PDA

Zobacz pełną wersję : duży błąd pomiaru predkościomierza

cuubbee
04-08-12, 12:07
witam, w moim EP2 1,6 zauważyłem dziwne zjawisko, a mianowicie błąd pomiaru odległości w km i błędna prędkość zawyżona.
pokonuję pewna trasę na zmianę z innym autem i odległość w mojej EP2 zawsze wychodzi większa na tej trasie o 15 km.
Ponadto w porównaniu do GPS im szybciej jadę tym większa jest różnica prędkości i tak np 50-60 bład 10km ale jak jade 150 to blad sie robi 30km/h
wychodzi ze oszukuje mnie o 150 km na 1000km :confused:
czy jest jakas kalibracja tego? moze ktos ma podobnie?

_blaise_
04-08-12, 12:55
Przekłamania licznika są normalne, zawsze musi pokazywać troszkę więcej, takie jest prawo. Jednak nie aż tak dużo. Przede wszystkim pytanie na jakich felgach i oponach jeździsz, jak masz sporo mniejsze od tych co wkładali seryjnie to takie różnice to nic dziwnego.

owsikk
05-08-12, 20:51
Jest dokładnie tak jak napisał kolega wyżej. Standardowo licznik zawyża wskazanie prędkościomierza. Jeżeli u Ciebie jest duża różnica to zapewne masz opony w innym rozmiarze niż zaleca producent.

cuubbee
21-08-12, 17:03
15 seryjne alu + 195/60/15...
jakie sa fabryczne?

kedud
24-08-12, 12:11
Podłącze sie do tematu, tez mam problem z licznikiem predkości, duży upały i włączona klima powoduje że licznik się zacina tzn: do 40 km jest ok, a potem tak jakby sie zacinał i przeskakuje co 10-20 km. Miał ktoś taki problem??

Lokatyy
30-08-12, 20:06
W samochodach zakłamanie licznika waha sie miedzy 8-10%.
Sam robiłem pomiary na Transicie. Na blacie pokazywał 100 km/h a w rzeczywistości jechałem 88km/h
Czy wy juz nie macie innych problemów? W VW pekaja głowice, zacieraj sie wałki rozrzadu a wy na siłe wymyslacie problemy.

cuubbee
30-08-12, 23:12
Czy wy juz nie macie innych problemów? W VW pekaja głowice, zacieraj sie wałki rozrzadu a wy na siłe wymyslacie problemy.

w H nie pękają głowice i nie zacierają się wałki stad też rozmawiamy np. o przekłamaniu licznika. Jak Ci sie tu nie widzi to się zapisz na forum VW :)