PDA

Zobacz pełną wersję : Temperatura na 0 na autostradzie. OK po mieście???

paz
31-08-07, 10:56
Witam serdeczenie,
Pomóżcie mi proszę, bo jestem przed powrotem z Holandii do Polski i nie wiem czy mam się martwić. Otóż kilka dni temu musiałem wymienić tutaj chłodnicę (koszt 30 Euro na szrocie-zamontowałem osobiście). Od tego momentu obserwuję sytuację, w której autko łapie fajną temperaturę (połowa wskaźnika) gdy jeżdżę po mieście. Gdy wyjeżdżam na autostradę momentalnie spada na samo dno i podnosi się dopiero gdy zjeżdżam do miasta. Co to może być? Pewnie czujnik. Boję się wjechać na Niemcy bez dobrych wskazań temperatury. Mam czujnik w starej chłodnicy. Myślicie,że można by wymineniuć? Nie bardzo wiem jak to się robi. Może reset kompa? Co powiecie??
Pozdrawiam,

Furious
31-08-07, 10:59
nawet nie wiemy jakie masz auto, a czujnika temperatury nie ma w chlodnicy....

paz
31-08-07, 11:02
Honda Civic 1,5 16V 93 rok.

wunat
31-08-07, 11:12
moze caly czas otwarty termostat?

hcc
31-08-07, 11:49
moze caly czas otwarty termostat?

albo go nie ma wcale?!?

paz
31-08-07, 12:10
No skoro przed wymianą chłodnicy termostat działał poprawnie to chyba nie mógł nagle zniknąć. Na autostradzie dostaje więcej zimnego powietrza, gdy jadę przez miasto wszystko jest OK. Termostat dawałby znać o sobie przez cały czas...

[ Dodano: Pią 31 Sie, 2007 ]
A może to kwestia odpowietrzenia? Teraz poczytałem na forum,że przy wymianie chłodnicy należy układ odpowietrzyć. Nie wiem czy teraz jak już trochę pojeździłem to w dalszym ciągu mogę to zrobić?? A jeśli tak to jak to się dokładnie robi? Wszyscy piszą o odpowietrzaniu i o jakiejś śrubce ale ja nie wiem o jaką śrubkę chodzi. Pomóżcie szybko bo w nocy muszę wracać do domu.

wunat
31-08-07, 12:41
Ziom, po cholere pytasz co jest nie tak skoro sam wiesz najlepiej?

hcc
31-08-07, 13:03
a autostradzie dostaje więcej zimnego powietrza, gdy jadę przez miasto wszystko jest OK. Termostat dawałby znać o sobie przez cały czas...

nieprawda wlasnie sie tak dzieje jak nie ma termostatu - u mnie takl bylo jak jezdzilem bez, ze na trasie silnik byl niedogrzany a w miescie wszystko OK!

kenny
31-08-07, 13:04
wunat, Co Ty taki nerwowy dzisiaj? ;) Chłopak się pyta bo nie wie i mu różne rzeczy przychodzą do głowy.

bidz
31-08-07, 13:13
różne rzeczy przychodzą do głowy.
np. wymiana chłodnicy bez odpowietrzenia układu :D

Lcfr
02-09-07, 00:31
stawiam na niesprawny termosatt lub jego brak...

ps. jak byl wczesniej niesprawny to niekoniecznie mógł "pokazywac" swoje usterki przy niesprawnej chłodnicy (dlaczegochłodnice wymieniłes?/ jakie byly okolocznosci-tzn czy auto stało bez płynu dłuzej? itd)