Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Z D15B7 na B16A1, problem?

mały_miszcz
04-08-12, 15:51
Posiadam Civica Vg... coupe oczywiście... Szukałem w tym dziale tematów odnośnie takiego swapa, no ale nie czarujmy się - nie znalazłem nic co absolutnie wyczerpuje temat i da mi 200% pewność co do zakupu niezbędnych części.

Więc. W moim coupe siedzi nieco... mocno... padnięty już B7, więc kupiłem od kolegi po okazyjnej cenie zdrowiutki silnik B16A1, otrzymałem do niego jeszcze zmodyfikowany komputer (z A1), kompletny kolektor dolotowy wraz z seryjnymi wtryskiwaczami, aparat zapłonowy (też z A1) no i rozrusznik.
Nie mam jeszcze skrzyni biegów, wiązki silnikowej, alternatora i kolektora wydechowego.
Doszły mnie słuchy że nie będą pasować wtryskiwacze oraz aparat zapłonowy, a skrzynia podejdzie na lajcie, ale z A2.
Pytanie moje brzmi. A właściwie pytania:
- Czy słuchy są zgodne z prawdą?,
- czy nie ma żadnej możliwości zainstalowania tego komputera do tego samochodu? (obd się różni, widocznie dość znacząco), jeśli nie, co kupić?
- czy wtryskiwacze trzeba zmieniać, jeśli tak, to na jakie?
- czy skrzynia z A2 podejdzie do tego silnika i nie trzeba będzie rezygnować z hydrauliki? jeśli nie, to co dalej?
- co z tym aparatem zapłonowym?
- Sonda? będzie jakiś problem?
- I kto tak na prawdę zabił Kennedy'ego?!? ;):D

UgaBuga
05-08-12, 00:51
Wszystkie graty podejda z A2, skrzynia biegow do tego silnika ma oznaczeni Y2 (ale od A2 Tez podejdzie) a ECU to PW0 :D wiec szukajcie a znajdziecie :P Silnik rozni sie ssakiem ale wtryski sa te same :) A Kenny lezy u mnie za terrarium :P

mały_miszcz
05-08-12, 11:39
Wszystkie graty podejda z A2
czyli aparat zapłonowy z A1 mogę sprzedać?

ECU to PW0
ECU mam PW0...
ale coś mi ktoś mówił o wtryskiwaczach wysokoomowych bez rezystora i tak się upewniam