Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Rozpórka kielichów do autobusa !

radar1607
31-07-12, 18:52
Witam,

Jaką przednią rozpórkę kielichów polecilibyście ?
Chodzi o Civica 7, 5D, dokładnie EU7.

Podejrzewam, że dedykowana dla EP3 nie będzie pasowała, ale ciekawi mnie, czy od pozostałych 3D będą pasowały do 5D ?
Pytam tutaj, bo nie mogę znaleźć żadnych pasujących rozpórek zarówno w sklepach internetowych, jak i na Allegro.
Swego czasu widziałem jedną aukcję, ale została już przeniesiona do archiwum.

Chętnie przyjmę również dobre oferty, jeśli ktoś ma na sprzedaż.

radar1607
07-08-12, 17:56
Naprawdę nikt nic nie wie ?

owsikk
07-08-12, 18:13
Drogi forumowiczu, VII gen ma taką samą konstrukcję karoserii przodu w 3D jak i 5D, toteż jak się domyślasz rozpórka kielichów EP3 będzie pasować również do autobusu.

Modyfikowałeś zawieszenie że teraz chcesz wstawić rozpórkę kielichów?
Bo jeżeli nic nie robiłeś, a jeździsz na oponach o profilu 65 to na nic Ci się zda taka rozpórka. Pieniądze wyrzucone w błoto.

email
07-08-12, 20:13
Drogi forumowiczu, VII gen ma taką samą konstrukcję karoserii przodu w 3D jak i 5D, toteż jak się domyślasz rozpórka kielichów EP3 będzie pasować również do autobusu.

Modyfikowałeś zawieszenie że teraz chcesz wstawić rozpórkę kielichów?
Bo jeżeli nic nie robiłeś, a jeździsz na oponach o profilu 65 to na nic Ci się zda taka rozpórka. Pieniądze wyrzucone w błoto.
no nie zgodzę się z tym że rozpórka dedykowana do EP3 będzie pasowała do innych EP, w tym przypadku do "autobusu"! A dlaczego? Dlatego że silnik w EP/EU jest w inną stronę niż K-seria i żeby założyć rozpórkę z EP3 będzie przeszkadzał
1. rezonator
2. obudowa filtra powietrza
jeśli masz seryjny dolot to zapomnij że założysz rozpórkę od EP3 u mnie już taka leży ponad pół roku i nie mam kiedy jej przerobić tak żeby dało się ją założyć (jest za niska) brakuje jej jakieś 6mm,
moja odpowiedź jest na podstawie posiadanej rozpórki OMP, może inne będą pasowały, ale to trzeba sprawdzić

owsikk
07-08-12, 21:34
Uderz w stół, a odezwą się nożyce...

może inne będą pasowały, ale to trzeba sprawdzić
Dokładnie, wszystko zależy od tego kto zaprojektował rozpórkę.

Faktem jest, że w VII genie jest taki sam rozstaw kielichów w każdym silniku i rodzaju budy 3D / 5D.

Faktem też jest, że jak się ma rozpórkę, trzeba ją demontować aby dostać się do filtra powietrza :P

radar1607
09-08-12, 17:26
Drogi Forumowiczu,
Tylko czekałem, aż ktoś zamiast napisać jakieś konkrety, to udzieli mi niepotrzebnego pouczenia.
Akurat tego nie dotyczy dyskusja, na jakim profilu jeżdzę i co modyfikowałem, bo pytałem konkretnie o pasującą rozpórkę kielichów.

owsikk
09-08-12, 18:03
Dostałeś odpowiedź, temat do zamknięcia.

email
09-08-12, 22:09
Faktem też jest, że jak się ma rozpórkę, trzeba ją demontować aby dostać się do filtra powietrza :P
Faktem jest że jak się ma rozpórkę z EP3 to jej się nie założy do innego EP/EU bo przeszkadza obudowa filtra i jej zdjęcie nie jest jedynym problemem przy zmianie filtra, bo po prostu jej siuę nie da założyć i kropka.
także radar1607 jeśli chcesz kupić rozpórkę to szukaj czegoś do EP1/2 tylko nie wiem czy coś znajdziesz, Rozpórkę od EP3 napewno trzba będzie przerobić

Barti88
10-08-12, 00:23
owsikk drogi forumowicz Radar1607 nie pytał czy rozpórka z EP3 pasuje bo nie od dziś wiadomo, że nie pasuje. Temat nie jest do zamknięcia bo rozpórka do autobósów EU7/8 jak i EP1/2 to ciężki temat tym bardziej, że takie rozpórki się czasami pojawiały, i że ta buda nie słynie z fajnego prowadzenia (przynajmniej w 5d) pomijając już sam zawias (a z tego co wiem to radar ma kompletny zestaw nowych amortyzatorów KYB ze sprężynami Eibach'a i niezłymi 16" oponami więc rozpórka w jego wypadku ma jak najbardziej mega duży sens bo sama poprawa prowadzenia na jego zestawie zawieszenia w porównaniu do kompletnie rozbujanej jak stary tapczan serii jest ogromna...)

owsikk
10-08-12, 06:25
Nie szpieguję radara i nie wiem na jakim zawieszeniu ma samochód. Widziałem tylko posta na którego przez tydzień nikt nie odpisał. Mam trochę pojęcie to przestrzegłem go przed sensem montowania rozpórki w seryjnym zawiasie i widać pomogło, bo od tamtej pory temat ożył.

Akurat tego nie dotyczy dyskusja, na jakim profilu jeżdzę i co modyfikowałem, bo pytałem konkretnie o pasującą rozpórkę kielichów.
Forum jest dla ludzi i lepiej żeby widzieli czy pieniążki które wkładają w auto to dobra inwestycja.

radar1607
10-08-12, 11:40
Wątek z serii "czy sama rozpórka coś mi da", a potem niekończąca się dyskusja pojawia się z częstotliwością raz na miesiąc. Więc trzymajmy się tematu.

No nic, napisze kilka maili do producentów oraz sklepów online i zorientuję się co i jak. Jeśli się dowiem czegoś ciekawego, z pewnością napiszę tutaj o tym.

skilo_one
18-11-14, 10:56
Czy ma ktoś jakieś nowe info w sprawie rozpórek do EU z d-serią i seryjnym dolotem? :)

mlawa85
19-11-14, 12:20
Wątek z serii "czy sama rozpórka coś mi da", a potem niekończąca się dyskusja pojawia się z częstotliwością raz na miesiąc. Więc trzymajmy się tematu.

No nic, napisze kilka maili do producentów oraz sklepów online i zorientuję się co i jak. Jeśli się dowiem czegoś ciekawego, z pewnością napiszę tutaj o tym.

Odezwij sie do Hammera z Lodzi, moze posiada taka w swojej ofercie :)

skilo_one
20-11-14, 14:52
Odezwij sie do Hammera z Lodzi, moze posiada taka w swojej ofercie :)

Okej, dzięki ;)

18kafar
13-12-14, 18:09
gdzie mozna kupic rozporki do civica 7?

skilo_one
14-12-14, 17:40
gdzie mozna kupic rozporki do civica 7?

2 posty wyżej masz odpowiedź.

mlawa85
15-12-14, 10:21
Czyli jednak Hammer ogarnal temat rozporki :)??