Zobacz pełną wersję : Remont Silnika D15Z8
Witam potrzebuję kilku porad
zabieram się na dniach za remont silnika potrzebuję pierścienie uszczelkę pod głowicę jakiej firmy kupić i gdzie dostać owe częsci
serwis sobie odpuszczam tam gamonie siedzą
Uszczelkę pod głowicę śmiało możesz zapodać ELRING.
Pierścienie OEM.
Jak wół mamy zaopatrzeniowca. Haparts.pl
Robiłem remont koledze na pierścieniach rik (riken) i złego słowa nie mogę powiedzieć. U siebie zakładałem uszczelkę erlinga kosztowała koło 70zł, przejechałem na niej 45 tkm i sprzedałem samochód więc nie wiem co się z nią działo dalej, podstawa po solidne planowanie i odpowiedni monent dokręcenia.
planowanie tak to podstawa a czy od razu wymienić uszczelniacze ?? już sprawdzałem na haparts.pl uszczelniacze 200zł
Jak planowanie to lepiej zainwestować w pełną obróbke głowicy z myciem,docieraniem gniazd zaworowych, czyszczeniem zaworów itp. 300zł,ale od razu lepiej.
Jak pełna obróbka to i nowe uszczelniacze.
dokładnie zamierzam jeszcze trochę pojeździć więc nie ma co oszczędzać, myślałem także o wymianie silnika tylko wtedy to nie wiem co kupię wydam 1000zł na silnik który bierze olej i lipa
Racja. To już zrób na pełnego VTEC'a. Zapodaj klawiaturę i wałek od D16Z6
zawsze możesz szukać człowieka, który przed sprzedaniem silnika da Ci się przejechać owym samochodem :)
Lucas co muszę wymienić aby zrobić pełnego Vteca może się skuszę :)
Dorikin1989
07-08-12, 09:56
Klawiatura i wałek z D16Z6.
Lucas do przerobienia na pełnego Vteca tylko klawiatura i wałek potrzebne czy też ssący i komputer??
d16z6 albo d16y8??
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?6930-Wszystko-o-mini-me
Pierścienie jakiej firmy zamówić NPR??
Ponoć na pierwszy montaż najlepsze :) Ja przynajmniej takie kupowałem do B-seri od dzidy
Lucas do przerobienia na pełnego Vteca tylko klawiatura i wałek potrzebne czy też ssący i komputer??
d16z6 albo d16y8??
Właśnie potrzebny bedzie Ci też komputer. Już były robione takie mody. Na dzień dobry masz ok. 130KM i jest jazda.
Pierścienie NPR 22zl jeszcze pytam o Rikeny i trzeba poskładać graty:)
220zl"
zamówiłem dzisiaj pierścienie Riken 230zł
mam jeszcze pytanie czy ktoś wie jakiej firmy uszczelniacze zaworowe szły na pierwszy montaż jaka firma??
Yotomeczek86
10-08-12, 14:57
Honda OEM pewnie
chodzi mi o producenta który to wyprodukował dla hony a na opakowaniu pisze honda oem
Yotomeczek86
10-08-12, 15:41
Nie prościej kupić Honda OEM np Haparts.pl i nie doszukiwać sie nie wiadomo czego ?
Nie kupisz uszczelniaczy jakości oem, jeśli nie będą oem. Z tego co wiem, nie ma na polskim rynku oemowych ale nie w oemowym opakowaniu. Zamiennik masz za 140 (supertech), a oem za 200zł, więc żadna oszczędność.
Nie zapomnij o uszczelkach po drodze :) tzn. Uszczelka pod ssaka pod wydech, prawdopodobnie tez pod pokrywę zaworów :) itd itd...
o reszcie to wiem mam wszystko kupione tylko zastanawiam się nad uszczelniaczami.
Oem od dzidy (Haparts.pl)
Na prawdę zastanawiasz się przy różnicy 60zł? Nie rozumiem tego, remont się robi raz i tak żeby starczył już do końca "życia" samochodu, a kupowanie zamienników przy takiej cenie to wycieranie dupy szkłem. Żeby to było dwukrotne przebicie, ale 60zł?
Yotomeczek86
10-08-12, 18:13
Każdy składa sobie taki silnik jaki chce.... Oczywiście mnie osobiście śmieszy to że kupuje sie zamienniki nawet uszczelek które kosztuje OEM około 50zł, no tak ale sa elringi po 15zł :D :D Tylko nikt nie wspomniał że jak ten elring sie wysra np uszczelniacz wału od strony skrzyni to jego wymiana zamyka się w kosztach 300zł :D i gdzie ta oszczędność ??
Także kupuj OEM honda i miej spokój....