Zobacz pełną wersję : Sonda lambda do silnika D14Z4.
grzegorzsobie
31-08-07, 19:58
Witam ! Może Ktoś wie czy do silnika Hondy D14Z4 musi być koniecznie oryginalna sonda, czy jest może jakiś zamiennik? Chodzi mi o sondę lambda tą, która jest wkręcona w KATALIZATOR. Bo tu konstruktor wymyślił niestety dwie. Może znacie kogoś co ma taki sprzęt? Pozdrawiam Grzegorz!
Ogólnie z częściami do d14z4 nie jest łatwo (ostatnio nawet pasek od alternatora dali mi za długi). Weź sobie z manualna numer części i popytaj w sklepach polecanych na forum.
Ja tam się cieszę, że są dwie sondy.
Zgadzam się z Konradem ale możesz też zrobić tak , że zadzwoń do ASO, niby że chcesz u nich kupić, oni po numerze nadwozia podadzą Ci dokładnie jaki typ sondy to ma być i wtedy wiesz jakiego szukać w zamiennikach, a ich olewasz.
P.S. Jak będziesz pytał o cenę w ASO koniecznie usiądź ;) :d
skolopendra
02-09-07, 07:22
Może Ktoś wie czy do silnika Hondy D14Z4 musi być koniecznie oryginalna sonda,
nie musi możesz tam wstawić symulator sondy
.................................albo kupić np na allegro uniwersalną np ntk
grzegorzsobie
02-09-07, 11:10
W ASO oryginał 900 złp, niezła cena co? W warsztatach mi mówią, że zamienniki źle chodzą. Nie wiem czy to prawda?
Pzdr. Grzegorz
W warsztatach mi mówią, że zamienniki źle chodzą. Nie wiem czy to prawda?
Prawda, niestety.
skolopendra
03-09-07, 16:49
W warsztatach mi mówią, że zamienniki źle chodzą.
ja mam uniwersalną denso i jest ok
za oryginalną w ASO Białystok zapłaciłem około 350 zł ale wymieniałem tą pierwszą
grzegorzsobie
04-09-07, 17:40
Witam ponownie! Znam już numer katalogowy sondy jest taki: 36532-P1J-E01 jest to sonda diagnostyczna, a nie regulacyjna. Może ktoś wie gdzie kupić używaną- ale sprawną? Podobno NGK robi zamiennik- numer OZA 333-H25 0288 (cena nowej też duża 750 Zł), ale nie wiem gdzie ją mozna dostać?
Dowiedziałem się tez przed chwilą, ze zamiennik robi Magneti - Marelli nr 460000288010.
Czy ktoś zna miejsce gdzie je można kupić?
Pzdr. Grzegorz
Jak używka to popytaj chłopaków w dziale Giełda/Komercyjna, myśle że pomogą, mi już pare razy pomogli :-)
Witam ponownie! Znam już numer katalogowy sondy jest taki: 36532-P1J-E01 jest to sonda diagnostyczna, a nie regulacyjna. Może ktoś wie gdzie kupić używaną- ale sprawną? Podobno NGK robi zamiennik- numer OZA 333-H25 0288 (cena nowej też duża 750 Zł), ale nie wiem gdzie ją mozna dostać?
Dowiedziałem się tez przed chwilą, ze zamiennik robi Magneti - Marelli nr 460000288010.
Czy ktoś zna miejsce gdzie je można kupić?
Pzdr. Grzegorz
Zadzwoń do POLCARu - zarówno MM jak i NGK można sprowadzić jeśli MM / NGK mają...
grzegorzsobie
18-09-07, 13:34
Witam! Dzięki zadzwonię. Grzegorz
Witam
Mam ten sam silnik w swojej Hondzie i uszkodzoną sonde lambda - tą przy kolektorze. Zamierzam kupić zamiennik - proszę o doradzenie który warto- Denso - Marelli czy Ntk.
Czy faktycznie będa one działałny tak jak oryginał ( u mnie jest 4 kablowa dwa białe, czarny i szary). Na allegro za nie dużą kwotę można kupić te sondy.
Pozdrawiam
Jacek
grzegorzsobie
05-10-07, 10:55
Możesz spokojnie stosować sondę ntk, bo honda w wersji europejskiej ma właśnie taka sondę. W serwisach o tym nie mówią i ciągną kasę od ludzi,a tak naprawdę to oryginał do hondy i do tego silnika to NTK OZA 333- H26 0299. Pozdrawiam Grzegorz
P.S. Nie wiem czy warto kupować na allegro zapytaj o tą sondę w intercars lub w sklepie na stronie www. sklepmoto.pl - kosztuje ok. 210 zł. Może być tez sonda boscha. Pozdrawiam
Możesz spokojnie stosować sondę ntk, bo honda w wersji europejskiej ma właśnie taka sondę. W serwisach o tym nie mówią i ciągną kasę od ludzi,a tak naprawdę to oryginał do hondy i do tego silnika to NTK OZA 333- H26 0299. Pozdrawiam Grzegorz
P.S. Nie wiem czy warto kupować na allegro zapytaj o tą sondę w intercars lub w sklepie na stronie www. sklepmoto.pl - kosztuje ok. 210 zł. Może być tez sonda boscha. Pozdrawiam
Faktycznie po wykręceniu sondy okazało się że to dokładnie ta sonda. Symbol się jak najbardziej zgadza także nie ma problemu z wymianą.
Pozdrawiam
Jacek
mam obydwie sondy sprawne, oddam za 40 zł.
ogólnie do anglików były wsadzane sondy ntk albo ew bosh z tym że niektóre modele sond są produkowane tylko do dyspozycji aso...takie kiedyś miałem wyniki śledztwa :d jak spsuła sie sonda w moim...
grzegorzsobie
27-11-07, 13:49
Witam! Zapomniałem Wam powiedzieć, ze w końcu założyłem (we wrześniu) boscha uniwersalnego nr 0258 986 507, tylko wtyczki trzeba przelutować, koszt ok 200 zł. Wszystko teraz jest jest w najlepszy porządku. Pzdr. Grzegorz
Czyli bosch tez może być. Podaje wam numer polecanej sondy Bosch 0 258 005 251 do silnika D14Z4
Możesz spokojnie stosować sondę ntk, bo honda w wersji europejskiej ma właśnie taka sondę. W serwisach o tym nie mówią i ciągną kasę od ludzi,a tak naprawdę to oryginał do hondy i do tego silnika to NTK OZA 333- H26 0299. Pozdrawiam
To jest ta przy silniku czy za katem bo się pogubiłem.
mam obydwie sondy sprawne, oddam za 40 zł.
Witam
Jestem zainteresowany tymi sondami. Wysłałem zapytanie na pw.
Pozdrawiam
Jacek