Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Opony zimowe, a Ministerstwo Transportu...

weran
19-08-12, 22:32
Jestem przed zakupem opon na zimę. Wie ktos moze czy Ministerstwo Transportu wprowadzi juz w tym roku obowiazek jazdy na oponach zimowych? I tu drugie pytanie, ja chce kupic opony caloroczne, ale czy dopuszcza je jako zimowki? Inaczej kupie i wyrzuce wkrotce na smieci.

mloodzian
19-08-12, 23:29
nie kupuj całorocznych to jest szmelc kup sobie dobre letnie i dobre zimowe i nie baw się w cudowanie jakiś całorocznych bo u nas nie ma takiego klimatu żeby jeździć na całorocznych

piter7766
20-08-12, 17:50
bo u nas nie ma takiego klimatu żeby jeździć na całorocznych
Od lat dwudziestych do lat dziewięćdziesiątych XX wieku klimat był na całoroczne,i nagle się zmienił??;):D:p:):p
Ale co by nie mówić to tak jak kolega pisze dobre letnie i dobre zimowe to najrozsądniejsze wyjście:)

weran
20-08-12, 20:53
Nie mam felg pod zimowki, a na alu zaloze caloroczne...sluszna uwaga kiedys byly D124, a zimy byly srogie i sie jezdzilo bez zimowek. W gory sie nie wybieram wiec chce zalozyc caloroczne bo w miescie moga byc, stad moje pytanie.

KruKs
21-08-12, 08:48
a czy przypadkiem już od dawna nie ma obowiązku jazdy zimą na oponach zimowych lub całorocznych ?

mycek
21-08-12, 09:00
nie ma. no chyba ze mieszkasz za zachodnia granica :)

CRX1
21-08-12, 15:51
Jest projekt,żeby wprowadzić od 1 listopada obowiązek jazdy na oponach zimowych.W projekcie już nawet ustalono karę za brak zimówek-500,-
Ale pojawił się mały problem,mianowicie -jak traktować opony całoroczne? I teraz próbuja coś z tym zrobić.Pomysłodawcą tak genialnego:( projektu jest córka byłego rajdowca Bublewicza.

weran
22-08-12, 08:48
No to pasuje do nazwiska, bo jesli uznaja ze caloroczne nie beda uznane za zimowki to bedzie niezly "bubel":-)

mycek
22-08-12, 10:40
kilometrokwe tez mieli podniesc i stycznia 2012 roku i jak widac niezmieniona. wiec wydaje mi sie ze na spokojnie :)

CRX1
22-08-12, 11:30
Najlepiej tym z wiejskiej wychodzą właśnie buble,na razie jest cisza, właśnie z powodu opon całorocznych.Sami zobaczcie kto tam bierze kasę za ....nic.Czy taki były agent Tomek i wielu mu podobnych ma pojęcie o ogumieniu samochodowym?,jego stosowaniu?założę ze nawet nie kojarzy jekie ma mieć w swoim aucie ciśnienie w kołach:)