Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Stukanie przegubów ?

Homiczek
07-08-12, 12:05
Witam

od pewnego czasu mam dziwne stukanie, zazwyczaj w momencie załączenia napędu na koła. Czasem przy odpalaniu coś stuknie. 1 pyknięcie i koniec. Następne po zatrzymaniu/ zmianie kierunku jazdy ale nie zawsze

Przeguby zewn wymienione, przy skręcie nic nie trzeszczy itp

Ale mam wrażenie, że jak sie załącza napęd, to jest stuk, gdy półoś wykonuje obrót i obija się o kulkę ?

no chyba że to przeguby wewnętrzne ?!?

Wiem że w jednym wewn mam ubytek smaru, ale to stukało jeszcze zanim wystąpił. Da sie uzupełnić - dodać jakimś inny np mos2 ? bo ten oryg to taka jasna, nie tak gęsta jak inne smary maź

rafal86
07-08-12, 13:09
mam coś podobnego u siebie ale w momencie np jazdy na 2 biegu i schodzeniu z obrotów gdy są już niskie i rozłącza sie napęd to lekko szarpnie autem i tak samo gdy dodam lekko gazu i napęd sie załączy. Przegub wew czy jakaś poducha?

skolopendra
07-08-12, 15:14
Da sie uzupełni

da lecz to już nie pomoże
może się okazać że to zupełnie inny element zawieszenia stuka

Homiczek
08-08-12, 09:26
da lecz to już nie pomoże

w czym nie pomoże ? na nieruszanych wewn już coś stukało

może się okazać że to zupełnie inny element zawieszenia stuka
no wiadomo. kolega w vectrze B cały zawias z przodu powymieniał łącznie z kołyską, a przypadkiem sie okazało że rzęzi główka przegubu wychodząca w maglownicy

ale tutaj ewidentnie jest stuk w momencie zapinania napędu, gdy auto jeszcze nie zdążyło się ruszyć

rooter666
08-08-12, 09:53
podnieś koło do góry, złap półoś jedną ręką a drugą spróbuj poruszać kołem przód-tył, łatwo wyczujesz czy jest luz na zewnętrznym przegubie.