PDA

Zobacz pełną wersję : SKÓRZANA TAPICERKA

szerryf
29-06-05, 11:30
Wpadlem na pomysl obicie skora mojego calego autka, z boczkami w zaprzyjaznionym zakladzie obszyja mi za 600zl tylko skad material?? ma ktos moze dojscie do producenta skor? znalazlem producenta skory ekologicznej nawet o bardzo niskiej scieralnosci i obszywaja tez auta, rowniez niby ta ekologiczna "oddycha" i maja rozne certyfikaty ale wolalbym prawdziwa? zna sie ktos na tym i moze cos doradzic? KOLOR -> BIALY :D

Kvasir
29-06-05, 11:35
elou. Mogę załatwić ci skórę. Licowa to koszt 90 zł za m2. Kupuje się to w buanach czyli w krowach innymi słowy :) Jak byś był zainteresowany to zapraszam.

minime
29-06-05, 11:37
Licowa to koszt 90 zł za m2

ktos sie moze orientuje ile takiej skory potrzeba na coupe ? orientacyjnie oczywiscie.

pozdrawiam
Mini

szerryf
29-06-05, 11:37
Ale to juz taka skora gotowa ze mozna ja juz obszywac czy to jest zwykla skora jakbym zdarl z krowy :D? Miekka? nadaje sie do auta?? obszywal ktos nia?? :?:

ZARAZ KAZDY BEDZIE MIAL SKORKE :D MILY TOPIC :D:D

Pati
29-06-05, 11:43
na fotele przednie potrzeba około 4m^2. wez miarke w rękę, policz i zaokrąglij to w górę, żeby nie brakło. i tak zostanie Ci z metr w bezużytecznych ścinkach.

mule
29-06-05, 12:06
podepne sie niejako pod temat jaka jest alternatywa dla skory no i oczywsicie dla seryjnych oic, chodzi o material, ktory sie nadaje na tapicerke

KtośTam
29-06-05, 12:15
welur, zamsz, skaja :P

mule
29-06-05, 12:22
skaja moj typ:P a alkantra?

minime
29-06-05, 12:23
skaja moj typ:P a alkantra?

mule - a moze ty bedziesz wiedzial ile to na coupe wyjdzie ? Ja na razie nie mam mozliwosci techniczych aby sprawdzic

pozd.
mini

mule
29-06-05, 12:29
no coz niestety tez nie mam jak tego zmierzyc, przyatakuj kogos kto ma skore w coupe moze wie, chyba byl ktos taki,

ale tak ogolnie to przeciez ilosc materialu nie bedzie chyba wiele sie roznic niz w htb 3d! z tego co wiem to srodek jest bardzo podobny,fotele kanapa powinna byc taka sama boczki w sumie tez

MartinS
29-06-05, 12:33
nie wiem jak na coupe ale na mojego sedan z obszyciem alcantara podali cene 3600, jest jeszcze cos takiego jak polska alkantara i koszt wtedy to 2300, całego auta foteli kanpy i boczków...

szerryf
29-06-05, 12:35
DROGO!! z tego co pamietam to na cale auto potrzeba okolo 12m2 z boczkami, tamta skora ekologiczn byla po okolo 20zl za m2 wiec + robocizna 600 to masz kolo 800zl, ja wlasnie szukam prawidziwej skory i jak pisze Kvasir prawdziwa taka jaka chce jest za 90 to mam za 1600 wypas na maxa:D

mule
29-06-05, 12:35
hm a wie ktos czym sie rozni polska od niepolskiej?:) czy nie jest tak ze polska po roku jest juz wspomnieniem? i w ogole jaka jest trwalosc tej materii?
a co do cen to podejrzewac ze do 2d moe byc nizsza niz 5d bo mniej boczkow do obszycia=mneij roboty i mniej materialu

minime
29-06-05, 12:36
nie wiem jak na coupe ale na mojego sedan z obszyciem alcantara podali cene 3600, jest jeszcze cos takiego jak polska alkantara i koszt wtedy to 2300, całego auta foteli kanpy i boczków

kurcze szkoda ze nie rzucilem okiem na to w hradcu ...hmmm, bo nawet nie wiem co to jest alcantara, a raczej jak to wyglada

ps. Strasznie mi sie podoba obszycie skora deski rozdzielczej ale to chyba more complicado

MartinS
29-06-05, 12:43
ale ja nie mam alkantary niestety :( :), moim zdaneim jest to lepszy materiał niz skóra..... to jest tak jakby zamsz tylko bardzo krótki jak masz jakiegos zioomka co ma type-r albo integre to tam wlasnei przednei fotele sa z alkantary

ERKA
29-06-05, 12:44
nie wiem jak na coupe ale na mojego sedan z obszyciem alcantara podali cene 3600, jest jeszcze cos takiego jak polska alkantara i koszt wtedy to 2300, całego auta foteli kanpy i boczków

kurcze szkoda ze nie rzucilem okiem na to w hradcu ...hmmm, bo nawet nie wiem co to jest alcantara, a raczej jak to wyglada

ps. Strasznie mi sie podoba obszycie skora deski rozdzielczej ale to chyba more complicado

Deskę się flokuje, było już o tym parę razy.
A co do ilości to mi chyba poszło chyba ok 7-8 m^2 materiału na obszycie siedzeń przednich, tylnej kanapy i boczków w dzrzwiach w Civic cp2

minime
29-06-05, 13:12
Deskę się flokuje, było już o tym parę razy.

Erka nie chodzi mi o flokowanie deski tylko obszycie jej skora
Szwy wygladaja bardzo fajnie na takiej desce , pytanie tylko kto to zrobi i ile za to wezmie ? Flokowanie mi osobiscie sie nie podoba

MartinS
29-06-05, 13:21
na pewno zrobia to w JAVA car design ;) tylko chyba bedziesz musiał sprzedac pół auta aby zapłacić :)

minime pogadaj z kims z www.moce.pl ....cos im stronka nie bangla ale telefonik jest i podobno dobrze robia, u nich własnei pytalem o ta alkantare do siebie

mule
29-06-05, 14:38
podejrzewam ze alcantra ma jeszcze ten plus ze z zimie itp nie jest nieprzyjemnie lodowata:)

LIO
29-06-05, 14:57
na allegro jest sporo ogloszen ze skórami do aut

ppm702
29-06-05, 14:59
nie wiem jak z alcantarą, ale orientowałem się w temacie obszycia skórą w Wawie na Żoliborzu to za zrobienie przednich foteli (półskóry z powiększeniem podparć bocznych) + kierownica + ręczny + dźwignia, gałka + plastiki przy fotelach powiedzieli mi 1 800PLN i jak patrzę na to co piszecie to jakoś strasznie drogo...

Alcantara owszem jest ładna i przyjemniejsza (a przede wszystkim mniej śliska) ale z tego co słyszałem od tapicera jest mnie trwała. To nie moja opinia, ale gdybym miał robić tapicerę to bym zgłębił temat.

szerryf
29-06-05, 15:03
sie cenia bo malo jest ludzi ktorzy sie tym trudnia

Kvasir
29-06-05, 16:09
Jest to skóra licowa czyli już wyprawiona i pofarbowana. Taka z której szyje się fotele biurowe, wersalki itp. Najlepsza i najmiększa skóra jaka jest.

MartinS
29-06-05, 16:11
a ja włąsnei słyszałem ze orginalna alkantara włoska jest bardzo trwała :)

ppm702
29-06-05, 16:36
orginalna alkantara włoska jest bardzo trwała
nie mówię, że nie :) trzeba będzie wypróbować jak troszkę grosza zostanie :P lewy fotel w alcantarze, a prawy w skórze :lol:

Powodzenia w tapicerowaniu i czekam na opinię i foty :D

SAJENS
29-06-05, 17:34
Ja mam dostep do oryginalne skury z Hondy (salonowka). Obszywaja na zyczenie. Wieczorkiem zapodam ci numer na tel komorkowy do kolesia on ci powie co i jak i za ile ale z tego co pamietam koszt okolo 2500 zł za autko. Mowie tutaj tylko o fotelach z przodu i z tylu. Swojego czasu mieli cale skury z type R :) i obszywali tym bardzo ladnie. Zaznaczam ze sa to skury ktore sa uzywane w oryginalnych autkach marki Honda tzw. skura salonowa na zyczenie.
Pozdrawiam SAJENS

mule
29-06-05, 17:45
pod tym adresem sa przykladowe ceny poszczegolnych elementow skorzanych

http://www.herkules.auto.pl/index.php?tuning=art&ID_d=1&ID_k=38

hm za ortografie, ciekawe ale wiele posiadajacych duza wiedze forumowiczow zostaloby wykluczonych:P

rek1n
29-06-05, 19:17
jakies dwa latka temu znajomy zainstalował skórę u dealera Hondy i dał za całe autko 600 zł :shock: ( skóra + założenie ), bo promocja byla , może teraz też jest 8)

merfi
29-06-05, 21:02
najlepsza skora to: cieleca lub barania (najlepiej pojechac na poludnie do gorali i zakupic skorki :) )
3 lata temu obszywalem skora swoja 2 fotele przednie i zaplacilem u siebie 400 zl za oba. polecam material z zewnatrz wygladajacy jak skora a od spodu jak material co s jak materace byc moze to jest wlasnie alcantra :)

mule
29-06-05, 21:23
szukalem i teraz nawet nie iwem czy to sie pisze alkantra czy alkantara w kazdym razie
tu jest probnik
http://www.autosecurity.ru/leather/images/alcantara.jpg

tu wnetrze jakiegos woza ktory dziwnym zbiegiem okolicznosci jest zdaje sie civem:)

http://www.autosecurity.ru/audio/examples/honda_civic/images/head.jpg

i jeszce galeczka z mieszkiem
http://www.concept1.ca/images/momo%20boot%20performance%20alcantra%20gry.jpg

janko
05-07-05, 19:47
a ile sama kiera i gdzie w w-wie?

mule
05-07-05, 19:51
z tego co bylo pisane to 120-200zl w zaleznosci od tego jak obszyja, adres musi dac kto inny

ppm702
05-07-05, 21:28
janko, ja robię 20 lipca kierę, dźwinie zmainy biegów i ręczny jak będziesz chciał to obejrzysz i dam CI namiar - to od siemaRa

janko
05-07-05, 22:23
janko, ja robię 20 lipca kierę, dźwinie zmainy biegów i ręczny jak będziesz chciał to obejrzysz i dam CI namiar - to od siemaRa
oko to zapytaj się wcześniej ile sama kiera to się przygotuje, bo musze to zrobic.

coxis
29-04-07, 21:18
kiera jest na bielanach, zeromskiego, robilem i wyszlo gitara... poszukaj, nawet gdzies fotki byly... tylko trze czekac w kolejce :)

jjurgiel
29-04-07, 23:09
jak na twojego posta czekał 1,5 roku to na obszycie może też poczeka ;)

tomekd15b2
01-05-07, 11:49
a macie może jakieś fotki takiej hondy obszytej skórą?

coxis
01-05-07, 13:40
hehe

sa na forum poszukaj

Egon
01-05-07, 17:31
chlopaki widze ze macie maly problem z wyborem materialu to cos wam powiem na temat tych materialow naturalna skora to naturalna skora nigdy sie nie zjedzie(oczywiscie jak ktos dba) skora ekologiczna to nic innego jak skaj i derma tylko w rozny sposob podszyta od spodu tak czy siak jak ja przemoczysz i nagle osuszysz i tak kilka krotnie to zacznie ci pekac a antara i ankantara bo tak nazywaja sie te dwa materialy sa materialami miskowatymi bardzo przyjemne i cieple w dotyku lecz jesli chodzi o obszywanie tapicerki w samochodzie troche za slabym materialem, chyba ze ktos jakims cudem znajdzie gruba antare badz ankantare co szczerze powiem ze graniczy z cudem :agent:

ppm702
03-05-07, 15:24
a macie może jakieś fotki takiej hondy obszytej skórą?
zapraszam do mojego wątku - obszycie prawie skończone ;)

alba
20-08-07, 15:18
Witam.Prześledziłem cały wątek i myślę ,że mogę pary rzeczy uściślić-jestem z branży skórzanej :)
1) skóra ,którą używa sie na tapicerki samochodowe to skóra bydlęca(z krów) i wyłącznie bydlęca - jest najbardziej wytrzymała.
2) Fabrycznie na tapicerki samochodowe używa sie specjalnej skóry bydlęcej tzw.skóry samochodowej-nie takiej jak na meble.Ta choć jest tańsza nie jest tak wytrzymała na ścieranie i warunki atmosferyczne(skóra w autku musi wytrzymywać temperatury skrajne)
3) Alcantara to zastrzeżony dla jednej firmy znak firmowy (jak CoCa Cola ;) ) i niewątpliwie jest najlepsza.Na rynku są najróżniejsze podróbki i odpowiedniki Alcantary ale na ogół mniej trwałe.
4)na średniej wielkości auto potrzeba około 12 metrów kwadratowych skóry
Podsumowując ; robiąc auto dla siebie nie opłaca się używać tańszych odpowiedników ponieważ nie wytrzymają one zbyt długo a koszt szycia jest dość wysoki.
Prowadzę hurtownie skór i posiadam duży wybór oryginalnych "samochodówek" ,mogę polecić również tapicerów z różnych miejscowości w Polsce,którzy są sprawdzeni.
Pozdro

mellucci
09-09-07, 22:58
a ile wyjdzie metrow na 3 dzwiowego civica D13B2 Vgen

ja mam mozliwosc w obszycie skora za 300zł + robocizna starej babci na Flaszkie ;> czekam na odpowiedz pilne

djibiza
06-10-09, 23:13
Odgrzewamy :D

W najbliższym czasie będę robił tapicere w moim ciffie Vgen HB. Pytanie brzmi: Ile m2 na fotele przód, kanapa tył i boczki? 8 czy 12m2 ? Prosiłbym także aby ktoś się wypowiedział o alcantarze. Warto czy nie warto? Kto już ma wnętrze w alcantarze wie najlepiej. Na allegro alcantara jest po 23zł/mb . Czy to prawdziwa czy podrobiona jest? :) dziękować z góry