na koniec polutowałem końcówki. Zaraz zastosuję się do porad jak napisał mes i dam znać czy pomogło.
A więc zamieniłem miejscami głośniki i wymieniłem kable ale nic to nie dało, odwróciłem więc głośnik i dałem na volume 50 i przetrząsłem trochę głośnik po czym zamontowałem go normalnie ale delikatnie jeszcze coś tam charczało więc lekko pobujałem membranę palcami i przestało charczeć. Tak więc wasze wskazówki wile mi pomogły za co z góry dziękuję.