Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wskazówki do audio w EM2

Blackskyline
07-08-12, 19:46
Witam wszystkich, zamierzam zbudować troszkę bardziej rozbudowany system audio w swojej EM2. Do przodu odseparowany zestawik Power Bass, wzmacniacz 4-kanałowy Blaupunkta, subwoofer mało znanej marki (pozostałość po poprzednim autku) 2x30cm sub w jednej skrzynce skośnej zamkniętej.

Zwracam się z prośbą do Was, bardziej doświadczonych użytkowników Hond, o pomoc w przeprowadzeniu okablowania w mojej EM2. Którędy najlepiej puścić kabel plusowy przez grodź? czy mogę natknąć się na jakieś problemy konstrukcyjne? Czy zwrotnice zmieszczą się w drzwiach ? i gdzie umieścić tweeterki ?

Dziękuje za wszelkie informacje i pomoc :)

Postaram się wrzucić jakieś foto z prac :)

JaRek4DON
07-08-12, 21:49
Siemasz . nie pomoge w przeprowadzaniu kabli ale ja bym ci odradzil umieszczanie zwrotnic w drzwiach . lepiej jest je umiescic w desce rozdzielczej . bedzie wiecej zabawy z przeciaganiem kabli ale przynajmniej nie narazisz ich na deszcz czy wstrzasy :) glosniki w drzwiach i skrzynia pod jednym wzmacniaczem blaupunkta ? Kup oddzielny wzmacniacz na suba . bo ten cos czuje ze nie da rady... milego dlubania :)

Blackskyline
08-08-12, 08:49
Jeśli chodzi o suba to na tym wzmacniaczu tylko jeden głośnik podpinam. W grę wchodzi sprzedaż tego i kupno pojedynczego 30cm z basreflexem :) Musze zerknąć bo możę zwrotnice zmieszczą się za schowkiem ?

JaRek4DON
08-08-12, 18:48
Dobrze pokombinujesz to wejdą :) albo moze pod dechą ? nie wiem jak w EM2 ale w EJ6 bym zmiescil na 100% :)

Brylant1
13-08-12, 18:27
Zastanów się nad zamkniętą skrzynką tylko taka wymaga mocniejszego głośnika ale efekt jest lepszy.

Blackskyline
13-08-12, 21:55
Prace zacznę prawdopodobnie w środę, zwrotnice postaram się schować w tunelu środkowym jakby pod popielniczką. Zdejmowałem tunel i jest tam miejsce. Widziałem też w necie fotki i pomyślałem żeby zrobić nową podłogę w bagażniku np z OSB ale tak tylko żeby była podnoszona część na wyjęcie koła jakby coś. Wzmaka chcę wsadzić obok koła od strony zderzaka. Jakieś wskazówki?

piter7766
15-08-12, 12:37
tórędy najlepiej puścić kabel plusowy przez grodź?

Jak ,,opuścisz'' na dół schowek to pomiędzy kompem a dmuchawą jest przelotka do komory silnika.Ja wszystkie przewody tamtędy przeciągałem. Na tej fotce komory widać o jaką przelotkę chodzi (żółty przewód od akumulatora)

http://img4.imageshack.us/img4/695/enginedamper001.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/4/enginedamper001.jpg/)

Blackskyline
16-08-12, 12:36
Audio przeprowadzone niestety bez fotek :( Prądowy puściłem tak jak na zdjęciu powyżej. Kable sygnałowe i głośnikowe środkowym tunelem. Dużo miejsca jest i bez problemu przechodzą. Niestety muszę wymienić głośniki przednie bo są uszkodzone ;/ Prawdopodobnie powędrują PowerBass'y 165mm odseparowane, a tweetery w kieliszkach na deskę w rogach przykleję. Wzmacniacz leży przy samym zderzaku pomiędzy dojazdówką a ścianą. pasuje idealnie tam. Kable w bagażniku chowają się pod boczną tapicerką więc jest w miarę czysto :) W planach jeszcze chcę zrobić nową podłogę z osb i otwieraną na zawiasach część tylko do sterowania wzmakiem lub do wyjęcia dojazdówki.