Zobacz pełną wersję : SKÓRZANA TAPICERKA
Wpadlem na pomysl obicie skora mojego calego autka, z boczkami w zaprzyjaznionym zakladzie obszyja mi za 600zl tylko skad material?? ma ktos moze dojscie do producenta skor? znalazlem producenta skory ekologicznej nawet o bardzo niskiej scieralnosci i obszywaja tez auta, rowniez niby ta ekologiczna "oddycha" i maja rozne certyfikaty ale wolalbym prawdziwa? zna sie ktos na tym i moze cos doradzic? KOLOR -> BIALY :D
elou. Mogę załatwić ci skórę. Licowa to koszt 90 zł za m2. Kupuje się to w buanach czyli w krowach innymi słowy :) Jak byś był zainteresowany to zapraszam.
Licowa to koszt 90 zł za m2
ktos sie moze orientuje ile takiej skory potrzeba na coupe ? orientacyjnie oczywiscie.
pozdrawiam
Mini
Ale to juz taka skora gotowa ze mozna ja juz obszywac czy to jest zwykla skora jakbym zdarl z krowy :D? Miekka? nadaje sie do auta?? obszywal ktos nia?? :?:
ZARAZ KAZDY BEDZIE MIAL SKORKE :D MILY TOPIC :D:D
na fotele przednie potrzeba około 4m^2. wez miarke w rękę, policz i zaokrąglij to w górę, żeby nie brakło. i tak zostanie Ci z metr w bezużytecznych ścinkach.
podepne sie niejako pod temat jaka jest alternatywa dla skory no i oczywsicie dla seryjnych oic, chodzi o material, ktory sie nadaje na tapicerke
skaja moj typ:P a alkantra?
skaja moj typ:P a alkantra?
mule - a moze ty bedziesz wiedzial ile to na coupe wyjdzie ? Ja na razie nie mam mozliwosci techniczych aby sprawdzic
pozd.
mini
no coz niestety tez nie mam jak tego zmierzyc, przyatakuj kogos kto ma skore w coupe moze wie, chyba byl ktos taki,
ale tak ogolnie to przeciez ilosc materialu nie bedzie chyba wiele sie roznic niz w htb 3d! z tego co wiem to srodek jest bardzo podobny,fotele kanapa powinna byc taka sama boczki w sumie tez
nie wiem jak na coupe ale na mojego sedan z obszyciem alcantara podali cene 3600, jest jeszcze cos takiego jak polska alkantara i koszt wtedy to 2300, całego auta foteli kanpy i boczków...
DROGO!! z tego co pamietam to na cale auto potrzeba okolo 12m2 z boczkami, tamta skora ekologiczn byla po okolo 20zl za m2 wiec + robocizna 600 to masz kolo 800zl, ja wlasnie szukam prawidziwej skory i jak pisze Kvasir prawdziwa taka jaka chce jest za 90 to mam za 1600 wypas na maxa:D
hm a wie ktos czym sie rozni polska od niepolskiej?:) czy nie jest tak ze polska po roku jest juz wspomnieniem? i w ogole jaka jest trwalosc tej materii?
a co do cen to podejrzewac ze do 2d moe byc nizsza niz 5d bo mniej boczkow do obszycia=mneij roboty i mniej materialu
nie wiem jak na coupe ale na mojego sedan z obszyciem alcantara podali cene 3600, jest jeszcze cos takiego jak polska alkantara i koszt wtedy to 2300, całego auta foteli kanpy i boczków
kurcze szkoda ze nie rzucilem okiem na to w hradcu ...hmmm, bo nawet nie wiem co to jest alcantara, a raczej jak to wyglada
ps. Strasznie mi sie podoba obszycie skora deski rozdzielczej ale to chyba more complicado
ale ja nie mam alkantary niestety :( :), moim zdaneim jest to lepszy materiał niz skóra..... to jest tak jakby zamsz tylko bardzo krótki jak masz jakiegos zioomka co ma type-r albo integre to tam wlasnei przednei fotele sa z alkantary
nie wiem jak na coupe ale na mojego sedan z obszyciem alcantara podali cene 3600, jest jeszcze cos takiego jak polska alkantara i koszt wtedy to 2300, całego auta foteli kanpy i boczków
kurcze szkoda ze nie rzucilem okiem na to w hradcu ...hmmm, bo nawet nie wiem co to jest alcantara, a raczej jak to wyglada
ps. Strasznie mi sie podoba obszycie skora deski rozdzielczej ale to chyba more complicado
Deskę się flokuje, było już o tym parę razy.
A co do ilości to mi chyba poszło chyba ok 7-8 m^2 materiału na obszycie siedzeń przednich, tylnej kanapy i boczków w dzrzwiach w Civic cp2
Deskę się flokuje, było już o tym parę razy.
Erka nie chodzi mi o flokowanie deski tylko obszycie jej skora
Szwy wygladaja bardzo fajnie na takiej desce , pytanie tylko kto to zrobi i ile za to wezmie ? Flokowanie mi osobiscie sie nie podoba
na pewno zrobia to w JAVA car design ;) tylko chyba bedziesz musiał sprzedac pół auta aby zapłacić :)
minime pogadaj z kims z www.moce.pl ....cos im stronka nie bangla ale telefonik jest i podobno dobrze robia, u nich własnei pytalem o ta alkantare do siebie
podejrzewam ze alcantra ma jeszcze ten plus ze z zimie itp nie jest nieprzyjemnie lodowata:)
na allegro jest sporo ogloszen ze skórami do aut
nie wiem jak z alcantarą, ale orientowałem się w temacie obszycia skórą w Wawie na Żoliborzu to za zrobienie przednich foteli (półskóry z powiększeniem podparć bocznych) + kierownica + ręczny + dźwignia, gałka + plastiki przy fotelach powiedzieli mi 1 800PLN i jak patrzę na to co piszecie to jakoś strasznie drogo...
Alcantara owszem jest ładna i przyjemniejsza (a przede wszystkim mniej śliska) ale z tego co słyszałem od tapicera jest mnie trwała. To nie moja opinia, ale gdybym miał robić tapicerę to bym zgłębił temat.
sie cenia bo malo jest ludzi ktorzy sie tym trudnia
Jest to skóra licowa czyli już wyprawiona i pofarbowana. Taka z której szyje się fotele biurowe, wersalki itp. Najlepsza i najmiększa skóra jaka jest.
a ja włąsnei słyszałem ze orginalna alkantara włoska jest bardzo trwała :)
orginalna alkantara włoska jest bardzo trwała
nie mówię, że nie :) trzeba będzie wypróbować jak troszkę grosza zostanie :P lewy fotel w alcantarze, a prawy w skórze :lol:
Powodzenia w tapicerowaniu i czekam na opinię i foty :D
Ja mam dostep do oryginalne skury z Hondy (salonowka). Obszywaja na zyczenie. Wieczorkiem zapodam ci numer na tel komorkowy do kolesia on ci powie co i jak i za ile ale z tego co pamietam koszt okolo 2500 zł za autko. Mowie tutaj tylko o fotelach z przodu i z tylu. Swojego czasu mieli cale skury z type R :) i obszywali tym bardzo ladnie. Zaznaczam ze sa to skury ktore sa uzywane w oryginalnych autkach marki Honda tzw. skura salonowa na zyczenie.
Pozdrawiam SAJENS
pod tym adresem sa przykladowe ceny poszczegolnych elementow skorzanych
http://www.herkules.auto.pl/index.php?tuning=art&ID_d=1&ID_k=38
hm za ortografie, ciekawe ale wiele posiadajacych duza wiedze forumowiczow zostaloby wykluczonych:P
jakies dwa latka temu znajomy zainstalował skórę u dealera Hondy i dał za całe autko 600 zł :shock: ( skóra + założenie ), bo promocja byla , może teraz też jest 8)
najlepsza skora to: cieleca lub barania (najlepiej pojechac na poludnie do gorali i zakupic skorki :) )
3 lata temu obszywalem skora swoja 2 fotele przednie i zaplacilem u siebie 400 zl za oba. polecam material z zewnatrz wygladajacy jak skora a od spodu jak material co s jak materace byc moze to jest wlasnie alcantra :)
szukalem i teraz nawet nie iwem czy to sie pisze alkantra czy alkantara w kazdym razie
tu jest probnik
http://www.autosecurity.ru/leather/images/alcantara.jpg
tu wnetrze jakiegos woza ktory dziwnym zbiegiem okolicznosci jest zdaje sie civem:)
http://www.autosecurity.ru/audio/examples/honda_civic/images/head.jpg
i jeszce galeczka z mieszkiem
http://www.concept1.ca/images/momo%20boot%20performance%20alcantra%20gry.jpg
a ile sama kiera i gdzie w w-wie?
z tego co bylo pisane to 120-200zl w zaleznosci od tego jak obszyja, adres musi dac kto inny
janko, ja robię 20 lipca kierę, dźwinie zmainy biegów i ręczny jak będziesz chciał to obejrzysz i dam CI namiar - to od siemaRa
janko, ja robię 20 lipca kierę, dźwinie zmainy biegów i ręczny jak będziesz chciał to obejrzysz i dam CI namiar - to od siemaRa
oko to zapytaj się wcześniej ile sama kiera to się przygotuje, bo musze to zrobic.
kiera jest na bielanach, zeromskiego, robilem i wyszlo gitara... poszukaj, nawet gdzies fotki byly... tylko trze czekac w kolejce :)
jak na twojego posta czekał 1,5 roku to na obszycie może też poczeka ;)
tomekd15b2
01-05-07, 11:49
a macie może jakieś fotki takiej hondy obszytej skórą?
hehe
sa na forum poszukaj
chlopaki widze ze macie maly problem z wyborem materialu to cos wam powiem na temat tych materialow naturalna skora to naturalna skora nigdy sie nie zjedzie(oczywiscie jak ktos dba) skora ekologiczna to nic innego jak skaj i derma tylko w rozny sposob podszyta od spodu tak czy siak jak ja przemoczysz i nagle osuszysz i tak kilka krotnie to zacznie ci pekac a antara i ankantara bo tak nazywaja sie te dwa materialy sa materialami miskowatymi bardzo przyjemne i cieple w dotyku lecz jesli chodzi o obszywanie tapicerki w samochodzie troche za slabym materialem, chyba ze ktos jakims cudem znajdzie gruba antare badz ankantare co szczerze powiem ze graniczy z cudem :agent:
a macie może jakieś fotki takiej hondy obszytej skórą?
zapraszam do mojego wątku - obszycie prawie skończone ;)
Witam.Prześledziłem cały wątek i myślę ,że mogę pary rzeczy uściślić-jestem z branży skórzanej :)
1) skóra ,którą używa sie na tapicerki samochodowe to skóra bydlęca(z krów) i wyłącznie bydlęca - jest najbardziej wytrzymała.
2) Fabrycznie na tapicerki samochodowe używa sie specjalnej skóry bydlęcej tzw.skóry samochodowej-nie takiej jak na meble.Ta choć jest tańsza nie jest tak wytrzymała na ścieranie i warunki atmosferyczne(skóra w autku musi wytrzymywać temperatury skrajne)
3) Alcantara to zastrzeżony dla jednej firmy znak firmowy (jak CoCa Cola ;) ) i niewątpliwie jest najlepsza.Na rynku są najróżniejsze podróbki i odpowiedniki Alcantary ale na ogół mniej trwałe.
4)na średniej wielkości auto potrzeba około 12 metrów kwadratowych skóry
Podsumowując ; robiąc auto dla siebie nie opłaca się używać tańszych odpowiedników ponieważ nie wytrzymają one zbyt długo a koszt szycia jest dość wysoki.
Prowadzę hurtownie skór i posiadam duży wybór oryginalnych "samochodówek" ,mogę polecić również tapicerów z różnych miejscowości w Polsce,którzy są sprawdzeni.
Pozdro
a ile wyjdzie metrow na 3 dzwiowego civica D13B2 Vgen
ja mam mozliwosc w obszycie skora za 300zł + robocizna starej babci na Flaszkie ;> czekam na odpowiedz pilne
Odgrzewamy :D
W najbliższym czasie będę robił tapicere w moim ciffie Vgen HB. Pytanie brzmi: Ile m2 na fotele przód, kanapa tył i boczki? 8 czy 12m2 ? Prosiłbym także aby ktoś się wypowiedział o alcantarze. Warto czy nie warto? Kto już ma wnętrze w alcantarze wie najlepiej. Na allegro alcantara jest po 23zł/mb . Czy to prawdziwa czy podrobiona jest? :) dziękować z góry