PDA

Zobacz pełną wersję : Spadające obroty przy wlaczonej klimie !!!!

mjkosa
19-08-12, 22:53
Witam serdecznie. Mam problem ze spadającymi obrotami do okolo 400/min po tym jak włączę klimę i w dodatku przy jeździe ze stałą prędkością raz samochód ma moc a raz jej nie ma. Prosze o pomoc. Pozdro

vnv_nation
20-08-12, 00:13
Masz obrotomierz ktory pokazuje ci obroty co do 100? Zazdroszcze :)
Spadajace obroty po wlaczeniu klimy to normalna rzecz, spadek mocy jak najbardziej rowniez.

Maskunt
20-08-12, 08:54
Masz obrotomierz ktory pokazuje ci obroty co do 100? Zazdroszcze :)

Czepiasz się, napisał, że około 400, nie potrafisz znaleźć na skali mniej więcej 4/5? Jak ktoś powie, że coś ma długość ok metra, to też się przyczepisz "masz miarkę w oku? Zazdroszczę"?

Nie napisałeś jaki masz silnik, im słabsza jednostka, tym włączenie klimy będzie bardziej odczuwalne jeśli chodzi o moc. Jeśli dzieje się coś złego na postoju (np bardzo trzęsąca się buda, prawie gasnący silnik), to możesz podnieść obroty na jałowym, a jeśli tylko spada moc, to musisz się przyzwyczaić.

mafia35
20-08-12, 10:20
Witam serdecznie. Mam problem ze spadającymi obrotami do okolo 400/min po tym jak włączę klimę i w dodatku przy jeździe ze stałą prędkością raz samochód ma moc a raz jej nie ma. Prosze o pomoc. Pozdro

To jest standard. Każdy samochód tak ma - efekt włączającej się sprężarki.

skorpion7
20-08-12, 19:15
Koledzy nie dokońca macie chyba rację. U mnie przy załączonej klimie jest tak:
1. Na biegu jałowym przy wyłączonej lub włączonej klimie obroty pozostają na takim samym poziomie ok. 800 RPM.
2. Obroty spadają szybciej przy zmianie biegów.
3. Ogólny spadek mocy. Im mniejszy silnik tym bardziej jest to widoczne.

Więc u Ciebie mjkosa coś jest prawdopodbnie nie tak (punkt 1) Napisz jakie masz auto, silnik. Może akurat ten typ tak ma.

Maskunt
20-08-12, 19:48
To wszystko zależy jaki silnik, jak ustawione jałowe obroty. Ja mam w D16Y2 obroty na jałowym ok 400-450, nie odczułem szybszego spadku obrotów przy zmianie biegów, za to zdecydowanie czuć osłabienie mocy. Moim zdaniem nie ma się czym przejmować.

mjkosa
20-08-12, 21:58
DO "skorpion7" punkty 2 i 3 sie zgadzają, Ale z tego co wiem to po włączeniu klimy powinny sie obroty automatycznie podnieść. Jeszcze dwa lata temu nie mialem tego problemu. Silnik 1,4 90KM rok 2000 d14z4. Podobno jest jakieś cos w samochodzie odpowiedzialne za podnoszenie obrotów po wlaczeniu klimy. Pozdro

I jeszcze do "vnv_nation" jeśli nie masz nic mądrego do napisaniana forum to lepiej nic nie pisz. Pozdrawiam.

MikeFoto
21-08-12, 00:25
Podobno jest jakieś cos w samochodzie odpowiedzialne za podnoszenie obrotów po wlaczeniu klimy

To coś nazywa się silniczek krokowy i jest w aucie niezależnie czy klima jest czy nie. Ma za zadanie uchylić przepustnicę w przypadku spadku obrotów.
Pozatym to czy klima jest nabita czy nie także ma wpływ na zmianę obciążenia silnika. Jeśli czynnik nie ma lub jest go niewiele, klima będzie słabo (lub wcale) działać bo sprężarka klimy nie będzie miała czego "sprężać".
W związku z tym nie będzie "obciążona", silnik nie będzie obciążony a spadek mocy mniejszy.

A na koniec - mjkosa - zalecam poszukanie na tym forum odpowiedzi na pytanie zanim je zadasz i założysz nowy temat. Temat tyle razy wałkowany, praktycznie gdy zaczyna się lato widzę wysyp tematów o klimie....
Jeśli zaprzyjaźnisz się z forumową wyszukiwarką - szybciej odszukasz odpowiedź na swoje pytanie niż zajmie Ci założenie tematu i oczekiwanie odpowiedzi.

vnv_nation
21-08-12, 00:44
I jeszcze do "vnv_nation" jeśli nie masz nic mądrego do napisaniana forum to lepiej nic nie pisz. Pozdrawiam.

Napisalem jak jest nierozumny czlowieku, jesli czytac nie potrafisz to polecam wybrac sie do okulisty zamiast glupie docinki wtracac. Nastepnym razem zanim zaczniesz pisac temat na forum skorzystaj z wyszukiwarki - "problemow" podobnych do twojego bylo mnostwo opisanych.. czyste lenistwo...