Zobacz pełną wersję : Pytanie odnośnie spalania
Mam Civica 1.6 Sport 2005r po wymianie rozrządu, świec i regulacji zaworów, jeżdżę spokojnie tak do 3500tyś 100% po mieście i nie mogę zejść ze spalaniem poniżej 9,3l. W Autocentrum w raportach spalania ludzie piszą, że po mieście pali im 7,5 - 8,5l co może być nie tak samochód był podłączany pod komputer w ASO i wszystko było OK
to normalne spalanie. Też się zdziwiłem, jak zobaczyłem że moje średnie to 8,5. Pamiętaj, że jeśli jeździsz w dużym mieście ( a szczególnie w Warszawie) to spalanie jest o wiele większe niż dla człowieka który mieszka w mniejszym mieście. W Warszawie, cieszę się jak uda mi się wrzucić 5 chociaż raz na dzień...
Nie zmienia to faktu, że miałem Rovera z silnikiem 2,3 ( 160 KM ) i spalanie miałem 10L...
Moje spalanie przy jeździe po mieście ( Łódź) na odcinkach 9 km 6 świateł- praca - przy włączonej klimie 8,2 - bez pałowania. Bez klimy 7,8 - 7,9. Wszystko zależy od stylu jazdy, jak pociskałem ostrzej to spalanie było na poziomie 9 ponad i 9 litrów. Te 7,5 po mieście to przy naprawdę oszczędnej jeździe bez korków i bez klimy chociaż po mieście nie udało mi się zejść do takiego wyniku. Poczytaj o ecodrivingu. Kilka zasad które ja staram się stosować:
1. szybko zmieniać biegi dociskając gaz do 3/4 ale nie przekraczając 3000obr/min
2. hamowanie silnikiem nie na luzie
3. kombinowanie żeby nie stać na światłach- jak dojeżdżam i widzę że się światło zmienia nawet jak jestem kilkaset metrów przed to noga z gazu i się toczę ;)
Powodzenia ;)
Ja przy CvC 1.4 i stosowaniu ecodrivingu naprzemiennie z dynamicznym śmiganiem po mieście Łodzi (z klimą, czy bez klimy) mieszczę się w rozsądnych granicach - http://www.autocentrum.pl/dziennik-kosztow/honda/civic/vii-ep1-d14z6-1999752316/