Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Moja hondzia na nic nie reaguje :( D15B2

headone
29-08-07, 22:01
Witam wszystkich.
Mam problem z moją Hondzią 1.5 16V LPG, posiadam ją od niedawna jakoś 3 tygodnie będzie. Wczoraj wracając z pracy ruszyłem z pod świateł, pierwszy bieg potem drugi i tu nagle...autko zamuliło zaczęło szarpać i zgasło (jechałem na gazie). Nie dało rady już uruchomić silnika. Kręciłem, kręciłem aż akumulator padł. Autko tato sholował mi i teraz stoi na parkingu. Próbowałem dziś odpalić na innym akumulatorze i tu jest zonk, nie reaguje na nic, podłączam akumulator i nic, zapłon nie załącza się i w ogóle żadne kontrolki nie zapalają się. I nie wiem co jest. Czy ktoś mógłby mi pomóc ??

Dodam, że jakoś 3 dni temu przylutowywałem styki w przekaźniku pompy paliwa, bo miałem problemy z odpalaniem gdy silnik był rozgrzany.

Dużo i długo szukałem na forum rozwiązania i nie znalazłem problemu takiego jak mój, mam jedynie parę wskazówek co mogło paść: cewka, moduł zapłonowy, rozrusznik, aparat zapłonowy.

Czy można coś z tym zrobić czy zostaje mi tylko i wyłacznie mechanik ?
pozdrawiam

Skoti
29-08-07, 23:37
kolega miał podobną sytuacje. Zapchał mu się katalizator. Sprawdzaj wszystko? zacznij czy masz iskrę na swiecach przy rozruchu

djibiza
30-08-07, 00:10
Jeżeli nie zapalają się żadne kontrolki po przekręceniu kluczyka to popatrz także na bezpieczniki. A gdy rozrusznik kręci i nic się nie dzieje to pewnie będą problemy z: cewką, modułem zapłonowym.

headone
30-08-07, 15:39
Dzisiaj włoże nowy akumulator i zobaczymy czy jakieś reakcje ze strony Hani będą. Jeśli nie to trzeba szukać dalej, ale chyba nie będe tego robił ja tylko mechanik.

skolopendra
30-08-07, 15:43
Próbowałem dziś odpalić na innym akumulatorze i tu jest zonk,

przeglądnij przewody od aku na zaciskach i w druga stronę
prawdopodobnie jest coś poluzowane i nie kontaktuje :/

headone
30-08-07, 17:22
Wsadziłem nowy akumulator, silnik kręci, kreci ale nie odpala, słychać że przekaźnik pompy paliwa "cyka". więc chyba raczej działa.
Macie moze jakieś pomysły na co mam zwrócić uwagę ??

skolopendra
30-08-07, 17:25
nie odpala,
ani na gazie czy benzynie??

headone
30-08-07, 17:31
Na gazie nie sprawdzałem bo nigdy tego nie robię i nie robiłem, a na benzynie nie odpala.

skolopendra
30-08-07, 19:00
Na gazie nie sprawdzałem

to nie dobrze , przynajmniej jedną ewentualność mieli byśmy z głowy :/

pompy paliwa "cyka". więc chyba raczej działa.

chyba działa, a może chyba nie :agent: (o bezpieczniki nie muszę pytać :speszony: )
sprawdzić musisz czy paliwo dostaje się do wtrysków
.jeśli tak :d
sprawdź czy dochodzi napięcie na świece
...............................to na początek
:aloha:

sadam
30-08-07, 19:00
aparat zaplonowy
a kontrolki pala sie normalnie?

headone
30-08-07, 20:08
aparat zaplonowy
a kontrolki pala sie normalnie?
kontrolki pala się normalnie

Na dzisiaj koniec nic jush nie robie, jutro na hol i jadę z nią do mechanika, niech zobaczy.

sadam
31-08-07, 07:27
kontrolki pala się normalnie
na 99% aparat zaplonowy.zanim zaprowadzisz postaraj sie zalozyc od kogog aparat od takiego silnika(inne nie pasuja) i sprawdz.ja mialem identyczny przypadek

headone
01-09-07, 10:15
zanim zaprowadzisz postaraj sie zalozyc od kogog aparat od takiego silnika
Chodzi o to że u mnei nikt nie ma takiego samochodu i nie mam jak sprawdzić :(

Hania stoi u mechanika, opisałem mu co się dzieje, powiedział że to może być aparat zapłonowy. Ale pewności nie ma. Ma do mnie dzwonić jak się do wie co i jak :)

[ Dodano: Nie 02 Wrz, 2007 ]
Jupii hania śmiga !! Dziś tatko odebrał mi hanie, coś z aparatem zapłonowym było zapłaciłem 100 zł :)
Powiedział że sonda lambda jest do wymiany, bo pali mi się non stop check engine. Ale on włacza mi się gdy wskakuje na LPG, czytałem że to brak emulatora PD44 jeśli dobrze pamiętam :)