Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z lusterkiem zewnętrznym

Karpiczek
15-08-12, 17:15
Hey, nie wiem jakim sposobem lusterko się uszkodziło, może ktoś w nocy próbował je ukraś?:confused:

Chodzi o to, że lusterko zewnętrzne, sterowane elektrycznie, porusza się bez żadnych oporów. Bez problemu można je złożyc w którą się chce stronę, przez co w czasie jazdy robi się to samoczynnie. Czym może byc to spowodowane? Może jest tam jakaś sprężynka, która dociska obudowę lusterka do jego podstawy?

mafia35
15-08-12, 19:16
Schemat Ci trochę pomoże:
http://www.lingshondaparts.com/honda_car_parts_large_image_C50.php?block_01=17ST3 01&block_02=B__4300&block_03=17280

Najlepiej rozkręcić i zerknąć co jest nie tak. Nie wiem czy jest tam sprężyna czy działa jakoś na zasadzie klina lub sprężyna + klin

Karpiczek
15-08-12, 21:39
Dzięki! Jutro rozkręcę.

straznik
16-08-12, 10:15
Witaj,
Spadła taka tuleja co dociska sprężynę. Nie opłaca się tego naprawiać i nie bardzo jest jak. Kup lusterko z anglika - może być rozwalone z zewnątrz - zapłacisz grosze, przełożysz mechanizm i bedzie git :) Sprawdzilem osobiscie, da sie tak zrobic.

nikog0
16-08-12, 21:40
miałem to samo u sobie. sam naprawiałem, koszt 1zl za segerek, jak się okazało przyczyną było to, że sprężyna, która dociska lusterko, aby z oporem się składało została odbezpieczona, bo znajdujący się tam seger się rozgiął. Wystarczyło rozkręcić, podgiąć segera (blaszkę) / ja założyłem nowy seger, dopasowałem z czegoś innego/ nasmarowałem towotem i hula do dziś, ponad rok.

chyba jeszcze rowek troszkę brzeszczotem pogłębiłem, co o niego zaciaska się blaszka (segerek), warto to zrobić przy okazji, żeby się znów nie rozwaliło.

ja często skłądałem lusterko bo parkowałem w ciasnej uliczce równolegle i przez to chyba się rozleciało w środku

Karpiczek
16-08-12, 23:31
A jak rozkręcałeś? Wystarczy zdjąc tylko obudowę, odkręcają 3 wkręty od dołu, czy też trzeba zdejmowac boczek drzwi i trójkąty?

Karpiczek
17-08-12, 01:48
Rozłożyłem już lusterko i dostałem się do sprężyny. Jestem chyba troszkę w gorszej sytuacji, ponieważ najprawdopodobniej pierścień ześlizgiwał się z czopu i uszkodził go. Przez co nie ma teraz rowka. Jutro kupię pierścienie i będę kombinowac. Dziękuję za pomoc, pozdrawiam!

marc!n
17-08-12, 11:41
Hey, nie wiem jakim sposobem lusterko się uszkodziło, może ktoś w nocy próbował je ukraś?:confused:

Chodzi o to, że lusterko zewnętrzne, sterowane elektrycznie, porusza się bez żadnych oporów. Bez problemu można je złożyc w którą się chce stronę, przez co w czasie jazdy robi się to samoczynnie. Czym może byc to spowodowane? Może jest tam jakaś sprężynka, która dociska obudowę lusterka do jego podstawy?
Witaj, ja również mialem problm z tym lusterkiem, ale udało mi się to naprawić, a mianowicie wyciołem ze starej dętki niewielki prostokąt (podkładkę) i przykleiłem go do lusterka w miejscu składania i lusterko już nie lata w czasie jazdy.
Myślę, że jest to dobre rozwiązanie - prawie nic nie kosztujące, a można dzięki temu szybko naprawić usterkę. Pozdr

nikog0
20-08-12, 23:47
A jak rozkręcałeś? Wystarczy zdjąc tylko obudowę, odkręcają 3 wkręty od dołu, czy też trzeba zdejmowac boczek drzwi i trójkąty?

z zewnątrz 3 śrubki pod lusterkiem, a od wnętrza samochodu odkręca się (czy wypina z zatrzasków- niepamiętam już) ten trójkącik z przodu bocznej szyby i odkręca się lusterko

straznik
21-08-12, 15:01
A ja nadal proponuje zakup z anglika. Ja tez to naprawiałem, wytrzymało własnie koło roku. Lusterka ludzie na ogół rzadko składają, te co kupiłem z wersji angielskiej miało mechanizm jak nowy, na pewno wytrzyma kilka lat. Koszty rzędu 30 zł, a zrobione jest jak należy