Zobacz pełną wersję : Problem z przednimi światłami
siemka mam mały problem jak w temacie mam założone ringi z przodu i tak - jednen reflektor mi nie świeci ale tylko światła mijania długie i postojówki są ok
wymieniełm żarówki sprawdziłem kosteke przy lefrektorze jest ok no i niewiem:(
patrzyłem miernikiem i okazało sie ze na + przy lefrektorze niema prądu wiąc gdzie szukać przyczyny?czy są ta przakaźniki jak tak to gdzie one sa(pewnie kolo bezpieczników ale jak to wygląda)? prosze was o rade z góry dzieki
pzdr
skolopendra
30-08-07, 16:37
najprościej , a nie znając sie na rzeczy,sprawdza bezpieczniki
a przekaźników faktycznie nie ma :hinczyk:
najprościej , a nie znając sie na rzeczy
zapal światła i wyciągaj po kolei przekazniki
Od swiatel mijania nie ma chyba przekaznika :]
w kabinie na zaslepce bezpiecznikow masz rozpiske, prawa i lewa strona ma osobny bezpiecznik. Zlokalizuk bezpiecznik R HEAD LIGHT lub L HEAD LIGHT -> nie napisales ktora strona nie swieci (jak dobrze pamietam czerwony 10A) i sprawdz czy jest dobry.
spoko już naprawione bezpiecznik wyglądał na dobry ale postanowiłem jednak go wymienić i wszystko działa pzdr
Szukalam na forum szukalam i nic.... a wiec dolacze sie tu bo nic inego o swiatlach dlugich nie znalazlam.
Mam problem ze swiatlami dlugimi otoz wogole one nie dzialaja pomimo iz zarowki sa cale i sprawne, przelacznik tez jest w idealnym stanie, bezpieczniki sprawdzone.... wtyki byly przyjarane ale to wymienilam, pomimo wszystko nadal nie dzialaja..... sprawdzilam wtyczki wszystkie i co tylko moglam.... ktos wie co jeszcze moge zrobic lub sprawdzic zeby samemu to zrobic? durny elektryk wola 200 zl za zrobienie wszystkiego a to jakos sporo mi sie wydaje ....
BTW Przy probie przelaczenia swiatel mijania na dlugie gasna mijania i zostaja same pozycyjne,
dlugie nawet nie migna na sekunde tez to dla mnie dziwne duzo sie o tym naczytalam ale nic nie znalazlam
Bylo sprawdzane nowa dzialajaca zarowka efekt ten sam jesli ktos by mogl by mi pomoc to bardzo prosze
Ps: Czy ciezko by bylo samemu wymienic wszystkie przewody dodam ze jestem uzdolniona manualnie
Z gory dziekuje.
Pisalam ten temat w troche zlym dziale wiec przenioslam sie tu a ze nie chcialam zasmiecac forum kolejnymi tematami to dolaczylam sie do istniejacego topicu
MAGDOLKA a , wtyczek w kostce nie pomylilas ? nie watpie w twoje zdolnosci manualne , tylko chce powiedziec ze mialem teki sam problem z kostkami od swiatel [potopily sie], wymieniajac je pomylilem przewody, a dlugich brak.wystarczylo je pozamieniac. :aloha:
Nie pomylic nie pomylilam bo byly wymieniane dopiero po tym jak zauwazylam ze nie dzialaja, ale dla pewnosci moze napisz jak powiny byc kabelki podczepione kolorami bo ja dokladnie nie wiem staralam sie podlaczyc tak jak bylo ale kto wie czy pomylki nie zrobilam
Powinnaś uzupełnić swój profil, jakie auto, silnik itp. Będzie łatwiej pomóc w razie czego.
Ale do rzeczy: zobacz schemat (tu dla Civica 6 gen).
Plus z akku wchodzi na przełacznik (punkt B6). Po właczeniu świateł powinien pojawić się w punkcie B5 (drogowe) albo B3 (mijania). Dalej prąd płynie do bezpieczników i do lamp.
Powinnaś sprawdzić woltomierzem albo próbnikiem żarówkowym czy to napięcie się tam pojawia (po kolei wg schematu).
http://img510.imageshack.us/img510/2821/oswietleniezq5.th.gif (http://img510.imageshack.us/my.php?image=oswietleniezq5.gif)
Profil juz uzupelnilam :) wg schamatu wszystko sprawdze i napisze spostrzezenia swoje, mam nadzieje ze pomozecie mi dalej :) Dzieki za pomoc kocham was
jak podniesiesz maske do gory i spojzysz na kostki swiatel lewa strona ,to 1-szy od lewej czerwono-niebieski, gorny czerwono-bialy a prawy czarny. druga strona od lewej czarny ,gora czer,zolty a prawa czer.zielona. :aloha:
moim zdaniem gdzieś jest zle podłaczona kostka... już ktoś o tym pisał na forum (identyczne objawy miał)
Gdzies... pytanie jeszcze gdzie .... :P narazie musze sprawdzic napiecie na przewoach mysle ze jutro to zrobie bo musze miernik pozyczyc
Do tak prostych pomiarów nie potrzebujesz miernika. Starczy takie CÓŚ:
http://img132.imageshack.us/img132/3/probnikld1.th.jpg (http://img132.imageshack.us/my.php?image=probnikld1.jpg)
Zwykły próbnik z zarówką. Kupisz go w najbliźszym supermarkecie za 6 zł. Wrzucasz do schowka i masz na zawołanie. :)
a włącznik przy kierownicy sprawdziłaś czy działa? ja bym na niego stawiał w tym przypadku.