PDA

Zobacz pełną wersję : duze spalanie - dziwne objawy..

purzyk
16-08-12, 12:20
Witam serdecznie.
Jestem posiadaczem hondy civic 6gen MA8 - automatyczna skrzynia biegow.
Samochod kupilem w kwietniu i ciagle cos mi w nim nie gra jesli chodzi o spalanie benzyny / lpg.
Od kwietnia zauwazam, ze moja honda z miesiaca na miesiac pali coraz wiecej. W tym czasie wyregulowalem zawory silnika, wymienilem wszystkie filtry, regulowalem gaz, wymienilem swiece i kable, kupilem nowe opony, prostowalem felgi, wymienilem klocki i plyn hamulcowy... i z mieiaca na miesiac samochod pali coraz wiecej.
Wczoraj w trasie przejechalem 400km - nie przekraczalem 3.000 obrotow, jazda kolo 90/100 km na godzine.
200km przejechalem na gazie i 200 na benzynie.
I samochod spalil mi dokładnie 10,6 gazu i 9,75 benzyny.
Czy to normalne?
Co można w nim jeszcze sprawdzic?

pozdrawiam

Aha dodam jeszcze ze samochod z 9 litrow gazu po miescie doszedl do prawie 13.
I tydzien temu wymienilem tez sonde lambda na nowa - denso.

Marecki
16-08-12, 14:29
A jaki silnik?
I w jaki sposób mierzysz spalanie?

darp4
16-08-12, 15:02
Jaka instaacja? Jak 2gen to mozliwe bo masz przysloniety dolot. Sprawdz tez sonde. Dla gazu spaanie ok.

Dextero
16-08-12, 15:54
Klocki wymieniłeś, a sprawdzałeś zaciski hamulców? Podnieś samochód i zakręć każdym kołem. Powinno się kręcić bez oporów, tylne trochę dłużej. Być może masz zapieczone zaciski, co często jest przyczyną wzrostu spalania.

monstes
16-08-12, 22:58
Też mam civic a 1.4 90 hp, spala mi ok 13 litrów LPG po mieście i co można zrobić by spalanie spadło. Więc inny mi słowy dołączam się do tematu

purzyk
17-08-12, 12:33
Klocki wymieniłeś, a sprawdzałeś zaciski hamulców? Podnieś samochód i zakręć każdym kołem. Powinno się kręcić bez oporów, tylne trochę dłużej. Być może masz zapieczone zaciski, co często jest przyczyną wzrostu spalania.
Wielkie dzieki!
nigdy bym na to nie wpadl, a okazalo sie wlasnie ze przednie kola nie chca sie krecic..

samochod juz u mechanika!

POzdrawiam

purzyk
17-08-12, 15:33
Czy ktos moglby napisac jak lekko powinny sie obracac przednie kola na luzie?
Oddalem do mechanika, niby zrobil - przeczyscil zaciski, ale kola ciagle ida tak sobie.
Mechanik stwierdzil, ze tak powinno byc.
Tylne kola gdy je pchne to obracaja sie o kilka obrotow wokol wlasnej osi.
Przednie po pchnieciu przekrecaja sie o 5cm - ida ciezko - ale jakos ida.
Mechanik stwierdzil, ze jesli samochod mozna przepchnac na luzie tzn ze jest ok.

Czy ktos moglby to potwierdzic / zaprzeczyc?

Dziekuje

Guscioren
17-08-12, 15:52
Wiesz zaciski przeczyścił. Ale klocki to tylko odlew od oryginału :) Mam dostęp do każego rodzaju klocków do naszych hond i nie tylko :). Klocek klockowi nie równy :P Sam musiałem u siebie piłowac klocki zeby łądnie odbijały :)

Dextero
17-08-12, 18:15
Ciężko opisać jaki ma być opór. Ale można to łatwo sprawdzić. Podnieś lewarkiem sobie koło, zdejmij je i obróć tarczę. Następnie zdejmij zacisk (do odkręcenia 2 śruby 12-stki) i zakręć znowu tarczą. Powinno się tak samo obrócić. Jak bez zacisku lżej to coś nie tak. Po ściągnięciu zacisku zobacz czy prowadnicę zacisku sprężynują, a nie stoją w miejscu.

Poll
18-08-12, 10:20
Zawsze będzie opór na przednich kołach, nie będą latać jak szmaty. Jak zjeżdza z małej górki to będzie dobrze. Jak reką nie da się ruszyć to już można się martwić ; )

nikog0
20-08-12, 23:45
jeśli pali Ci 5 litrów / 100 km benzyny i nieco więcej gazu w trasie, to uważasz że dużo? 1,4 jest za słaby do tej budy i musi się wysilać by ją rozpędzić, musi swoje spalić. mi w mieście pali ok 12 litrów na km (umiarkowane korki) i nie narzekam, w trasie przy ok 90/100 km/h ok 7-8 litrów benz/100 km, więc nie rozumię jak spalanie podane przez Ciebie w 1. poście można traktować jako duże...