Zobacz pełną wersję : Wskazówki do audio w EM2
Blackskyline
07-08-12, 19:46
Witam wszystkich, zamierzam zbudować troszkę bardziej rozbudowany system audio w swojej EM2. Do przodu odseparowany zestawik Power Bass, wzmacniacz 4-kanałowy Blaupunkta, subwoofer mało znanej marki (pozostałość po poprzednim autku) 2x30cm sub w jednej skrzynce skośnej zamkniętej.
Zwracam się z prośbą do Was, bardziej doświadczonych użytkowników Hond, o pomoc w przeprowadzeniu okablowania w mojej EM2. Którędy najlepiej puścić kabel plusowy przez grodź? czy mogę natknąć się na jakieś problemy konstrukcyjne? Czy zwrotnice zmieszczą się w drzwiach ? i gdzie umieścić tweeterki ?
Dziękuje za wszelkie informacje i pomoc :)
Postaram się wrzucić jakieś foto z prac :)
Siemasz . nie pomoge w przeprowadzaniu kabli ale ja bym ci odradzil umieszczanie zwrotnic w drzwiach . lepiej jest je umiescic w desce rozdzielczej . bedzie wiecej zabawy z przeciaganiem kabli ale przynajmniej nie narazisz ich na deszcz czy wstrzasy :) glosniki w drzwiach i skrzynia pod jednym wzmacniaczem blaupunkta ? Kup oddzielny wzmacniacz na suba . bo ten cos czuje ze nie da rady... milego dlubania :)
Blackskyline
08-08-12, 08:49
Jeśli chodzi o suba to na tym wzmacniaczu tylko jeden głośnik podpinam. W grę wchodzi sprzedaż tego i kupno pojedynczego 30cm z basreflexem :) Musze zerknąć bo możę zwrotnice zmieszczą się za schowkiem ?
Dobrze pokombinujesz to wejdą :) albo moze pod dechą ? nie wiem jak w EM2 ale w EJ6 bym zmiescil na 100% :)
Zastanów się nad zamkniętą skrzynką tylko taka wymaga mocniejszego głośnika ale efekt jest lepszy.
Blackskyline
13-08-12, 21:55
Prace zacznę prawdopodobnie w środę, zwrotnice postaram się schować w tunelu środkowym jakby pod popielniczką. Zdejmowałem tunel i jest tam miejsce. Widziałem też w necie fotki i pomyślałem żeby zrobić nową podłogę w bagażniku np z OSB ale tak tylko żeby była podnoszona część na wyjęcie koła jakby coś. Wzmaka chcę wsadzić obok koła od strony zderzaka. Jakieś wskazówki?
tórędy najlepiej puścić kabel plusowy przez grodź?
Jak ,,opuścisz'' na dół schowek to pomiędzy kompem a dmuchawą jest przelotka do komory silnika.Ja wszystkie przewody tamtędy przeciągałem. Na tej fotce komory widać o jaką przelotkę chodzi (żółty przewód od akumulatora)
http://img4.imageshack.us/img4/695/enginedamper001.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/4/enginedamper001.jpg/)
Blackskyline
16-08-12, 12:36
Audio przeprowadzone niestety bez fotek :( Prądowy puściłem tak jak na zdjęciu powyżej. Kable sygnałowe i głośnikowe środkowym tunelem. Dużo miejsca jest i bez problemu przechodzą. Niestety muszę wymienić głośniki przednie bo są uszkodzone ;/ Prawdopodobnie powędrują PowerBass'y 165mm odseparowane, a tweetery w kieliszkach na deskę w rogach przykleję. Wzmacniacz leży przy samym zderzaku pomiędzy dojazdówką a ścianą. pasuje idealnie tam. Kable w bagażniku chowają się pod boczną tapicerką więc jest w miarę czysto :) W planach jeszcze chcę zrobić nową podłogę z osb i otwieraną na zawiasach część tylko do sterowania wzmakiem lub do wyjęcia dojazdówki.