Zobacz pełną wersję : Spadek mocy po włączeniu klimy.
Mikikondzik
27-07-12, 11:43
Witam wszystkich Hondowiczów. Pojawił się u mnie mały problem, wymieniałem łożysko w pompie klimatyzacji, po zmontowaniu i przeprowadzeniu testu szczelności, oraz nabiciu klimy, pojawiły się dziwne wahania mocy po włączeniu klimy. Naciskam na gaz, i czuję kilkusekundowe spadki mocy. Takie szarpnięcia, jakby silnik się dławił. Czy ktoś miał już taki problem? Co trzeba sprawdzić?:confused:
W pompie klimatyzacji, znaczy się w kompresorze ?
Czym go później zalałeś ?
Ogólnie spadem mocy na klimie jest normalny, zależy tylko jaki to spadek.
MadSkillz84
27-07-12, 14:57
Jaka honda? ile czynnika wpuszczone?
Też niedawno nabijałem i jak włącze klime to czuć spadek mocy ale gdzieś wyczytałem że w naszych hondach klima jest podłączona do paska i jak sie włączy to zabiera troche mocy :/
gdzieś wyczytałem że w naszych hondach klima jest podłączona do paska i jak sie włączy to zabiera troche mocy :/ eaton tez podłaczony jest do paska a mocy dodaje...i to kompresor i to kompresor a działanie odmienne :confused:
kruszyna9227
27-07-12, 23:43
eaton tez podłaczony jest do paska a mocy dodaje...i to kompresor i to kompresor a działanie odmienne
;););)
MadSkillz84
28-07-12, 01:23
no,tylko ze tłoczy co innego w zupełne inne miejsce:P
Kompresor jest napędzany paskiem od silnika i jest to objaw normalny.
W niektórych pojazdach, konstruktorzy stosują nawet systemy czasowego wyłączania układu klimatyzacji, np. na czas wyprzedzania kiedy jest potrzebna pełna moc.
Niektorzy kierowcy,w tym ja podczas powazniejszego wyprzedzania wylaczaja klime. U ojca w fokusie 1,8TDDI czyli diselku tez czuc spadek mocy przy ruszaniu spod swiatel, wiec to nrmalne.
Niektorzy kierowcy,w tym ja podczas powazniejszego wyprzedzania wylaczaja klime.
Robię tak samo :D
Wybaczcie lekki off-top, ale w kokpicie samolotu Piper PA46-350P Mirage widnieje tabliczka o treści:
"Switch off Air Conditioning System for take-off to obtain full engine power" :)
Jak widać spadek mocy przy pracującej klimatyzacji to norma nawet przy znacznie większych silnikach. Ja w swojej MB 1.4 iS zawsze przed wyprzedzaniem wyłączam klimę, choć moja kobieta mówi że włączam DRS i KERS :)
no,tylko ze tłoczy co innego w zupełne inne miejsce:P nie wiem co tłoczy i gdzie bo się nie znam :)
W niektórych pojazdach, nie istnieje coś takiego jak sprzęgło klimatyzacji tylko kompresor pracuje cały czas a ciśnienie reguluje zawór który jest w kompresorze. Takich duperszfanców w samochodach różnej maści jest pełno tylko normalny kierowca ma wy*****e i gówno go to obchodzi jak to działa...a potem pretensja do garbatego że tyle wychodzi kasy za naprawę :)