Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sprzęgło - objawy

k.pro
04-08-12, 22:46
Witajcie mam takie pytanie w moim 5gen skrzypi sprzegło ale podobno to normalne?, ale zauważyłem jedną niepokojącą mnie sytuacje, jednak nie jestem pewien czy wina jest po mojej stronie czy samego sprzegła.

mianowicie;

przy wysokich obrotach orzy gwałtownym starcie szybko zieniajac bieg z 1 na 2 czuje jakby taki poślizq z odgłosem dziwnym nie zawsze to wystepuje.

PixeL
05-08-12, 00:30
skrzypienie nie jest normalne,skrzypi prawdopodobnie sloneczko docisku,a to jest oznaka konczacego sie powoli szprzegla,tak samo jak opisane przez Ciebie slizganie przy zmianie biegow,takze powoli mozesz sie szykowac na wymiane

k.pro
05-08-12, 09:48
skrzypienie nie jest normalne,skrzypi prawdopodobnie sloneczko docisku,a to jest oznaka konczacego sie powoli szprzegla,tak samo jak opisane przez Ciebie slizganie przy zmianie biegow,takze powoli mozesz sie szykowac na wymiane

A ile jeszcze na takim sprzęgle mogę pojeżdzić skoro skrzypi od 4 lat, i chyba większości osobom i w różnych autach, chociaż miałem coś psikane to przestawało wtedy, a co do ślizgania przy nowym sprzęgle nie ma mowy przy gwałtownej jeżdzie na wysokich obrotach aby był taki prześlizg dziwny odczuwalny i słyszalny nigdy??????
Bo gdy jezdze normalnie nic takiego się nie dzieje nawet jak jezdze szybko czy gwałtownie, nie raz to poprostu występuje jak świruje.. hehe

skolopendra
05-08-12, 10:44
a to jest oznaka konczacego sie powoli szprzegla

bzdura

wystarczy przesmarować (tylko ostrożnie ) łapę sprzęgła z przodu silnika pod osłoną gumową

będzie cisza ,jak ręką odjął

kolu
05-08-12, 10:54
bzdura

wystarczy przesmarować (tylko ostrożnie ) łapę sprzęgła z przodu silnika pod osłoną gumową

Potwierdzam, zarówno w hondzie jak i w obecnym aucie to robiłem i CISZA:D

k.pro
05-08-12, 11:43
Potwierdzam, zarówno w hondzie jak i w obecnym aucie to robiłem i CISZA:D

no dokładnie tam miałem czymś psikane chyba silikonowym smarem w spray? pod maska i była cisza na kilka miesiecy.

a jaki środek polecacie?

oraz możecie mi odpowiedzieć jak pisałem czy przy świrowaniu na wysokich obrotach i gwałtownych zmianach biegu może brzyć zgrzyt z 1 na 2? to normalne? czy sprzegło się konczy.

PixeL
05-08-12, 14:55
bzdura

skolopendra ty sie moze juz lepiej nie wypowiadaj,bo juz sie kiedys madzrzyles na temat sprzegla valeo ze jest ******e i sie po wymianie slizga,a wystarczylo podregulowac,a twierdziles ze sie nie da i ze to winna sprzegla
tak samo jest w tym przypadku,dla mnie skrzypienie przy wyciskaniu sprzegla to objaw konczacego sie docisku,a zgrzyt przy zmianie biegow jest tego potwierdzeniem

skolopendra
05-08-12, 17:44
valeo ze jest ******e

bo jest i nic tego nie zmieni

skolopendra ty sie moze juz lepiej nie wypowiadaj,

a swoje śmieszne wnioski zostaw chłopczyku dla siebie :cool:

jw

A ile jeszcze na takim sprzęgle mogę pojeżdzić skoro skrzypi od 4 lat

chudypiter
05-08-12, 17:57
Dla tych, którym skrzypi sprzęgło http://civic5g.pl/viewtopic.php?t=5742