Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Syczenie ze zbiorniczka wyrównawczego (jakby mała dziurka)

defx
12-08-12, 14:24
Witam!
Byłem dziś oglądać civica diesel z 2006 roku.
Wstępnie egzemplarz warty zainteresowania. Czysty nie uszkodzony, jakieś tam lekkie obdarcia parkingowe, silnik ładnie pali, nie kopci, z pod korka oleju też nic nie dmucha itp, itd...

Jednak jedna rzecz mnie zastanowiła i nie ukrywam, że po raz pierwszy się z czymś takim spotkałem

Na wyświetlaczu pojawia się komunikat po ang. w stylu "sprawdź poziom płynu ukł. chłodzenia". OK. Zgadza się poziom niski.
Pomyślałem sobie "dolejemy i będzie ok"

Wziąłem więc autko na jazdę próbną... Jeździ ok i w sumie technicznie wszystko na prawdę "cacy"

Po powrocie na zgaszonym już silniku raz jeszcze otworzyłem maskę i usłyszałem takie "syczenie" przy zbiorniczku wyrównawczym (jakby odkręcić napój gazowany).

Przytkałem ręką z tyłu i syczenie ustało. Puściłem i znowu to samo. Wygląda to tak, jakby była jakaś mini dziurka z tyłu zbiorniczka (nie udało mi się jej jednak namierzyć).

Czy to tylko jakaś "duperelka" i w najgorszym razie wymienię sobie zbiorniczek, czy może to być zwiastunem jakiejś poważniejszej awarii??

Z góry dziękuję Wam za pomoc i pozdrawiam!

Ordi
12-08-12, 21:50
jeśli syczy ze zbiorniczka to może tamtędy ubywa płyn i dlatego pojawia się komunikat o niskim stanie...?
Ale jeśli to nie to to płyn może ubywać np poprzez walniętą uszczelkę głowicy...
Jednak jeśli syczy przy zbiorniczku to obstawiał bym walnięty zbiorniczek... Aczkolwiek, czemu jest walnięty? Po stłuczce samochodu? :rolleyes:

Jafma
12-08-12, 23:45
Jednak jeśli syczy przy zbiorniczku to obstawiał bym walnięty zbiorniczek... Aczkolwiek, czemu jest walnięty? Po stłuczce samochodu?
nie koniecznie....w moim ostatnim aucie (BMW E46, 1,8i) mialem podobny poblem,nawet raz peknal mi zbiorniczek wyr.
po dlugim diagnozowaniu okazalo sie ze to korek zbiorniczka byl uszkodzony ( dziala na zasadzie wentyla bezpieczenstwa,uwalnia za duze cisnienie)