Zobacz pełną wersję : 1.4 katalizator
dzidek8989
27-07-12, 10:19
Witam.
Czy po wycięciu katalizator Hanka będzie się sprawować lepiej, gorzej czy nie będzie róznicy???
Moze bedzie troche żwawsza, poza tym uklad wydechowy wpada w rezonans przy 3 tys i powyzej 4,5tys obrotow.
Przede wszystkim wywalając katalizator trzeba zamontować w to miejsce tłumik przelotowy (polecam Proex od kolegi Saiti, mam cały układ zbudowany na jego tłumikach). Pozbywając się katalizatora w d14 wymieniłem od razu kolektor wydechowy na 4-2-1 i różnica była zauważalna, choć nie licz na to, że nagle będziesz miał demona prędkości.
A jak patrzą na takie zmiany stacje diagnostyczne ? Wywalanie tłumika jest legalne ?
Teoretycznie wszystkie auta od 95 (?) roku mają mieć katalizator, starsze jeśli mają w dow.rej. wpisane KAT także. Co do tłumików można dowolnie wywalać, aby nie przekroczyć normy głośności wydechu.
eHH miałem na myśli katalizator oczywiście a nie tłumik :rolleyes: jak diagności reagują na brak kata ?
Zależy jaki diagnosta. Zamiennik kata jest w obudowie katalizatora, więc jeśli nie zmierzy spalin, to przyczepiać się nie ma powodu.