Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : parujące szyby nietypowy problem

drex87
12-08-12, 19:54
Witam od jakiegoś czasu walczę z parującymi szybami szczególnie przednią. Filtr pyłkowy wymieniony układ cały przedmuchany i uszczelniony. Nagrzewnica sprawdzona sucha nic z niej nie kapie, w aucie nie ma wody nawet pod wykładziną bagażnik suchy. Ostatnio w dzień było 35 stopni wieczorem wsiadam do auta a szyby zaczynają parować najgorzej jest przednia nadmuch na full zimne powietrze delikatnie puść ale na przedniej szybie widać takie smugi szczególnie widoczne pod światłami auta z nad przeciwka co najlepsze mieniące siew różnych kolorach. Nie pomaga nawet mycie szyby gdyż po dwóch dniach jest to samo. Co moze być powodem dodam że problem zaczął się po wymianie przedniej szyby.

smoku93
12-08-12, 20:07
heh u mnie podobny problem, a w dodatku zauwazyłem ze gdy pada a włącze wycieraczki to tak jakby szyba była jakimś woskiem czy czyms wysmarowana bo wycieraczki zostawiają smugi... nie wiem czy to nie jest wina jakiegos nalotu bo jak raz szybe przepolerowałem to troche sie zmniejszyło

jarosz
12-08-12, 20:12
Nawiew ustaw aby brał powietrze z zewnątrz. Z pewnością pomoże to w odparowywaniu szyb.

Marecki
12-08-12, 20:47
Nawiew ustaw aby brał powietrze z zewnątrz. Z pewnością pomoże to w odparowywaniu szyb.
Miałem to samo napisać. Pewnie masz wciśnięty przycisk od obiegu wewnętrznego.

sucharek
12-08-12, 23:40
w hondach jest slaba wentylacja

MM63
13-08-12, 15:22
Klima jest? Włączyć i po chwili wszystko odparuje.

drex87
13-08-12, 15:28
Czy wy mnie macie za przeproszeniem za "debila" wiem ze ma być ustawione na powietrze z zewnątrz nie chodzi mi o zwykłe parowanie tylko o tą tłustą parę która jest na prawde denerwująca i pod światłami aut z przeciwka mieni sie w różńych kolorach z czego to się bierze. Sory za takie określenie wiem ze ludzie zadają błache pytania ale naprawde nie mam pojęcia jak poradzić sobie z tym problem przestudiowałem wszystkie tematy o parujących szybach wszystkie rozwiazania juz przetestowałem zostało mi tylko umieszczenie uszczelki pod plastikiem z pod szybia no ale raczej to nie jest problem tej tłustej mażi postaram siez robić fotki lub nakręcić film

sweet
13-08-12, 15:44
A jest opcja żeby zapachy do auta przymocowane przy nawiewach robią taką kichę?
Filtr kabinowy masz węglowy czy zwykły?
Zostaw samochód z max nawiewem na chłodne ewentualnie klime i zostawić na jakiś czas.
Próbowaliście preparatów do odtłuszczania lub przeciwko parowaniu szyb?

drex87
13-08-12, 18:42
zapach odpada filtr kabinowy mam zwykły tydzień temu wymieniony nie używałem żadnych preparatów do odtłuszczania jedynie co to ostatnio używałem zapachu w spray

mariusz05
14-08-12, 18:13
zapach odpada filtr kabinowy mam zwykły tydzień temu wymieniony nie używałem żadnych preparatów do odtłuszczania jedynie co to ostatnio używałem zapachu w sprayMiałem podobne problemy jak na myjni stosowali srodek do mycia razem z woskiem 2w 1
.Na szybie zostawał biały nalot, podczas jazdy w nocy w deszczu była masakra same łuny swiateł z naprzeciwka było tylko widać , pomogło bodajże umycie szyby acetonem a potem clinem do szyb.

MikeFoto
15-08-12, 17:52
Wymyj szyby denaturatem i recznikiem papierowym.

Wysyłane z mojego GT-P7320 za pomocą Tapatalk 2

comatose
15-08-12, 18:03
Denaturat nie zawsze wyczyści to białe badziewie. Dobrze za to działa tutaj alkohol izopropylowy (izopropanol, 2-propanol), do kupienia w sklepach z chemią/odczynnikami (cena różna w zależności od producenta, zaczyna się od 10zł za litr). Dodatkowo denaturat jest barwiony a to też potrafi smugi zostawiać. Szmatka + izopropanol, na koniec przejechać irchą i szyba jak nowa.

MM63
15-08-12, 18:24
(...)Dodatkowo denaturat jest barwiony a to też potrafi smugi zostawiać. (...)

Nie każdy, niektóre da się pomylić z absolutem ;)

comatose
15-08-12, 18:30
MM63 masz rację, można kupić również tzw. "biały denaturat" który pozbawiony jest barwnika a skażony zostaje w inny sposób, pominąłem tą kwestię bo 99% ludzi na myśl o denaturacie ma przed oczami fioletową flaszkę ;] Nie zmienia to faktu, że alkohol izopropylowy jest do czyszczenia lepszy.

Poll
15-08-12, 19:38
Ja mogę jeszcze doradzić obecność żywicy na szybie, której żadnym alkoholem ani innymi wynalazkami nie umyjemy. Zostaje jedynie terpentyna.

Marecki
15-08-12, 20:46
A suszyłeś wnętrze? Mam na myśli wykładzinę. Może gdzieś woda wpada do wnętrza i paruje podczas cieplejszych dni?
Tak tylko mi przyszło do głowy;)

drex87
16-08-12, 08:10
A suszyłeś wnętrze? Mam na myśli wykładzinę. Może gdzieś woda wpada do wnętrza i paruje podczas cieplejszych dni?
Tak tylko mi przyszło do głowy;)

tak przez dwa dni jak było ponad 30 stopni to auto stało po otwierane sprawdzałem i nigdzie nie ma wody wewnątrz

dzięki za podpowiedzi sprawdzę

Marecki
16-08-12, 14:31
Jak się domyślam, przerabiałeś już temat dostawania się wody przez podszybie?

Marecki
28-08-12, 10:37
Ruszyło się cos w temacie?