Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zwarcie na obwodzie (radio-rozrusznik)

Vadim
27-07-12, 12:53
Witam!!
Mam mały problem otóż, parę dni temu spaliło mi się radio dosłownie:(.Może opiszę sytuację, przestał mi grać prawy głośnik w drzwiach, więc nie wiele myśląc rozebrałem boczek i znalazłem usterkę(utleniony kabelek) wszystko po lutowałem i było ok.Radio grało normalnie bez tzw. "zapłonu".Poskładałem wszystko do kupy radio cały czas grało. Odpaliłem auto(radio cały czas gra) i do słownie po jakichś 2 sekundach siwy dym z radia :confused:.Bezpieczniki są ok spaliła się jedna z najgrubszych ścieżek w radiu od zasilania.Po reanimacji radia sytuacja się powtórzyła dopiero po odpaleniu samochodu.Po myślałem sobie że może wina jest w radiu więc na podmianę wziąłem stare sprawne radio. I tu spotkało mnie zaskoczenie:eek:, w momencie podpinania kości ISO do radia zaczął odzywać się rozrusznik:confused: tak jak bym przekręcał stacyjkę :mad:.Myślę sobie lepiej się porobiło po co kluczyk czy immobilizer wystarczy radio podłączyć żeby samochód odpalić :(.
Pytam czy miał ktoś podobny problem??? Dodam tylko, że radio jest na stałe podpięte tzn. z mostkowany jest przewód żółty z czerwonym przy kości ISO i podłączony do biało niebieskiego z instalacji samochodu.
Pomocny przydał by się schemat elektryczny z tym poradził bym sobie...

Dodam jeszcze że jak przepiąłem masę na karoserię to po wsadzeniu wtyczki ISO do Radia przepala bezpiecznik BACK UP 7,5A jednak będzie potrzebny schemat...

techno
27-07-12, 16:51
jak odepniesz wogóle radio samochód odpala sie normalnie???
zrobileś jakieś zwarcie przy drzwiach -ale dziwne -radio pracuje w tz mostku-2 kable do głosnika-mysle ze jeden z nich zwiera sie do masy i cały problem
co do iso sadze ze przypalony gdzieś kabel i on zwiera
jaka to Hanka model???

Vadim
27-07-12, 19:15
Jak wyjmę radio to samochód odpala normalnie wszystko tak jak przedtem. A bezpiecznik pali w chwili wpinania kości ISO do radia.Hanka to 5d Angielka D16Y3
Kable głośnikowe posprawdzałem miernikiem i nie ma żadnej zwory :confused:.Wydaje mi się że problem jest na kablu białym z niebieskim paskiem z instalacji samochodowej pytanie tylko z czym on jest jeszcze podłączony tu przydał by się schemat.