Zobacz pełną wersję : wiązka z d15b2 do d13b2
Siema. Przekładam silnik z d15b2 na d13b2 w civicu IV gen. mam kompletną wiązkę silnikową ale brakuje mi kabinowej i stąd moje pytanie czy wiązka z d15 mogłaby zostać, ewentualnie czy dużo dłubania z nią jest?
piotrstrojek
25-07-12, 13:35
Dużo - choćby kompy są zupełnie inne...
Ale poszukaj takiej wiązki - powinieneś wyrwać za jakieś nieduże pieniądze, bo mało kto to kupuje...
A nie prościej odpalić słupek d13b2 na osprzęcie d15b2? :)
jasne że prościej tylko że w d13 mam założony gaz ;) i dlatego pasuje mi cały silnik przerzucić ;D
Wystarczy, że załatwisz sobie mikser na przepustnice od d15b2 + jakiś emulator i wsio będzie pasować - nie wiem czy tak nie byłoby lepiej. W 100zł powinieneś się z tym zamknąć :)
piotrstrojek
26-07-12, 09:33
A nie prościej odpalić słupek d13b2 na osprzęcie d15b2?
Nie do końca się tak da - będzie go przelewało, trzeba by mapy przerabiać... silnik oczywiście odpali, żeby nie było ;)
Jak się robi MPFI na bazie D13 to trzeba wgrywać nowe mapy paliwa do kompa... i o ile w P06 jest to na bank możliwe to przy kompie D15/D13 B2 mam wątpliwości, czy wogóle te kompy są modyfikowalne...
Ja jezdzę na MPFI z d16a6 i jakoś nie narzekam - fakt, że strojenie mogłoby tylko polepszyć... Ale po co się cofać i wkładać gaźnik jak z dpfi można za ~~ 300zł założyć mpfi? A jak to ma jezdzić na gazie to czy to mapa od d16 czy d15 to raczej mało istotne :)
heh dobrze mówicie ale taki wymysł kolegi więc niech tak będzie że wsadzimy to 1.3 ;D
jak zostawisz osprzet d15b2 to bedziesz mial jeden wielki plus na gazie , nie bedziesz musial czekac az sie paliwo z gaznika skonczy zeby na gaz przelaczyc , a po drugie skoro jest gaz to sadze ze to ze bedzie troche przelany na benzynie mu nie zaszkodzi bo ia tak malo kiedy bedzie ja widzial;D
Muzyk-Grzes
27-07-12, 15:32
Poza tym komp i tak na benie poda dawkę paliwa jaką wskaże sonda ,dopiero powyżej około 5K obrotów poleci z mapy. Tłoki w D13 są doprężające więc pewnie moc i moment wzrośnie nawet jak dla seryjnego D15B2.