Zobacz pełną wersję : Zżółknęte i matowe klosze lamp przednich
Witam. Ostatnio stwierdziłem iż przyda się odświeżenie moich lamp przednich. Są żółte, matowe i brzydko to wygląda. Macie jakiś patent jak to "wyczyścić"? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
http://www.youtube.com/watch?v=NeYmA_rXr6g
Oto jeden z przykładów które są zamieszczone na Youtubie a pasty takie dostaniesz na allegro albo w sklepie z częściami samochodowymi albo lakierniczymi .
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?43917-D16Y3-MB1-quot-OCEAN-BLUE-quot-%28Micha%B3J%29&p=770018#post770018
DamianPietras
05-08-12, 08:36
Witam. Ostatnio stwierdziłem iż przyda się odświeżenie moich lamp przednich. Są żółte, matowe i brzydko to wygląda. Macie jakiś patent jak to "wyczyścić"? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
polerowanie to tylko półśrodek , po poł roku bedzie znowu pozółkniete. Zbieraj raczej na nowe lampy. DEPO nie sa złe:)
Kiedyś widziałem na jakichś kilku forach że zmatowienie można zwykłą pastą do zębów usunąć. Nie wiem czy to na 100% zadziała bo nie sprawdzałem.:/
Pare miesięcy temu kupiłem pastę polerską do plastiku firmy chyba K2, ręczne szlifowanie przez ok.1.5h pozwoliło zrobić błyszczącą przednią strukturę klosza na okres około miesiąca. Lampa brudzi się i efekt powoli zanika.
Niestety takie polerowanie nie zmniejsza zżółknięcia klosza od wewnętrznej strony.
Podczas przeglądu technik stwierdził, że moje lampy świecą na 20% swojej mocy :confused:, wymiana żarówek na super ekstra wypas +50% jaśniej spowodowały jedynie stratę kasy bo nic to nie zmieniło.
Tak więc polerka klosza tylko od zewnątrz to jedynie "ćwierć środek". Pozostaje strona plastikowa wewnętrzna, chyba szklana wewnętrzna przy samej żarówce i przetarcie odbłyśnika. To wszystko wymaga rozklejenia lampy ..a lampa nie pierwszej świeżości :(
Macie jakieś namiary na zamienniki w dobrej cenie i nie pochodzące z aut UK?
już ktoś pisał na forum: wyjmowanie lampy, trochę wody do środka, płyn do mycia naczyń, pocięta w kawałki gąbka i myju myju. Potem płukanie wodą destylowaną (żeby nie zostały plamy po twardej wodzie naszej) i porządne suszenie na słońcu. W ten sposób bez rozklejania masz umyte lampy. Dla mnie jedyny problem przy tej metodzie to brak możliwości wyjęcia lampy bez demontażu zderzaka :/
Chyba MichałJ tak robił że mył płynem do naczyń a później płukał wodą destylowaną żeby śladu po kamieniu nie było.
Wszyszło mega i sam sobie chwalił i nic tu rozklejac nie trzeba :)
Hej, trzeba pamiętać, że poliwęglan składa się z warstw. Jeżeli tylko zapolerujesz tą podrapaną i zżółkniętą, to efekt faktycznie wytrzyma max miesiąc. Ważne jest zeszlifowanie wodnym papierem 1500-2000 całej zniszczonej warstwy i dopiero wtedy trzeba polerować. Można wiertarką z baranicą na kółku, można tarczą gąbkową..byle tylko nie przesadzić z obrotami - jak się przygrzeje miejscowo to popęka ta nowa ładna powierzchnia i wszystko znów szybko zmatowieje. Moje lampy są już 2 lata po regeneracji i nie widzę pogorszenia (oprócz drobnych rysek po myjni). A wnętrze tylko wystarczy umyć, jak koledzy tu już pisali...
Andrew 1130
24-08-12, 22:00
A ja polece dla zainteresowanych naszego kolege z Poznania Embargo. Przerabia i poleruje reflektory. Oto przyklad moich 16 - sto letnich przerobinych seryjnych reflektorow carello na jego stronie internetowej.
http://hidretrofit.wordpress.com/2011/07/23/32-honda-civic-6-gen-liftback-kombi/
DamianPietras
27-08-12, 10:58
A ja polece dla zainteresowanych naszego kolege z Poznania Embargo. Przerabia i poleruje reflektory. Oto przyklad moich 16 - sto letnich przerobinych seryjnych reflektorow carello na jego stronie internetowej.
http://hidretrofit.wordpress.com/2011/07/23/32-honda-civic-6-gen-liftback-kombi/
Przeróbka nie posiada homologacji , wiec przy kolizji lub wypadku dobry papuga może zmienić twoje niebo w kratki:cool:
Wygląd przerobionych lamp jest wypaśny, jednak patrząc przez pryzmat tego, że do Civic-a VIgen 5d nie widziałem innych lamp niż oryginalne lub zamienniki wyglądające jak oryginały to zapewne przerobione lampy nie będą posiadały atestów ..jak pisał poprzednik.
Z modyfikacjami lamp wszyscy skupili się na VIgen 3d :(
A czy ktoś może wie czy jest taki zakład który się tym zajmuje na terenie Lublina? Bo nie bardzo mam jak wysłać lampy bo używam samochodu na co dzień.
No chyba że można jeździć bez lamp :D
Son - Goku
27-08-12, 14:02
sam sobie zrób.
Czas jak dla Ciebie max 2-3 h.
Zdążysz mieć auto do rana.
Andrew 1130
27-08-12, 21:59
Przeróbka nie posiada homologacji , wiec przy kolizji lub wypadku dobry papuga może zmienić twoje niebo w kratki:cool:
Jest to prawda. Ja mam rowniez przyciemnione szyby z przodu z boku co takze jest zabronione. Jezdze juz tak 6 lat - nie piszmy od razu czarnych scenariuszy..:)
Mnie powstrzymuje tylko konieczność zdejmowania zderzaka przedniego żeby móc wyjąć lampy. Nie chce szukac po omacku zaczepów i śrub mocujących, a na forum nikt nie opisał jak mocowany jest ten przeklęty zderzak.
Dorikin1989
28-08-12, 09:59
Słyszałem, że po wypolerowaniu można psiknąć lakierem bezbarwnym reflektor i podobno efekt jest długotrwały a nie tylko na miesiąc jak to było w moim przypadku.
Słyszał coś ktoś podobnego?
Mnie powstrzymuje tylko konieczność zdejmowania zderzaka przedniego żeby móc wyjąć lampy. Nie chce szukac po omacku zaczepów i śrub mocujących, a na forum nikt nie opisał jak mocowany jest ten przeklęty zderzak.
Prosto jak drut! Opisywałem nie raz.
Otwierasz maskę i pod grillem masz 3 spinki. Przy błotnikach na rogach zderzaka masz po jednej śrubce gwiazdkowej (trzeba odsłonić nadkole)
Pod zderzakiem masz 4 śrubki bodajże 10'
Ot Cała filozofia.
Zeby wyjąć lampy potrzeba też bedzie poluzować wzmocnienie,ale tam już się skumasz.
Odgrzeję kotleta. W sumie nie spotkałem się z informacją ..... DEPO jak wiadomo to reflektory manualne, czy jest możliwość przełożenia z OEM reflektorów (czyli Carello) sterowania elektrycznego? Czy jest P&P czy trochę trzeba porzeźbić?
Tak można przełożyć sterowanie z Carello
odgrzewam kotleta gdyż moje klosze są już w fatalnym stanie, na oku mam depo w cenie 280 zł za dwie sztuki ale przez przypadek na internetach natknąłem się na taki oto filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=5eN1Zkhbqm0
bawił się ktoś tym?
Polerowanie klosza z zewnątrz, nie wiele pomoże jesli masz zniszkocze szklo ryflowane wewnatrz (to co rozprasza swiatlo) od siebie dodam ze zmienilem lampy na Depo i jest ogromna roznica :)
Przerabiałem ten temat. Jeśli są tylko matowe z zewnątrz to polerka ogarnie to natomiast jeśli jest zżółkłe to szkło ryflowane nic nie pomoże. Fakt po myciu trąchę to inaczej wygląda ale szału mnie ma. Ja zbieram na nowe.
Dokładnie, ja rok temu kupowałem używki Carello w bdb stanie bo miałem lampy w tragicznym stanie w kolorze niemal kości słoniowej :D
Nowo-używane Carello zostały tylko delikatnie spolerowane a przed tym wymyte prysznicem pod ciśnieniem z płynem do naczyń, a następnie płukane wodą destylowaną.
Po sezonie 2014 mogę powiedzieć że chyba będę się skłaniać w te wakacje do zakupu nowych lamp Depo.
Co z tego że z zewnątrz lampy będą niemal jak nowe po polerce jak szkło ryflowane jest pożółkłe bardziej bądź mniej od prażenia żarówy i żadne mycie nic nie daje na dłuższą metę niestety
bo po jakimś czasie jest znowu z a *e b a n e gównem.. Nowe to nowe i nie ma to tamto :D
ok, czyli generalnie nie ma sensu inwestować w sparye i papiery wodne, czas najwyższy wymienić 19 letnie klosze
lekko, do DEPO nie mam żadnych zastrzeżeń. Brać bez obaw.
maaaster109
13-01-15, 20:36
Kiedyś widziałem na jakichś kilku forach że zmatowienie można zwykłą pastą do zębów usunąć. Nie wiem czy to na 100% zadziała bo nie sprawdzałem.:/
pasta dziala efekt jest sprawdzalem daje troche
Son - Goku
13-01-15, 20:47
pasta dziala efekt jest sprawdzalem daje troche
Tak,też wiele czytane.
Ale już lepsza była by M3 czy Tempo.
Są to mocno ścierne pasty i po maszynie raz dwa to się zrobi.
maaaster109
14-01-15, 19:51
Tak,też wiele czytane.
Ale już lepsza była by M3 czy Tempo.
Są to mocno ścierne pasty i po maszynie raz dwa to się zrobi.
I sprawdzone ....jak uda mi sie znalezc zdjecie gdzie widac roznice to pokaze....
napewno pasty sa lepsze ale np jak ktos kasy nie ma za bardzo:) to pasta dobra alternatywa
Różnica jest ale jedynie na plastiku czyli z zewnątrz a zżółkłego szkła nie da się wymyć.
maaaster109
14-01-15, 20:13
No najlepiej nowe zamienniki depo albo w dobrym stanie używki
W dobrym stanie używki dobry dowcip:cool:
Ja mogę sprzedać używane carello z 2000 roku. Tylko żółte szkło ryflowane. Będę płakał jak będę sprzedawał (ze śmiechu, że ktoś kupił ;))
Ja po paru przejeżdzkach autostradą na seryjnych lampach z 1997 roku mówie wam: warto zmienić lampy - dla własnego komfortu i bezpieczeństwa. Koszt około 280 zł (do przedlifta). To naprawdę niewiele porównując do nowszych samochodów. Męczyłem się z tym tyle czasu... Nie warto.
warto zmienić lampy - dla własnego komfortu i bezpieczeństwa x2
maaaster109
15-01-15, 11:11
W dobrym stanie używki dobry dowcip:cool:
mozna :) wystarczy poszukac kolego
ps jakis czas temu na zlomie u mnie w miescie stala angielka w dieslu i lampy byly w dobrym stanie nie zmatowane:) wiec jak sie chce to sie da sie
Matowy plastik to nie problem zżółkłe szkło to jest problem
X3 Ja również zamontowałem zamienniki depo i naprawde więcej widać. Stare już były zżółknięte od środka były rozbiarane itd itp ale co nowe to nowe. Może stare da się doprowadzić do takiego stanu ale ja przynajmniej nie umię ;)
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
Dzisiaj byłem w sklepie lampy deppo koszt 220 / 230 zł za sztukę
Na znanym polskim serwisie (niegdyś) aukcyjnym można kupić komplet DEPO za nieco ponad trzy stówki.
Kupię, ale na przyszłą zimę.
A dokładnie to gdzie za tyle kupisz? Daj znać to sobie jutro je kupię
A dokładnie to gdzie za tyle kupisz? Daj znać to sobie jutro je kupię
http://allegro.pl/nowe-lampy-honda-civic-97-01-5d-kombi-komplet-depo-i5002681922.html
Drogo, ja kupowałem tu:http://allegro.pl/honda-civic-97-99-reflektory-lampy-l-p-2-szt-kpl-i4966185940.html
Drogo, ja kupowałem tu:http://allegro.pl/honda-civic-97-99-...966185940.html
A to depo?
Bo nie doczytałem się jakiego to producenta
x2
Za komplet 280. Ja tyle dałem. Widzę na allegro do przedlifta chodzą po 139 zł sztuka.
Za komplet 280. Ja tyle dałem. No to pewnie mamy te same.
Generalnie jest dużo lepiej, ale snop światła nie jest idealny jak w fabrycznych lampach.
No to pewnie mamy te same.
Generalnie jest dużo lepiej, ale snop światła nie jest idealny jak w fabrycznych lampach.
W fabrycznych lampach po 17 latach nie było światła prawie wcale. Jadąc w trasie bardziej opierałem się na tylnych światłach auta z przodu niż na własnych. Szkoda, że blacha padła. Trzymałbym tą Hankę do końca - mojego lub jej.