Zobacz pełną wersję : EBC Red stuff
jako ze potrzebuje pilnie zmian wyeksploatowanych części w swoim aucie ponawim temat klocki/tarcze - wiem było to wiele razy ale ten post jest rozwinięciem tematu a nie zaśmiecajaca kopią (mam nadzieje...)
z uwagi na całkowity barak w ofertach sklepowych klocków hamulcowych NISSHINBO... zająłem sie poszukiwaniem innego rozwiazania i znalazłem ciekawą ofertę (na allegro) EBC Red stuff...
oczywiście standardowo zapytam: czy ktos na czymś takim jeździł? i czy te klocki nadaja sie do codziennych zastosowań czy raczej maja przeznaczenie wyłacznie "na tor"?
jeśli sie nadaja na codzień to jakie polecacie do nich tarcze?
Mam RedStuffy
Dopóki sie nie rozgrzeja, to hamuja cienko, jak sie rozgrzeja to niezle, a jak sie im da popalic, to rewelacyjnie. Nie ma zadnych problemów z wieloma hamowaniami i z jakims pogorszeniem sie skutecznosci hamulcy, z biciem czy czyms takim.
Wiem ze nastepnych klocków nie kupie takich, do jazdy na codzien.
Miałem Red'y, miałem też Green'y, na gładkie tarcze. Red na codzień to trochę pomyłka, jazda furą zaczynała się od rozgrzewania (chociaż poćwiczyłem wtedy hamowanie lewą stopą:)) za to green jak najbardziej. Możliwe ze red stuff na wierconych i nacinanych zachowywałby się lepiej, nie mam odniesienia.
podlacze sie pod temat
posiadam civic eg9 B16A2 ostanio wymienilem tarcze i klocki przod tarcze ebc turbo groove (nacinane, nawiercane), do tego klocki ebc green i myslalem ze przy tym zestawie przy hamowaniu bedzie teraz leb urywalo a tu lipa, w porownaniu do serii nie odczuwam wielkiej roznicy, plyn hamulcowy oczywiscie tez wymieniony
co moze byc przyczyna??
a tyl ruszales, czy zostal bez zmian ?
no wlasnie narazie zostal bez zmian a obilo mi sie o uszy ze przy wymianie klockow na sportowe powinno sie to robic jednoczesie na obu osiach, ale czy juz przy wymienionym samym przodzie nie powinno hamowac lepie??
Ja mam red'y z przodu i z tyłu do tego tarcze nacinane. Moje odczucia sa takie jak u LIO, czyli pierwsze hamowanie słabo potem jest juz dobrze a jak je sie pokatuje to rewelacja, nie ma zmeczenia cieplnego w ogole. :d
do tego tarcze nacinane.
ziom wlasnie jak Ci sie te brembo max'y sprawuja?bo ja jestem niezadowolony bo juz mi sie chyba pogiely i strasznie hycza jak sie ostro hamuje z jakis 140km/h.moze plyn zly?
Ja jestem zadowolony! NIc sie nie pogieło a hamulce nie raz dostaly ostro tak ze az dymilo.
czy ktos zna odp na moje pytanie??
bylbym bardzo wdzieczny
greeny hamuja lepiej od seri ale po rozgrzaniu hamulcow, zachamuj 3 raz ze 150km/h to zobaczysz roznice(ja ja widzialem)
no wlasnie chodzi o to ze przy kilku hamowaniach z wiekszej predkosci (150-180) przestaja hamowac :(