Zobacz pełną wersję : Drażki kierownicze civic mb2.
Witam. Mam problem zakupem drążków kierowniczych do mb2 z 97roku. Otóż wszystkie katalogi podaja że z jednej str drążka jest gwint m12 a z drugiej m14. A w mojej hondzie są oba m14. Moze ktoś juz to przerabiał i wie gdzie dostać odpowiednie drążki kierownicze? Prosiłbym linki do sklepów internetowych bądź info od jakiego modelu spasuja te drążki.
Witam. Mam problem zakupem drążków kierowniczych do mb2 z 97roku. Otóż wszystkie katalogi podaja że z jednej str drążka jest gwint m12 a z drugiej m14. A w mojej chondzie są oba m14. Moze ktoś juz to przerabiał i wie gdzie dostać odpowiednie drążki kierownicze? Prosiłbym linki do sklepów internetowych bądź info od jakiego modelu spasuja te drążki.
Siemka najpierw szukaj potem pisz, bo tak to cię będą przenosić :) co do drążków to ja mam o toyoty i gwinty miałem po obu stronach takie same czyli hmm 13 albo 14 nie pamiętam
Kowal162 mega zgrzeszyłeś z tym "chondy" :confused:
Sory pisałem z fona na szybko. Cieżki tema jest z tymi drążkami bo przeszukałem i alledrogo i interszajsy itp i wszędzie są te na M12X1,5 a ja potrzebuje M14x1,5 i M14x1,25 .
Djadi - a nie przypomnisz sobie od jakiej toyoty je założyłeś?
Postaram sie dowiedziec :)
Wiesz znalezlem po 3h szukania ze podobno teknorot h214 pasuje idealnie był temat jakis stary z naszego forum , także mod może zamknąć temat. A to są te drążki podobno ten sam co ori tylko nie ma tego dziwacznego zabezpieczenia jak OEM. :
http://www.autkoplus.com/product/id/141810,drazek-kierowniczy-h-214
nie możecie iść po prostu do sklepu i zamówić ? szkoda czasu na szukanie.
To kup taki drążek podając info w sklepie ,że chcesz do mb2 jak tam w katalogach wszystkie drążki są do 3d/4d z gwintem m12 a nie m14 . Honda uważa ze w 5D drążki są nie wimienne i trzeba wymienić cały magiel . Idealnie taki sam jest tylko ten h214 i żaden iinny bez rzeźby nie podejdzie . Znalazlem juz temat na forum z tym i niestety albo rzeźba albo ten drążek i nic innego nie ma.
Myślę, że jakbyś podjechał do najbliższych chłopaków z InterCarsu to znależli by Ci dokładnie to czego potrzebujesz. Już wiele razy miałem sytuacje gdzie nie mogłem znaleźć jakiejś części, ale i IC zawsze mi pomogli. Pozdrawiam.
Już zamówiłem odpowiednie drążki.
kamilrojek
22-08-12, 00:05
Już zamówiłem odpowiednie drążki.
Kolego proszę o informacje gdzie udało Ci się takowe zamówić, i jakie firmy są.
To kup taki drążek podając info w sklepie ,że chcesz do mb2 jak tam w katalogach wszystkie drążki są do 3d/4d z gwintem m12 a nie m14 . Honda uważa ze w 5D drążki są nie wimienne i trzeba wymienić cały magiel . Idealnie taki sam jest tylko ten h214 i żaden iinny bez rzeźby nie podejdzie . Znalazlem juz temat na forum z tym i niestety albo rzeźba albo ten drążek i nic innego nie ma.
Nie wiem jak jest w katalogach nie interesuje mnie to. W każdym bądź razie wymieniałem u siebie i nie było najmniejszych problemów z zamówieniem w sklepie. Gość poszukał, znalazł, zamówił, przyszło co trzeba. Mechanik wymienił i zapomniałem o sprawie.
http://www.autkoplus.com/product/id/141810,drazek-kierowniczy-h-214 tu np są odpowiednie albo idziesz do lokalnego sklepu z auto częściami i podajesz teknorot h214 i ze chcesz takie zamowić i wsio :) Ja tak zrobiłem.
albo jedziesz do polcaru do wólki kosowskiej koło warszawy i mówisz tecnorot h214 i dostajesz od ręki, albo zamawiasz w intercarsie od toyoty celicy z osiemsziesiątego któregoś roku już nie pamiętam, ja tak robiłem.
Ja zmowilem wlasnie przez sklep z polcaru h214 i juz wlasnie jestem po wymianie , klej do gwintów od str magla i jest bajka . Są identyczne jak ori.
Ten sam problem z drazkiem byl .. nigdzie nie moglem znalesc kolega spychu pomogl i w inter carsie drazek z gwintem po obu stronach M14 sie znalazl. Jestem po wymianie.. drazek firmy YAMATO.
Panowie odkopię temat. Czy ktos przerabiał wymianę drążków kierowniczych w najbliższym czasie? Chciałbym kupic jakiś markowy nie wiem 555 trw Delphi itp. Gdzie szukac takich żeby pasowały? Po obu stronach m14 tak?
Edit: Na HaParts mają za 72 zł także chyba już zaszaleje i kupię 555 razem z końcówką drążka. Żeby to wszystko pasowało.
90% hurtowni w Polsce dziala na katalogu tec doc, tam jest blad i drazki do anglikow sa zle skatalogowane- w IC tylko yamato robi poprawne do nas drazki, np. w AP nie ma zadnego poprawnego, dostepnego :D
Kupiłem z haparts - bez problemu podeszły i pasują super ; ) Te SE-... prawy i lewy ; )
100 % racji kolega wyżej ma - dobre drążki miało tylko haparts - IC i powiązane sklepy - bezradne.
To biorę te z haparts nie chcę się denerwować jak nie będzie pasować. Dzięki za info.
Odkopię temat, czy ktoś ma instrukcję do wymiany drążków? Jakich problemów mogę się spodziewać, czy na podnośniku dam radę typowymi narzędziami?
Nie ma żadnej filozofii tam jest tylko nakrętką kontrująca i sam drążek. Ściągasz koło, wyciągasz zawleczkę, odkręcasz nakrętkę, wybijasz drążek młotkiem, blokujesz jednym kluczem nakrętkę kontrującą a drugim kluczem odkręcasz drążek. Składasz odwrotnie. Pamiętaj o ustawieniu zbieżności po wszystkim!
-edit-
Troszkę się pośpieszyłem i teraz tak czytam jeszcze raz i widzę, że piszesz o drążkach, a nie o końcówkach, ja Ci opisałem wymianę samej końcówki drążka. No ale już piszę co dalej. Ściągasz gumową osłonę, dopasowujesz klucz do drażka, od strony magla są w nim takie płaskie miejsca na klucz, i odkręcasz. Skręcasz odwrotnie.
http://img.bazarek.pl/294198/16520/5908727/2047275900537259d3187da.jpg
wiesko1261
28-11-16, 06:40
Odkopię temat, czy ktoś ma instrukcję do wymiany drążków? Jakich problemów mogę się spodziewać, czy na podnośniku dam radę typowymi narzędziami?
na samum podniesionym lewarku , będzie lipa :) ja najeżdżałem na najazdy lub kanał (trzeba wleźć pod auto ) ,po zdjęciu osłon magla , bardzo lekko poszło (trudniej zerwać opaski zabezpieczające osłonę ,trudny dostęp ) pół godziny strona ,mi zajęła :)
bartek_levis
28-11-16, 09:33
na podnośniku się da faktycznie jest trochę walki z opaskami ale poza tym skręcasz koła i masz wysunięty drążek problem zostaje z założeniem opaski na osłonę przy składaniu ale to możesz przy geometrii sobie założyć którą i tak musisz zrobić
Dzięki panowie, a te opaski na osłony kupić nowe, czy są w zestawie z drążkami, a jeśli kupić to gdzie?
bartek_levis
29-11-16, 10:40
z drążkami ich nie ma jak już z osłonami nowymi jak masz w dobrym stanie to albo szukaj opoasek na przegub i zaciśnij albo po prostu jak większość trytytkami tam smaru nie ma tylko ochrona przeciw kurzowa jak dasz szeroką trytytkę i solidnie zaciśniesz to też wytrzyma
sam mam na trytytkach od roku i trzyma spoko
bartek_levis
30-11-16, 09:04
ja prawą stronę też mam lewa jeszcze oem :)