PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie o pierscienie

mlodymlody
26-07-12, 17:01
Witam mam pytanie na temat pierscieni tlokowych jakie polecacie silnik;d16z6 EJ1 tlok p28

Whiplash
26-07-12, 17:52
bylo milion razy Riken potem NPR

Yotomeczek86
26-07-12, 20:17
TP pistons - Rikken i NPR żeby japońskie były to musisz się mocno postarać...z innych krajów nie są to takie same pierścienie czyt. jakość jest inna.

Gumka23
26-07-12, 21:21
Cholera wie jak to jest. Mialem TP to sprzedalem, bo podobno TP dostac dobre to cud etc. i zamienilem na NPR (razem z tlokami ze stanow), bo mowia, ze sa dobre.. Ty teraz mowisz, ze TP dobre a NPR zle :P

Whiplash
26-07-12, 21:35
mialem TP przez rok bylo dobrze dopuki nie wzucilem glowy z6 to jak podbilo kompreche to sie wysraly zaraz po odpaleniu auta

Yotomeczek86
26-07-12, 23:00
Dzida jeżdzi na CR prawie 13 z hakiem i jakoś się nic nie dzieje :) sądzę że coś innego spowodowało uszkodzenie :)

Gumka23
27-07-12, 12:36
No wlasnie, tylko Dzida ma TP Japonskie ori, ktore podobno sa *****iste. A u nas sprzedaja TP z pewnej hurtowni, ktore juz nie sa takie fajne (chyba nawet on mi to mowil). Problem polega na tym, ze dostac dobre TP czy Rikkeny to niezly klopot. Jak kupowalem graty do siebie to Dzida nic takiego nie mogl mi zaproponowac dlatego tez wzialem NPRy z nadzieja, ze beda ok. Zobaczymy jak to bedzie bo tez lekko nie beda mialy (p28 w z6).. narazie sie docieraja.

jasiek09
27-07-12, 13:29
No wlasnie, tylko Dzida ma TP Japonskie ori, ktore podobno sa *****iste. A u nas sprzedaja TP z pewnej hurtowni, ktore juz nie sa takie fajne (chyba nawet on mi to mowil).A na pudelkach jest różnica ?

Yotomeczek86
27-07-12, 14:52
Jeśli chodzi o Rikkeny to wiem że japońskie mają wszystkie pierścienie w oddzielnych ale kolorowych foliach - nie japońskie w przeźroczystych i też oddzielnie. No i widnieje napis Made In Japan i pudełko jest troszkę inne. Dzida jako jedyny w PL sprzedaje ori japońskie TP Pistons. Po złożeniu już przelatałem ponad 300km i zero ubytku oliwy... złożyłem na nominale. Aczkolwiek uważam że nie jest to jakiś wyznacznik, zaleje pełnym syntetykiem to będę wiedział :) Także polecam haparts.pl :)

jasiek09
27-07-12, 15:05
Chyba na wszystkich pudełka TP pisze made in japan ? mylę się ?

Dzida
27-07-12, 15:18
Witam serdecznie.

Jeżeli chodzi o pierścienie tłokowe, temat jest moim zdaniem bardzo prosty i oczywisty.

Pierścienie na pierwszy montaż w Hondach to RIKen oraz TP (Teikoku Pistons), czasami, na amerykański rynek były to Allied Rings. ale nie będę brał ich pod uwagę jako produkt mało istotny.

Na pytanie, jakie pierścienie założyć do swojego samochodu odpowiedź jest prosta - te, które były zakładane na pierwszy montaż. Ale na pierwszy montaż to tylko Honda OEM niby. No tak, ale one kosztują...

No i tu pojawia się myk:

W internecie, w hurtowniach, na aukcjach internetowych, na forach, po sklepach pociułane są pierścienie "TP". Problem w tym, że w 99% przypadków są to podrabiane pierścienie TP, produkowane w chinach, czy na Tajwanie (mimo, że na pudełki jest napisane "Mdae in Japan") przez firmy krzak, które z oryginalnymi niewiele mają wspólnego. Pudełka są podobne, ale nie zawierają one hologramowej naklejki, którą zawierają oryginalne pierścienie TP.

Traktujcie to jako reklamę, ale jestem jakoś zobowiązany, bo to lata mojej cięzkiej pracy. Zakładając firmę Haparts chciałem sprzedawać tylko dobre jakościowo części, niestety, wiąże się to z wysokimi cenami, za co jestem często ganiony. Problem twki w tym, że oryginalne pierścienie TP importowane z Japonii kosztują w zakupie 3 razy więcej niż pierścienie "TP", a przecież klient i tak kupi...

Oryginalne pierścienie TP, mają oryginalną hologramową naklejkę i są nie do otwarcia bez rozdzierania. Nawet producent o niej pisze tak na oficjalnej stronie: "It is extremely difficult to counterfeit the Lippman Hologram, as specialized devices are needed to photograph or reproduce it, and shipment of the materials is closely monitored. It is also totally impossible to manufacture "anything which appears to resemble a Lippman Hologram," using the materials and/or processes employed in embossed holograms.".

Wyglądają one tak:

http://haparts.com.pl/fora/oryginalnetpwhaparts1.jpg
http://haparts.com.pl/fora/oryginalnetpwhaparts2.jpg

Każde inne są podrabiane i kupując je musicie być tego świadomi. Ja sprzedajac je za 200PLN zarabiam piątaka, w wy kupując za 160 podróbki dajecie zarobić każdemu pośrednikowi po 50%. Powinni tylko sprzedawać takie pierścienie w komplecie z naklejką "Honda musi dymić", bo na oryginalnych pierścieniach silnik zachowuje się totalnie inaczej.

Jeżeli chodzi o RIKeny nie będę się długo rozpisywał, ale temat jest podobny.Hologramowa naklejka, taka jak na pudełku poniżej, i nic innego. Nie do otwarcia bez rozdarcia, nie da się jej odkleić.

http://haparts.com.pl/fora/oryginalnerikwhaparts1.jpg
http://haparts.com.pl/fora/oryginalnerikwhaparts2.jpg

Ot, co.

NPR? Moze i tak, ale to tylko zamiennik pierścienia wsadzanego na pierwszy montaż.. Nie odważę się napisać, czy RIKeny które mam w sprzedaży to to samo co Honda OEM, oraz czy TP, które mam w sprzedaży to to samo co Honda OEM, ale postaram się do końca roku przeprowadzić badania laboratoryjne, żeby to potwierdzić.

Yotomeczek86
27-07-12, 21:53
Jakieś wątpliwości anybady :P ?

jasiek09
27-07-12, 23:25
Jakieś wątpliwości anybady :P ? Ja się zmieszałem bo kupiłem za 130zł TP w sklepie motoryzacyjnym i mają taki hologram jak na zdjęciu

Yotomeczek86
27-07-12, 23:31
A folie są kolorowe czy przeźroczyste ?

jasiek09
27-07-12, 23:37
kolorowe, oprócz oznaczenia 32375 jest ciąg znaków 40M4020000OYO

Maskunt
27-07-12, 23:42
Hologram też można podrobić... Z tego co wiem, bo kiedyś gadałem z Dzidą na ten temat, pierścienie są sprowadzane bezpośrednio z Japonii bez pośredników, ciężko więc dostać je taniej. Nie uwierzę żeby kosztowały mniej niż 130zł, a były przez Dzidę sprzedawane za 200. Tak więc albo ktoś je kupił bardzo dawno za bardzo okazyjną cenę i dopiero teraz sprzedaje, albo kupiłeś podróbki.

jasiek09
27-07-12, 23:49
Tak więc albo ktoś je kupił bardzo dawno za bardzo okazyjną cenę i dopiero teraz sprzedaje, albo kupiłeś podróbki. były sprowadzane na sklep więc pierwsza opcja raczej odpada

Yotomeczek86
27-07-12, 23:52
Właśnie o to chodzi że europejska dystrybucja sprzedaje podróbki... A nie udowodnisz za cholerę że to fake

81saren
27-07-12, 23:57
Hologram też można podrobić.

albo ktoś je kupił bardzo dawno

albo kupiłeś podróbki

bosszee zaraz bede mial lincz , ale badz co badz dynda mi to co myslicie.

ALE sam smigalem na NPR , smigam na TP z pewnej hurtowni ( bez hologramu ) obecnie sa w turbo, i maja sie bardzo dobrze,
tak samo jak w poprzednich autach moich pierscienie NPR dzialaly i nic sie niedzialo , caly czas mam civica 5gen cr 13++ jest na NPR juz ponad 2lata ponad 40tys przelotu , auto niema latwo i problemu niema. Kompresja sprawdzana i jest tak jak bylo.

Jezeli maja wystapic jakies problemy to wychodzi tylko i wyłacznie niechlujstwo montazu , Zle zastosowanie czesci , i inne czynniki .

Whiplash napisales , ze wysrało ci pierscienie po zamontowaniu glowicy Z6 itp, wiesz ja sie niedziwie, kilka tys przejechane na jednych pierscienieach , zakladasz glowice ,ktora ma dotarte zawory ,bedzie trzymala cisnienia , wtedy to nawet i OEM pierscienie ci wywali , wiec niema co sie dziwic i nieobwiniaj tutaj pierscieni Firmy X , bo firma Y ma lepsze .
Tak naprawde przeczytałem jeszcze o kolorowych opakowaniach . Ha Ha HA padlem , jaki to wyznacznik, Wiekszasc pierscieni bedzie miala kolorowe folijki , OEM ,NPR, TP ,RIk ( z hologramem , BEz , z hologramem podrabianym )

sorki za spam ale glupoty co poniektórzy pisza straszne. znawcy wielcy co sie naczytali for badz podsluchali rozmowe przez szklanke.

Yotomeczek86
28-07-12, 00:00
No właśnie Rikeny nie miały kolorowych tylko przeźroczyste i miałem je osobiście w ręku, bo kupiłem je. I od razu zwróciłem bo dowiedziałem się dzięki Michałowi że to są podróbki.

Saren, uwierz mi na słowo że to jest dosyć poważna sprawa z tymi "fejkami" bo teoretycznie pewne źródło ma je z hurtowni a ta hurtownia z chin itp a tam do obrotu podróbki wprowadzili i tak jadą..

81saren
28-07-12, 00:07
Wierze ale poco odrazu rozpisywac sie o jakich fejkach itp, jezeli dana hurtownia sprzedaje podrobki , a wiesz na 100% ze tak jest wystarczy to zglosic i ich proceder zostanie zakonczony,
Uwierz iż kupuje czesci ze stanów z hurtowni w Pl , itp,

Temat zaczyna sie tak samo roboc chory jak z uszczelkami pod głowice. ze OEM OEM OEM sroem . i taki moje zdanie rozumiem , sam sprzedaje , sam montuje , ale jakos sobie sam zamontowalem inna niz oem I w D15 cr pod 13,5:1 i jakos mialo sie dobrze niewysralo i latalo. Tak samo turbo ma nie OEM , grafit robiony na zamowienie i lata az milo.

Wiesz ze fake zglos badz napisz jaka hurtownia by uchronic te niewinne Duszyczki ,które karmia sie na tym Forum i rozpisuja sie dalej

Zaraz powstanie nowy mit o pierscieniach , tak samo jak bylo z pompami Oleju ze niby D16z6 Ma NAJWYDAJNIEJSZA a tak naprawde d13=d16 ( pompa oleju ) :P ups zgładzilem mit :P

Tak samo jak z paskami rozrzadu tez bylo , i bedzie , jeszcze czekam na temat o żarówkach w kierunkowskazach co powoduja zwarcie i lepiej kupowac OEM badz w TESCO na dziale AGRO-tun

Wracajac do tematu pierscieni powiedz mi dlaczego sprzedajac Tłoki PCT ( b16b ) montują je ludziki w wiadomych celach do B serii , z pierscieniami NPR i jakos normalnie sie zachowuja ( oczywiscie jezeli odpowiednio je zamontujesz i odpowiednio dotrzesz ) , tak samo bedzie z Tlokami typowymi do TURBO badz N/A chodzi o tloki KUTE firm Wiseco , CP , ARIAS ,JE,Supertech sprzedawane sa w zestawie z pierscieniami ,ktore sa dostepny tylko i wylacznie w danej firmie produkujacej tloki , TO CO WTEDY TEZ SA DO kitu bo niesą OEMY i niemaja kolorowych opakowań.

Tak samo bedzie z WIEKSZOSCIĄ silnikow Hondy i nietylko ze dymią , dlaczego przecież maja czesci OEM , a tak naprawde rozchodzi sie o uzytkowanie danego silnika, dbanie o wymiane oleju , uzywanie odpowieniego do danego silnika itp.

Niechce tymi wypowiedziami kogoś urazić , popsuc komus marke jaka lubił szanował.

Do użytkownika który założył ten temat KUP sobie pierscienie OEM i niebedziesz mial problemu , badz jezeli chcesz zamontuj sobie inna marke i bedziesz wiedział czego unikac.
PS uzywałem wiekszosci co jest dostepne na rynku i wiadomo cos co jest w cenie ponizej 200zl niezawsze jest złe ,ale bywaja lepsze w cenie 150zl :)

mlodymlody
29-07-12, 16:35
haparts.pl gdzie na tej stronce znajde te pierscienie bo szukalem ale nie widzialem D16Z6

Yotomeczek86
29-07-12, 17:00
Napisz do nich. Sklep się rozbudowuje i nie ma jeszcze wszystkich pozycji