Zobacz pełną wersję : Civic 2008r 2.2 cdti ma filtr dpf ?
Witam.
Tak jak w temacie czy w tych latach seryjnie był montowany czy jest szansa znaleźć wersje bez niego ?
Pozdrawiam.
Witam.
Tak jak w temacie czy w tych latach seryjnie był montowany czy jest szansa znaleźć wersje bez niego ?
Pozdrawiam.
Wszystko zależy od kraju pochodzenia.
Jeśli auto z Polski nie będzie miało DPFa. Ja miałem 2007 z Holandii i też nie miał.
butler.gdansk
19-08-12, 21:11
Ja 2007 Niemcy i mam (tnz. miałem bo wywaliłem)
Auto jest z Niemiec więc szanse że go nie ma są niskie z tego co piszecie. Po czym mogę sprawdzić czy taki filtr posiada ?
butler.gdansk: ewentualne usunięcie ile Cię kosztowało i czy masz jakieś problemy ?
butler.gdansk
20-08-12, 06:09
Auto jest z Niemiec więc szanse że go nie ma są niskie z tego co piszecie. Po czym mogę sprawdzić czy taki filtr posiada ?
butler.gdansk: ewentualne usunięcie ile Cię kosztowało i czy masz jakieś problemy ?
Najprościej i bez zaglądania sprawdzić czy jest filtr DPF to zadzwonić do ASO Hondy i podać im numer nadwozia - Przynajmniej ja tak zrobiłem.
Usługa wywalenia DPF w Gdańsku kosztowała mnie 1300zł (fizyczne i w kompie).
Problem jest jeden i niestety nie tylko u mnie - Tempomat przestał działać.
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?98112-Tempomat/page3.
Mój tuner jednak za sprawę swojego honoru postawił sobie za cel usunięcie tej dolegliwosci więc jestem dobrej myśli.
DPF wywaliłem tylko ze względu na to że wzmacniam Civica i eliminuje ewentualne "gardła" w przepływie spalin. Do tej pory nie było z nim problemów mimo głównie miejskiej jazdy. Udręką było tylko zwiększone spalanie o 2-3 litry przez 50-60km jazdy i występowało co kilkaset kilometrów gdy komputer inicjował wypalenie filtra.
Przy jakim przebiegu usuwałeś ten filtr butler.gdansk ? Ja raczej nie będę nic ruszał z mocą także jestem ciekaw ile taki filtr średnio w tym modelu wytrzymuje.
butler.gdansk
20-08-12, 11:34
W momencie usuwania miałem 110tyś km. Warsztat który mi to wykonywał miał jednak zaraz przedemną CRV z tym samym silnikiem gdzie DPF musiał być usunięty ponieważ zatkał na amen i auto w trybie awaryjnym już tylko jeździło. Miało 240tyś km.
Bogdan_1961
14-01-14, 16:58
Ja usunąłem DPF w swoim Civicu. Tempomat działa doskonale. Robił mi to warsztat w Koziegłówkach na moim terenie. Ogólnie to auto zaczęło jeździć dużo lepiej ale mój podobno był już zapchany dość ostro. Przebieg miałem też koło 110-115 tyś. pozdr
butler.gdansk
14-01-14, 17:22
Obserwuj zachowanie samochodu przez 1000km. Usunąć DPF w sofcie nie jest tak łatwo...
W uk nie ma dpf i jestem tym szczesliwcem :)
Polskie wypusty też nie miały - moj z przełomu 2009/10 nie ma.