Zobacz pełną wersję : "Brzęczenie" podczas hamowania silnikiem
Witam, zauwazylem ze jadąc ok80km/h przy hamowaniu silnikiem słysze takie jakby brzęczenie, piszczenie spod maski inne niż pasek (wymieniany niedawno).
Dzieje się to nieregularnie i przeważnie w okolicach tej prędkości.
Spotkał się ktoś z czymś takim?
Może skrzynia, na każdym biegu w granicach tej prędkości wystepuje ten dzwięk przy hamowaniu silnikiem?
Przy hamowaniu silnikiem, zauważam to głównie jak jade na 5biegu z predkościa 80-90km i jak odpuszczam gaz. Dziś przejechalem prawie sto km i np przy odpuszczaniu z 130km/h nie zauważyłem tego. Na niższych biegach może parę razy coś usłyszałem
Może osłona katalizatora Tobie brzęczy? ja miałem taki problem; przy schodzeniu z obrotów,około 3000 tys, występowało charakterystyczne brzęczenie.
A sprawdzałeś "szczelność" układu wydechowego? Nie chodzi mi o dziury na rurach, a bardziej o łączenia.
Wejdź pod auto i poruszaj przy samych łączeniach bo może się obluzowały i powstaje jakiś nie regularny rezonans jak wpada w obroty.
Albo to właśnie osłona katalizatora :D
Tylko podczas jazdy to się dzieje.
Sprawdzalem na postoju i nic nie słychac, będę musiał odwiedzić serwis.
Sprawdź osłonę katalizatora albo osłonę kolektora wydechowego. U mnie na początku brzęczało jak obluzowała się śruba od osłony kata. Jak się z tym uporałem to po jakimś czasie znowu zaczęło brzęczeć i tym razem była to śruba od osłony kolektora.