Zobacz pełną wersję : zbyt szeroki wydech
piotrmucha
26-07-12, 20:49
witam. tak wiem, temat wydechów był wałkowany milion razy ale wątku : zbyt szerokiego wydechu nie znalazłem. czy ktoś miał taką sytuacje, że założył szerszy/zbyt szeroki wydech i mu zaczął samochód gorzej jeździć?? mam d15b 3 stage vtec/d15z7 który wg manuala ma ten sam układ wydechowy co d16y5 i d16y8. w moim samochodzie za katalizatorem jest zamontowany tłumik środkowy od ek4 ( 2 cale tak?) i dalej normalny seryjny tłumik ( bodajże od d16z6). moje pytania:
1. ile cali ma oryginalny tłumik środkowy do d15z7/d16y8
2. czy jeżeli mój środkowy tłumik jest za szeroki mogło to zamulić prace silnika, jeszcze na dodatek że tłumik końcowy jest oryginalny pod model ( nie żaden przelotowy)
Z tą szerokością to chodzi Ci o średnice rur? Oczywiście że zbyt duża średnica rur może pogorszyć osiągi, na moje oko do Twojego silinka 2 cale nie więcej powinny wystarczyć.
mam d16 i w zupełności wystarcza 2 cale, nie więcej!!
piotrmucha
28-07-12, 14:05
no dobra. mam zamontowaną seryjną rurę środkową od 1.6 dohc vtec i jeśli ktoś mógłby mi powiedzieć czy ona ma 2 cale?? jeśli tak czy to nie za dużo??
skolopendra
28-07-12, 14:08
zbyt szerokiego wydechu nie znalazłem.
zbyt rozprężyłeś wydech i spadł moment obrotowy silnika w dolnym zakresie
piotrmucha
28-07-12, 15:03
zbyt rozprężyłeś wydech i spadł moment obrotowy silnika w dolnym zakresie
no ale ja mam problemy bardziej z górą ...
czy wie ktoś ile cali ma oryginalny tłumik środkowy do d15z7/d16y8 ?
ludzie montuja 2,25 cala to takich silnikow i im nie zamula a ty masz problem po zamontowaniu wydechu od vti? nie ma opcji zeby to bylo od tego.
sam mam 1.5, d15b i jezdze na nieco ponad 2 cale i jakos nie mam zadnego muła
Brat w pomodzonym d15b2 zamontował przepustnicę układu wydechowego jak jest to w motocyklach (zasada działania jak w dolotowym) i wyeliminował całkowicie utratę momentu na niskich prędkościach:)
piotrmucha
29-07-12, 12:54
ludzie montuja 2,25 cala to takich silnikow i im nie zamula a ty masz problem po zamontowaniu wydechu od vti? nie ma opcji zeby to bylo od tego.
sam mam 1.5, d15b i jezdze na nieco ponad 2 cale i jakos nie mam zadnego muła
dzięki. konkretnej odpowiedzi szukałem