Zobacz pełną wersję : Ubywa Olej
Lukasz9999
14-08-12, 09:39
Witam.
Posiadam Hondę Civic 6 Generacji z silnikiem 1,6 16v D16Y3 z Gazem.
Jakieś 2 tyg temu sprawdzałem poziom oleju,miałem prawie na max na bagnecie,a w tą niedzielę jak sprawdziłem to nic oleju nie miałem.
I moje pytanie jest takie,czy możliwe jest że cały olej został przepalony?.
I czy jest możliwość innych wad,ubywania oleju.
Zależy ile przejechałeś w te 2 tygodnie. Szukaj wycieków jak nie ma to znaczy, że masz silnik do remontu.
Lukasz9999
14-08-12, 11:28
Przejechałem tak około 600km, i wycieków żadnych niema.
Dymić też nie dymi.
Siema :) aktualnie wlasnie ja robie remoncik silnika bo mi tez hania brala duzo Oliwy zrobilem 1000 KM zjadla 4 litry oO :D Wczoraj auto pojechalo do mechanika i tak :
Planowanie Glowicy ,uszelka pod glowica , uszczelniacze + wszystkie uszczelki , do tego Pierscienie na tlokach auto w piatek mam do odbioru koszt 2500 zl [w tej cenie jeszcze wymiana rozrzadu] takze mozesz sie szykowac na taki wlasnie remont moja hanka tez nic nie dymila i olej nigdzie nie uciekal ... wszystko skubana przepalala ;] wiec albo remoncik albo swap lub sprzedac ;] Pozdrawiam
MadSkillz84
14-08-12, 17:18
No tak, najlepiej sprzedać,wepchnąć komus innemu niech się martwi...a może ten ktoś inny wyda oszczędności ze swoich 5 lat i co? osobiście nikomu takiego świństwa bym nie zrobił...bo wiem co dla niektórych znaczy własny samochód i ile kosztuje ewentualny remont.....
No tak, najlepiej sprzedać,wepchnąć komus innemu niech się martwi...a może ten ktoś inny wyda oszczędności ze swoich 5 lat i co? osobiście nikomu takiego świństwa bym nie zrobił...bo wiem co dla niektórych znaczy własny samochód i ile kosztuje ewentualny remont.....
wlasnie ja taka Hanie kupilem wszystko wyszlo na trasie .... myslalem ze chlopa rozpie.. ale coz dam 2500 zl i mam kapitalke i jezdze kolejne 10 lat osobiscie bym tez nie sprzedal komus padla, poprostu napisalem mu jakie ma rozwiazania . Pozdrawiam
wlasnie ja taka Hanie kupilem wszystko wyszlo na trasie .... myslalem ze chlopa rozpie.. ale coz dam 2500 zl i mam kapitalke i jezdze kolejne 10 lat osobiscie bym tez nie sprzedal komus padla, poprostu napisalem mu jakie ma rozwiazania . Pozdrawiam
Jesli mechanik byl ogarniety, bo jesli nie i wymienil tylko pierscienie a tuleje maja owal to za duzo to nie zmieni :D
Jesli mechanik byl ogarniety, bo jesli nie i wymienil tylko pierscienie a tuleje maja owal to za duzo to nie zmieni :D
o jakich tulejach mowa? emm ja sie powoli ucze tych rzeczy wiec nie jestem jakims tam kozakiem emm bylem dzis u niego ogladalem tloki ... maja minimalny luz ale niema na cylindrach zadnych rys wybroczyn itd.. mowi ze tylko pierscienie i bedzie dobrze ..
skolopendra
14-08-12, 18:36
mowi ze tylko pierscienie i bedzie dobrze ..
niech zmienia
o jakich tulejach mowa? emm ja sie powoli ucze tych rzeczy wiec nie jestem jakims tam kozakiem emm bylem dzis u niego ogladalem tloki ... maja minimalny luz ale niema na cylindrach zadnych rys wybroczyn itd.. mowi ze tylko pierscienie i bedzie dobrze ..
Mowa o tulejach cylindrow, to ze nie ma na nich rys nie znaczy, ze nie maja owalu, co da sie stwierdzic dopiero po dokladnych pomiarach.
Jesli maja to aby bylo ok pozostaje tylko ich szlif i nadwymiarowe tloki z pierscieniami.
Ale jesli mechanik twierdzi:
ze tylko pierscienie i bedzie dobrze ..
To niech dziala, przekonasz sie jak odbierzesz auto czy 2.5k wywalone w bloto czy jest jednak wszystko ok :)
Tak tylko z ciekawosci oddawal blok do pomiarow po rozebraniu, czy ocenil jego stan na oko ? :)
Mowa o tulejach cylindrow, to ze nie ma na nich rys nie znaczy, ze nie maja owalu, co da sie stwierdzic dopiero po dokladnych pomiarach.
Jesli maja to aby bylo ok pozostaje tylko ich szlif i nadwymiarowe tloki z pierscieniami.
Ale jesli mechanik twierdzi:
To niech dziala, przekonasz sie jak odbierzesz auto czy 2.5k wywalone w bloto czy jest jednak wszystko ok :)
Tak tylko z ciekawosci oddawal blok do pomiarow po rozebraniu, czy ocenil jego stan na oko ? :)
hmm ja pytalem go o szlif stwierdzil ze nie trzeba ... A znow ze szlifem bloku nowych tlokow mowi ze kolejne 2 tys by poszlo ..
takze zobaczymy jak posklada twierdzi ze bedzie dobrze :> A czy dawal do pomiaru to nie mam zielonego pojecia musze go zapytac pozdrawiam
hmm ja pytalem go o szlif stwierdzil ze nie trzeba ... A znow ze szlifem bloku nowych tlokow mowi ze kolejne 2 tys by poszlo ..
także zobaczymy jak posklada twierdzi ze bedzie dobrze :> A czy dawal do pomiaru to nie mam zielonego pojecia musze go zapytac pozdrawiam
Szlif wału plus tłoki na nad wymiar raczej by tyle nie kosztowały :P. Co do tej teorii ze musi iść na pomiar to są rożne zdania. Ja nie oddawałem na pomiar i nie wiem czy to był błąd czy nie bo z 1litra na tysiąc kilometrów to teraz mam okolo litra +\- do wymiany oleju (8tysiecy) plus wyciek pod aparatem zapłonowym.
autko odebrane jutro ruszam w trase 1100 km zobaczymy czy zje cos oliwy... dam znac narazie silniczek *****iscie pracuje zostalo wyszstko wymienione.. tylko nie
tloki :) włożyliśmy same pierscienie i bylo Ok wyjdzie wszystko jutro Pozdrawiam i dam znac ;)
autko odebrane jutro ruszam w trase 1100 km zobaczymy czy zje cos oliwy... dam znac narazie silniczek *****iscie pracuje zostalo wyszstko wymienione.. tylko nie
tloki :) włożyliśmy same pierscienie i bylo Ok wyjdzie wszystko jutro Pozdrawiam i dam znac ;)
Wiesz o tym ze przez jakies 1500-2000km samochód nie powinien widzieć 4000RPM ?
Tak wiec naprawdę to sprawdzisz po dotarciu :)
I nie zdziw się że łyknie trochę oleju na dotarciu, to normalne.
I nie zdziw się że łyknie trochę oleju na dotarciu, to normalne.
Nie wiedzialem :) thx za info :P
Co do 4k obr. to wiem takze max 130 - 140 km/h normalnie trase wale w 8 - 8.5 h teraz pojade z 12 ^^ pozdrawiam ;]
Niedobrze jest docierać silnik na długich trasach. Stałe prędkości obrotowe nie są wskazane podczas docierania.
Niedobrze jest docierać silnik na długich trasach. Stałe prędkości obrotowe nie są wskazane podczas docierania.
hmm nom ale nie mam innego wyjscia ;) w poniedzialek musze byc w pracy w NL takze nie mam innej opcji teraz sie staram duzo jezdzic ale co zrobilem narazie 160 km ^^
To chociaż staraj się nie jechać ciągle ze stałą prędkością... czasem zwolnij, przyhamuj silnikiem. W sumie, to wymieniłeś ino pierścienie, więc nic złego na takiej trasie nie powinno się stać, bo pierścienie się raczej układają, a nie docierają. Co innego panewki.
To chociaż staraj się nie jechać ciągle ze stałą prędkością... czasem zwolnij, przyhamuj silnikiem. W sumie, to wymieniłeś ino pierścienie, więc nic złego na takiej trasie nie powinno się stać, bo pierścienie się raczej układają, a nie docierają. Co innego panewki.
Postaram sie w sumie jade w dzien takze bedzie tlocznie wiec stala predkoscia nie pojade :P
Co do remontu zrobilem ponad 200 km po odebraniu od mechanika i narazie zero Oliwy zjadl [Wkoncu] xD a normalnie po 200 km na trasie musialem dolewac przynajmniej 0.5 l ..
Ile Cię wyniósł remont, jeśli można wiedzieć??
Moją Hanię też to czeka:(
Sunstrider
19-08-12, 11:51
W moim przypadku remont kosztował 2200zł, było by 1400zł gdyby mój silnik nadawał się do remontu. Kupiłem inny blok silnika, dla świętego spokoju wymieniło się pierścienie, panewki itd. ;)
vnv_nation
19-08-12, 12:14
Ile Cię wyniósł remont, jeśli można wiedzieć??
Moją Hanię też to czeka
Sama wymiana pierscieni plus oczywiscie planowanie glowicy itd, potem nowy olej i inne *******y razem z robocizna w granicach 1600zl wyjdzie.
yO :D dojechalem do NL wkoncu :D:D xD i moge powiedziec ze mechanik wykonal prace 100 % dobrze jak Hanka brala Oleju na 1000KM 4L ;D:D tak teraz grama nie zjadla ;D remoncik mnie wyszedl 2500 zl wlacznie z rozrzadem bez tego licz 2200 Okolo Pozdrawiam
brala Oleju na 1000KM 4L ;D
mogłeś robić za dymiarkę na strajkach ;)
mogłeś robić za dymiarkę na strajkach ;)
^^