Zobacz pełną wersję : duży błąd pomiaru predkościomierza
witam, w moim EP2 1,6 zauważyłem dziwne zjawisko, a mianowicie błąd pomiaru odległości w km i błędna prędkość zawyżona.
pokonuję pewna trasę na zmianę z innym autem i odległość w mojej EP2 zawsze wychodzi większa na tej trasie o 15 km.
Ponadto w porównaniu do GPS im szybciej jadę tym większa jest różnica prędkości i tak np 50-60 bład 10km ale jak jade 150 to blad sie robi 30km/h
wychodzi ze oszukuje mnie o 150 km na 1000km :confused:
czy jest jakas kalibracja tego? moze ktos ma podobnie?
Przekłamania licznika są normalne, zawsze musi pokazywać troszkę więcej, takie jest prawo. Jednak nie aż tak dużo. Przede wszystkim pytanie na jakich felgach i oponach jeździsz, jak masz sporo mniejsze od tych co wkładali seryjnie to takie różnice to nic dziwnego.
Jest dokładnie tak jak napisał kolega wyżej. Standardowo licznik zawyża wskazanie prędkościomierza. Jeżeli u Ciebie jest duża różnica to zapewne masz opony w innym rozmiarze niż zaleca producent.
15 seryjne alu + 195/60/15...
jakie sa fabryczne?
Podłącze sie do tematu, tez mam problem z licznikiem predkości, duży upały i włączona klima powoduje że licznik się zacina tzn: do 40 km jest ok, a potem tak jakby sie zacinał i przeskakuje co 10-20 km. Miał ktoś taki problem??
W samochodach zakłamanie licznika waha sie miedzy 8-10%.
Sam robiłem pomiary na Transicie. Na blacie pokazywał 100 km/h a w rzeczywistości jechałem 88km/h
Czy wy juz nie macie innych problemów? W VW pekaja głowice, zacieraj sie wałki rozrzadu a wy na siłe wymyslacie problemy.
Czy wy juz nie macie innych problemów? W VW pekaja głowice, zacieraj sie wałki rozrzadu a wy na siłe wymyslacie problemy.
w H nie pękają głowice i nie zacierają się wałki stad też rozmawiamy np. o przekłamaniu licznika. Jak Ci sie tu nie widzi to się zapisz na forum VW :)