Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : dziwny terkot civic 2002

forest
03-08-12, 09:11
Proszę Was o pomoc bo nie wiem co jest z moją Hondą- civic 1.4 z 2002

problem jest w tym że coś terkocze, jak traktor, oczywiście jak jadę coraz szyciej to terkot jest coraz szybszy. Im szybciej jadę tym terkocze coraz szybciej, ale nie głośniej. Najgorzej jest przy ruszaniu, później jak sie jedzie juz powyzej 50km/h to tego terkotu nie słychać tak mocno, ale tez jest.
Terkot wydobywa sie z chyba z okolic silnika, w każdym razie z przodu :)

Mechanik powiedział że jest to łożysko sprzęgła i że trzeba wymienić całe sprzęgło, robocizna 300 zł, sprzęgło - 600 zł
czy ktos z was wymieniał już sprzęgło, czy tyle to kosztuje i czy to faktycznie jest ta usterka
proszę o pomoc, bo boje sie jezdzic takim autem, zeby nie stało sie nic gorszego

Whiplash
03-08-12, 09:18
w jaim zakresie obrotowym ?? miedzy 2,5-3,5krpm podczas stalej predkosci obrotowej lub hamowania silnikiem ??

LemonR
03-08-12, 09:24
Dobry zestaw sprzęgła kompletnego tyle kosztuje niestety. Najtańszy zestaw kosztuje 250zł ale osobiście bym go nie wsadził chyba, że planujesz szybko sprzedać auto. Cena robocizny wydaje się OK, jest trochę rozbierania.

forest
03-08-12, 09:36
w jaim zakresie obrotowym ?? miedzy 2,5-3,5krpm podczas stalej predkosci obrotowej lub hamowania silnikiem ??
od razu jak ruszam, zaczyna terkotać i coraz szybciej terkocze jak jadę coraz szybciej, terkot jest non stop tylko jest uzależniony od prędkości auta, jest szybszy lub wolniejszy proporcjonalnie do prędkości jazdy.
Jak jadę, to przypomina mi sie jak kiedyś za dzieciaka przyczepialiśmy do szprych rowerów takie terkotki, to jest dokładnie tak samo

czy taki terkot może sie wiązać faktycznie z łożyskiem sprzęgła?

mib
03-08-12, 09:55
Hmmm a nie są to sławetne łożyska w skrzyni?? Sprawdź w taki sposób: wciśnij/puść sprzegło i nasłuchuj. Jak przy wciśniętym hałas się zmniejsza to łożyska.

forest
03-08-12, 10:02
Hmmm a nie są to sławetne łożyska w skrzyni?? Sprawdź w taki sposób: wciśnij/puść sprzegło i nasłuchuj. Jak przy wciśniętym hałas się zmniejsza to łożyska
też coś takiego jest, jak wcisnę sprzęgło to jakby coś syczało, jak puszczę sprzęgło to jest ok, czyli to łożyska w skrzyni biegów powodują też taki terkot???

kurcze a mechanik jest zaufany, a poza tym sam jezdzi hondą jazz, czyli pomylił sie?

był już wcześniej taki temat o łożyskach w skrzyni? lecę szukać...

forest
03-08-12, 12:05
przeszukałam forum, i teraz wiem troche więcej....troche...
z objawów mojej hondy wynika że jest to albo
łożysko oporowe sprzęgła (objaw syczenia przy puszczonym sprzęgle, choć ponoć to normalne u hondy)
albo
łożyska wałka sprzęgłowego skrzyni biegów (stukot/terkot przy ruszaniu i jeździe tak do 3 biegu)
niech ktoś mnie utwierdzi w moim rozumowaniu, i podpowie co wymieniać, czy całe sprzęgło jak radzi mój mechanik, czy powiedzieć mu żeby jednak sprawdził skrzynię biegów?

mycek
03-08-12, 12:28
popros go zeby jeszcze raz zweryfikowal. jezeli sie zna to rozpozna co to za usterka. moze byc tak ze tylko te sprzeglo ktore podal. jezeli masz to w caly zakresie jak napisales wyzej to moga byc lozyska. pamietaj ze lozyska slychac od 2,5 tys tak jak napisal tutaj ktorys z kolegow. u ciebie slychac od samego dolu czyli od 1tys czyli raczej mechanik sie nie pomylil. dla pewnosci mozesz go jeszcze raz podpytac badz zapytac innego.

forest
03-08-12, 13:27
ok, dzieki za wszelką pomoc,
jeszcze raz spytam go czy jest pewny że to sprzegło, a w razie czego to niech sprawdzi jeszcze skrzynię

kamilen
07-08-12, 17:28
Chłopaki chłopaki!
Trochę mieszacie z tymi łożyskami. Wiem co jest bo to właśnie tydzień temu naprawiałem. Ktoś kto się zna na tej generacji Civiców to powinien po 10 sekundach rozpoznać przyczynę. Byłem u dwóch fachowców i każdy bezbłędnie wskazywał na to samo.
Tyrkotka w trakcie jazdy to tylko i wyłącznie łożyska na wałku sprzęgłowym w skrzyni biegów - koszt z częściami około 1 tyś pln.
Tyrkotka lub szum jak wciśnięty jest pedał sprzęgła to łożysko oporowe sprzęgła. Nie znam ceny bo wymieniałem razem z łożyskami w skrzyni i kilkoma innymi pierdołami.

forest
09-08-12, 11:08
dokładnie tak jak piszesz kamilen, okazało sie że to właśnie łożyska w skrzyni biegów, a nie łożysko sprzęgła, mechanik jeszcze raz przejrzał i stwierdził ze łożyska w skrzyni biegów, a jak mu na początku że to pewnie to i ma sprawdzić jeszcze raz, to delikatnie mówiąc nie był zadowolony, ale jednak sprawdził i wyszło na moje.

Ale teraz znowu proszę o pomoc, gdzie mam kupić te łożyska, czy w ogóle da sie je kupić i wymienić, czy trzeba wymieniać całą skrzynie, please, heeeeeelp

mloodzian
09-08-12, 12:08
można kupić same łożyska poszukaj na forum są podane numery katalogowe poszczególnych łożysk i uszczelniaczy w tym temacie : http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?33850-%B3o%BFyska-w-skrzyni-bieg%F3w na stronie pierwszej są numery ale na pewno ktoś jeszcze napisał coś na kolejnych poczytaj sobie ten temat co podałem

forest
09-08-12, 13:06
dzieki mloodzian,
poczytałam
teraz trzeba poszukać jakiegoś mechanika który sie tym zajmie, a moze ktos mi poleci jakiegoś z okolic gorzowa wlkp.

forest
09-08-12, 14:12
moze mi ktoś napisać, czy skrzynia biegów z hondy ufo 2006 1.4 benzyna, będzie pasować do hondy z 2002 1.4 benzyna

mloodzian
09-08-12, 16:28
nie będzie to są inne silniki. Skrzynie jakie pasują to skrzynia z 1.6 podejdzie do 1.4 to są skrzynie z silników 1.4 -D14Z6 oraz 1.6 -D16V1 czyli silniki i skrzynie z Civica VII gen.