Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ssak b16a SiR JDM do b18c4

Lagi
30-07-12, 12:23
JAk w temacie nabylem za grosze kompletny kolektor ssacy od b16a Sir JDM OBD1 170 KM. Plan jest taki by pozby sie oem ssaka c4 z Iab i wstawic ten b16a.
Posiadam ecu p73 od integry z obsluga IAB czy odpale silnik z tym kolektorem na tym ecu ???

Wiem ze jest kilka c4 z ssakiem b16a2 ale nie znalazlem zadnej z ssakiem b16a JDM ?? czy jest jakas roznica miedzy tymi ssakami ???
Czy moge zalozyc swojego krokowca z c4 wiem ze trzeba dospawac mocowanie do niego ???

Co mozna by jeszcze zrobic by jak najlepiej wykorzystac ta zamaine kolektora :

Rozwiercic przepustnice c4 ???

Porting kanalow ????

Przejscie na obd1 + p30 +strojenie ???

Czy wogole taka zmiana jakos wplynie na moc i moment ????

lozek
30-07-12, 13:11
Kolektor z B16A i A2 to chyba to samo z wyjatkiem wlotu za przepustnicą (adekwatnie 60 i 62mm jak dobrze pamietam)

Krokowy z C4 pasuje - mocuje si go na 1 śrubę i wszystko jest ok, szczelnie, obroty trzyma itd.

Warto od razu rozwiercić ssaka i wstawić większą przepustnicę. Na pewno od razu wystrój to - będzie bezpieczniej no i będzie to poprawnie jechać :)

marv
30-07-12, 13:15
Na samym początku poszukaj dokładnie informacji na forum co do ssaków bo w C4 ssak ma inne mocowania i pewnie bedziesz musial swoj nowy nabytek troche pomodzic zeby go zalozyc. A swoja droga dobrze wystrojony silnik na ssacym z IAB wcale nie jest taki slaby

zakit
31-07-12, 02:19
o ile sie nie myle to zeby zalozyc ssak z b16 do c4 trzeba przespawac kanał wodny po nie pasuje, i nie pasuja otwory wokol niego. wiec troche rzezby jest.

GAWRON
31-07-12, 14:58
Właściwie żaden otwór montażowy nie pasuje ale patrząc od przodu auta na ssaka wszystkie otwory od prawej wystarczy wywiercić obok oryginalnych. Natomiast z lewej strony już trzeba dospawać kawałek flanszy. Kumpel który jest z resztą zarejestrowany na forum zakładał ssaka b16a2 do b18c4. Rozwiercał go i założył przepustnicę od h22a7. Dało to na prawdę sporo w górnym zakresie obrotów. Poważne efekty było widać po strojeniu całości.

Lagi
01-08-12, 09:10
wlasnie jestem na etapie dopasowywania wszytkich otworow mocujacych z czego wszytkie dolne pasuje idealnie ;)) trzeba rzezbic gorne + kanal wody.
Na dniach spawanie i mozna jechac z wire tuck ;)

Czy zawor EVAP ktory jest zaznaczony pozostaje przy zmianie czy mozna go usunac bo z tego co widze to on idzie on z dolnej czesci ssaka do zbiorniczka ktorego tez bedzie usuniety i zalozony oil catch tank a za bardzo nie widze miejsca by go podlaczyc przy nowym ssaku.

http://img267.imageshack.us/img267/9159/xc54w2.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/267/xc54w2.jpg/)

blechu2403
07-08-12, 20:26
wlasnie jestem na etapie dopasowywania wszytkich otworow mocujacych z czego wszytkie dolne pasuje idealnie ) trzeba rzezbic gorne + kanal wody. Wszystkie otwory trzeba przerabiać i zaden tam idealnie nie pasuje

Lagi
08-08-12, 13:14
Wszystkie otwory trzeba przerabiać i zaden tam idealnie nie pasuje

dolnych otworow nie musialem wogole ruszac tylko gorne i kanal wody. Jak sie zbiore to napisze krok po korku jak to zrobic.

blechu2403
08-08-12, 14:45
dolnych otworow nie musialem wogole ruszac tylko gorne i kanal wody. Jak sie zbiore to napisze krok po korku jak to zrobic.

To załóz uszczelke bez przerabiania otworów i zobacz jak pasuja do gniazd.

lozek
08-08-12, 17:55
To załóz uszczelke bez przerabiania otworów i zobacz jak pasuja do gniazd.

dokładnie. Dolne pasują na szlipki i nic poza tym. Dolne też trzeba przesunąć by otwory kolektora ładniej się zgrały z wlotami w gowicy. W innym wypadku jest duży próg.

' MADMAN '
09-08-12, 11:15
dolne otwory trzeba rozwiercić na tzw fasolki (górne nowonawiercone otwory powinny być tak nawiercone by ustawić kolektor we właściwej pozycji)

Lagi
09-08-12, 11:24
Juz teraz wiem o czym mowa odrysowalem wszytko gdyz nie mam uszczelki pod ssaka jeszcze ale jest tak jak mowicie panowie .

marv
09-08-12, 18:33
a nie lepiej od razu przerobic ssaka z c6? :P

lozek
09-08-12, 20:38
a nie lepiej od razu przerobic ssaka z c6? :P

ssak z A2 - 50-100zł
ssak z c6 - kilka stówek

Lagi
10-08-12, 09:01
jak mi sie gdzies trafi od c6 to wymienie ale ciezko trafic i do tego duzo wiecej £££ ostatnio przeszedl kolo nosa ABES za £70 i z tego co czytalem to lepszy niz Skunk2 albo Blox.