PDA

Zobacz pełną wersję : Nowe opony wyprodukowane 3 lata temu.

daniel4g
22-08-07, 18:23
Znalazlem nowe opony GoodYear Eagle F1 w cenie 170zł/szt. To ponad 60 zł taniej niż w innych sklepach. Haczyk jest taki, że opony mają date produkcji 4804 czyli są z końcówki roku 2004. Czy takie opony warto kupić. czy przez te 3 lata guma zestarzała się tak że nie będzie nadawała sie do niczego?

skolopendra
22-08-07, 18:43
guma zestarzała się

na pewno utraciła ona swoje właściwości
.ale nie więcej jak w 35-40%
.co zaś sie tyczy ceny to musisz sobie odpowiedzieć sam
;)

karpik85
22-08-07, 21:25
guma zestarzała się

.co zaś sie tyczy ceny to musisz sobie odpowiedzieć sam
;)

Kurcze nie wiem, może ja sie nie znam na niczym ale według mnie to jak opona była przechowywana w odpowiednich warunkach i w odpowiedniej pozycji (w sklepie) to chyba aż tak bardzo jej upływ czasu nie zaszkodził. Wiadomo, ze to nie to samo co idealna nówka, no ale to nadal opona do jazdy.
Jeżeli sie myle to niech mnie ktoś poprawi.

jjurgiel
23-08-07, 21:40
sprawdź jeszcze czy mają jakąś gwarancję gdzieś czytałem że producent daje gwarancję na nową oponę sprzedaną do 18 miesięcy od daty produkcji.

cvc d15
24-08-07, 16:33
Rok temu kupiłem Dunlopy SP2000 z 2004 i jak narazie nie miałem z nimi żadnych problemów. Z tym że różnica w cenie u mnie była 100pln ale 60.. no nie wiem czy bym sie skusił

cypis007
24-08-07, 20:03
guma zestarzała się

Hehe, a które to właściwości utraciła? Czy myślisz, że te na których jeździsz są w zauważalny sposób gorsze od tych samych które miałeś dwa lata temu (bo 48 tydzień to już grudzień czyli praktycznie rok 2005) (pomijając wysokość bieżnka)?

Spokojnie można kupować letnie z takim czasem nieużywania. Zimówki to już inna sprawa.

sprawdź jeszcze czy mają jakąś gwarancję gdzieś czytałem że producent daje gwarancję na nową oponę sprzedaną do 18 miesięcy od daty produkcji.

To jest jeden ze sposobów w jaki mizerni porducenci opon bieżnikowanych próbują wykpić się od gwarantowania jakości produktu. Porządny producent (również bieżnikowanych) nie boi się swoich opon sprzedanych do trzech lat od daty wyprodukowania, bo - jak wszyscy producenci zgodnie twierdzą - opona w tym czasie nie traci, w mierzalny sposób, swoich właściwości.

kenny
24-08-07, 22:00
...opona w tym czasie nie traci, w mierzalny sposób, swoich właściwości.
Nie mogę sie tu z Tobą zgodzić. Inaczej się zużywa guma która leży, a inaczej ta która jest ciągle "w ruchu"

jjurgiel
25-08-07, 18:58
*)Zgodnie z Polską Normą PN-C-94300-7:1997 "Ogumienie. Pakowanie, przechowywanie i transport", za opony pełnowartościowe uważa się opony nie starsze niż 36 miesięcy od daty produkcji.