Zobacz pełną wersję : powrót do półsyntetyka?
Witam serdecznie!!!. Ostatnio kupiłem hanie 1.3. poprzedni właściciel lał olej mineralny 15w/40 w związku z tym mam pytanko czy istnieje szansa powrotu do półsyntetyka? Pozdrowionka!!!!
Szansa istnieje, ale czy warto ryzykować? Ogólnie jest tak - jeśli silnik jest zdrowy, to zmiana nie powinna mu zaszkodzić, jeśli nie masz pewności - lej dalej dobry minerał.
jeśli jest to 16V to mineralny olej zepsuje ci silnik bo głowica niema odpowiedniego smarowania mineralny jest za gęsty
pop, bzduuuura. Lepiej zalać porządny 15w/40 niż tandetny półsyntetyk z żabki.
chwila taki powrót z minerala na syntetyk również może być zdradliwy dla silnika
No ja się podłączę do tematu, bo też niedawno kupiłem Civica tyle, że 1,5. Wiem tylko tyle że zalany jest olej Carlube 15W/40. Wiecie może co to za olej? Pierwszy raz się spotkałem z takim. Można jakoś sprawdzić czy to mineral czy pólsyntetyk?
Google mówią, że to minerał. Nazwę kojarzę, zdaje się, że auta z Reichu są czasami nim zalane ;)
Było już o tym kilka razy.......
Kiedyś miałem D13B2 i poprzedni właściciel jeździl od 120tys wegług ksiazki obslugi na minerlanym. Ja przy przebiegu 155tys przeszedłem na półsyntetyk (MOBIL) i po 2tys km zaczoł pocić sie olejem z uszczelniaczy(wałek rozrzadu,wał). Wiec nie polecam wracać z mieralnego na połsyntetyk. Polecam dobry mineralny Castrola MAGNATEC-na oleju sie nie oszczedza.
Pozdrawiam Hondziarzy :piwo2: