Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : rozwiercanie poliuretanowych poduszek silnika - zmiejszenie drgań

Jawoks
08-08-12, 15:53
w moim civicu z h22a mam takie poduszki silnika:
http://www.innovativemounts.com/v/vspfiles/photos/29550-2.jpg
innovative z poliuretanu
wadą tych poduszek są drgania, które silnik przenosi na budę. ponieważ poduchy są "pełne"
czy mogę te innovative rozwiecić, żeby wyglądały jak normalne poduszki:
http://www.jdmshop.pl/sklep/components/com_virtuemart/shop_image/product/Poduszka_silnika_4bb980545b7bd.jpg
?

Tompro
10-08-12, 08:07
Masz drgania na jałowych czy w trakcie jazdy jak dodajesz gazu?

ma1ster
10-08-12, 14:42
to się nazywa robienie dziadostwa... nie da się kupić dobrych starych poduszek fabrycznych? tylko jakieś nie liczone zamienniki dziurawić, które nie mają żadnych zalet a jedynie same wady, nie wiem, ale dla mnie nie ma w tym żadnej logiki...:confused:

Gorliś
10-08-12, 14:50
nie liczone zamienniki dziurawić, które nie mają żadnych zalet a jedynie same wady
lol

Jawoks
10-08-12, 17:35
Już temat ogarnąłem - rozwierciłem jedną poduszkę (8 otworów po 8mm) do tego okazało się, że te gumowe tuleje to są 2 połówki, a nie jedna cała jak myślałem :) Zobaczę jak się będzie sprawować, jeśli będzie si to zrobię tak z pozostałymi poduchami.

Masz drgania na jałowych czy w trakcie jazdy jak dodajesz gazu?
na jałowym tylko, w trakcie jazdy ten problem dot. poduszek hasporta

Budziniak
11-08-12, 08:38
to się nazywa robienie dziadostwa... nie da się kupić dobrych starych poduszek fabrycznych? tylko jakieś nie liczone zamienniki dziurawić, które nie mają żadnych zalet a jedynie same wady, nie wiem, ale dla mnie nie ma w tym żadnej logiki... a od kiedy to h22 było montowane w Ej2 mundrusiu....przemyśl każdy posta zanim zamieścisz na forum

Saiti
11-08-12, 14:55
Przecież on ma nick "majster" czyli się da.

lozek
11-08-12, 14:56
Już temat ogarnąłem - rozwierciłem jedną poduszkę (8 otworów po 8mm) do tego okazało się, że te gumowe tuleje to są 2 połówki, a nie jedna cała jak myślałem :) Zobaczę jak się będzie sprawować, jeśli będzie si to zrobię tak z pozostałymi poduchami.

na jałowym tylko, w trakcie jazdy ten problem dot. poduszek hasporta

Jak na jałowym to wystarczy podnieść obroty silnika w kompie i już. na seryjnych parametrach to nie raz i przy seryjnych łapach są drgania. Wystarczy ustawić obroty na okolice 900 i problem znika.

Jawoks
11-08-12, 20:13
aktualne na kompie jest ustawione 850obr, nie wiem czy podwyższanie obrotów to dobry kierunek, zmiękczę troszkę poduchy, potem będzie strojenie także powinno być wtedy si ;)

lozek
12-08-12, 14:56
a co jest złego w podwyższeniu obrotow na np 950?

Jawoks
12-08-12, 16:41
Wtedy silnik już lekko wyje, bynajmniej u mnie. Ogółem chciałem, żeby obroty były jak seryjne. Zobaczę to już metoda prób i błędów. Chociaż w tym momencie mam coś spieprzone z mapą kompa - na zimnym silniku zaraz po odpaleniu obr są na poziomie 850 i z czasem pomału rosną do 1500. Tak pracuje ze 3 min i dźwięk silnika (dolot) się mocno zmienia. Ale to już wykraczam po za temat.

lozek
13-08-12, 13:43
No to raczej właśnie problem leży w silniku jak wyje i wariuje ;) mi po podniesieniu obrotów zmniejszyły się drgania a i silnika niemalże nie słychać.

SCKAPE
19-08-12, 00:53
hmmm......
Ale bezsęs....
Poduchy z polim.. pod silnik sie daje po to żeby usztywnić silnik a to, po to żeby się nie ''kręcił'' wokół swojej osi żeby poprawić osiągi lub żeby wyeliminować rzucanie przodem przy ostrej zmianie biegów - minusem tego zzabiegu jest to że silnik przenosi wiecej wibracji na bude. --> ale o to w zasadzie chodzi poprawiasz osiągi i stabilność tracisz na konforcie.
W związku z powyższym to normalna sprawa i nic z tymi poduchami nie jest nie tak tylko właściciel niepotrzebnie kupił twarde gumy zamiast seryjnych - naprawde zastanawia mnie po wydawac kase na droższe poduchy, a pozniej je nawiercać żeby zrobić z nich takie o seryjnych właściwościach...? hmmm... ;)

mirasek
21-08-12, 10:00
a gdzie kupić te seryjne poduchy do civica z H22 ? hmmm :D

SCKAPE
22-08-12, 04:27
u pana Jurka, w garażu, skrobie ze styropianou - ładzie, gładko i mięcitko:p
;)