PDA

Zobacz pełną wersję : Głośniki do MB2

t6p
24-07-12, 02:01
Chciałbym zainwestować w coś lepszego do mojego civica. Planuje wymienić przednie głośniki oraz dołożyć tylne. Potrzebna mi będzie przy tym pomoc. Na forum szukałem ale nie znalazłem nic co by mnie jakoś specjalnie interesowało. Nie chodzi o to, że jestem bardzo wymagający, lecz chciałbym po prostu kupić podłączyć i koniec. Nie chce nic wiercić, kombinować itp. Chciałbym, żeby samochod pozostał w oryginalnym stanie po za samymi głośnikami. Nie oczekuje również jakieś oszałamiającej jakości. Będę bardzo zadowolony jeśli nowy sprzęt będzie po prostu przyzwoicie / dobrze grał. Oczekuję, żeby głosniki grały czysto oraz bylo słychać bass. Podkreślam, że nie interesuję mnie łupanina w bagażniku i nic w tym stylu.

Potrzebna mi bedzie również pomoc z podłączeniem / wyprowadzeniem kabli. Otwarcie przyznaje, że nigdy nie miałem styczności z podobnymi działaniami. Jestem zielony w tej dziedzinie. Z góry dziękuje za pomoc.

wrcsti
24-07-12, 07:23
Kable do podłączenie masz wyprowadzone zarówno z przodu jak i z tyłu. Zdejmujesz boczek i wymieniasz głośniki(z przodu) a z tyłu trzeba odkręcić jedną śrubke i zdjąć ten plastikowy panel. Przód 160mm średnicy a tył bodajże 130mm.

mickee
24-07-12, 07:55
Jakie masz radio ?

t6p
25-07-12, 00:18
Kable do podłączenie masz wyprowadzone zarówno z przodu jak i z tyłu. Zdejmujesz boczek i wymieniasz głośniki(z przodu) a z tyłu trzeba odkręcić jedną śrubke i zdjąć ten plastikowy panel. Przód 160mm średnicy a tył bodajże 130mm.

Faktycznie, po odkreceniu tego panela plastikowego są wyprowadzone kable. Wcześniej jak macałem ręką nie moglem ich znaleźć. W takim wypadku już połowa drogi za mną ;)

Jakie masz radio ?

Radio: Sony CDX-4160RDS

W takim razie jakie polecicie dokładnie głośniki? Chodzi mi już o konkretny model, z czego wybierać. W internecie jest tego masa i każde z nich mają jakieś parametry na których ja już się nie znam. Wracając do radia warto je wymienić? Kupując nowe zyskam coś na jakości, czy tylko będzie ładniejsze i dostanę możliwość wpięcia pendrivea?

EDIT:

Z tyłu kable na głośniki zakończone są kością. Kupując nowy sprzęt, będe miał możliwość bezposredniego wpięcia do głośnika czy będe musiał sobie jakoś inaczej z tym poradzić (jak)? Nie chciałbym brutalnie tego odciąć, żeby później połączyć kable na taśme izolacyjną. Wystarczy, że poprzedni właściciel zrobił masakrę przy podłączeniu tego radia. Poucinał wszystkie kable a następnie polutował z nowym, zamiast kupić przejściówkę.

mickee
25-07-12, 07:38
Też mam radio Sony i powiem, że ma słaby wzmacniacz i nie daje rady porządnie napędzić głośników. Basu nie wydobędziesz z Sony + same głośniki w seryjnych miejscach. Ja wstawiłem Hertze DSK 165. Słuchałem tego zestawu u kolegi pod radiem Kenwooda i teraz pod moim. U niego grało lepiej. Zmień radio na jakąś Alpine lub Pioneer, podobno mają lepsze wzmaki i procesory dźwięku (tak mówił mi spec od Car audio). Ja mam tubę aktywną w bagażniku więc olałem zmianę radia bo mam pełny zakres częstotliwości dzięki skrzyni.
Głośniki do tyłu to raczej oryginały zapodaj bo ciężko tam coś wpasować. Przód to prawie wszystkie 165mm wejdą (chyba że znajdziesz jakieś mega drube), tak czy inaczej musisz przykręcić je przez dystanse (pełno ich na Allegro).
Ja nie ciąłem oryginalnych wtyczek, zrobiłem przejściówki.

t6p
25-07-12, 14:32
Jedno radio sony drugiemu nie równe. Akurat moje raczej nie jest jakieś bardzo zaawansowane bo jest już stare, natomiast co do basu, obecnie da się tego słuchać dzięki funkcji Digital D-bass. Bez tego jest naprawdę słabo.

Oryginały z tyłu... a gdzie to dostać? Chyba tylko w ASO, więc już domyślam się ile to będzie kosztowało. "wrcsti" napisał, że przód 160mm. Rozumiem, że kupując takie nie będę musiał stosować dystansów? Generalnie jest taka duża różnica między 160mm a 165mm?

EDIT:
Z tyłu do głośników idą dwa kable. Niebieski i biały o ile dobrze pamiętam. Który to plus a który minus?

wrcsti
25-07-12, 14:34
Oryginały z tyłu... a gdzie to dostać?
szukaj na forum czasami się trafiają.

t6p
25-07-12, 14:51
Jeszcze zapytam o tweetery przy lusterkach. Warto to montować?

wrcsti
25-07-12, 14:57
Jeszcze zapytam o tweetery przy lusterkach. Warto to montować?
jeżeli i tak masz w planach wymianę głośników z przodu to na Twoim miejscu szukałbym zestawu głośnik+tweeter ze zwrotnicami. I wtedy albo kupisz na forum trójkąty albo pokombinujesz i umieścisz je w innym miejscu.

t6p
25-07-12, 15:30
http://allegro.pl/oryginalne-glosniki-honda-155mm-oem-i2490999674.html - to są oryginalne na tył? Pytam dla pewności, żeby nie wejść w mine.

probestic
25-07-12, 15:34
To jest przód.

t6p
25-07-12, 15:42
Cięzka sprawa...

http://allegro.pl/zestaw-oem-glosnikow-4szt-honda-civic-5d-wawa-i2490996931.html - tutaj te po lewej to już chyba tył?

sweet
25-07-12, 15:58
Te z siatką to już tylne :)
Jeśli nie kupisz ori to pierwsze lepsze 130mm na tył wchodzą i działają:)
Ja sobie zamieniałem na jakieś no-name'y bo miałem w domu - grają podobnie.

Piotrex4
25-07-12, 21:26
miałem z tyłu oryginały i wymieniłem je na jbl i różnica jest kolosalna oczywiście na plus dla jbl.Jeszcze na przód muszę wrzucić bo te oryginały psują mi dźwięk.

t6p
25-07-12, 23:15
miałem z tyłu oryginały i wymieniłem je na jbl i różnica jest kolosalna oczywiście na plus dla jbl.Jeszcze na przód muszę wrzucić bo te oryginały psują mi dźwięk.

Jakie dokładnie te jbl? Nie trzeba nic kombinować z montażem? Wchodzą gładko i wystarczy przykręcić?

wrcsti
26-07-12, 08:10
Jakie dokładnie te jbl? Nie trzeba nic kombinować z montażem? Wchodzą gładko i wystarczy przykręcić?
wszystkie głośniki o średnicy 130mm wejdą bez żadnej dłubaniny.

Sotom
06-08-14, 16:09
Witam. Podepnę się pod temat. Chciałbym zamontować na tył takie oto głośniki
http://www.euro.com.pl/glosniki-samochodowe/hertz-dsk-130.bhtml
Na przodzie mam jakieś JBL ( poprzedni właściciel musiał zamontować) i do tego niestety stare radio Soniaka, niestety nie pamiętam modelu.
Czy te głośniki dadzą radę? Ewentualnie jakie radio zakupić dla lepszego efektu?
Takie by stykło?
http://www.euro.com.pl/radioodtwarzacze-samochodowe/sony-cdx-g3000uv.bhtml
Zależy mi aby było nieco więcej basu :)
Pozdro :)

gorky
06-08-14, 22:47
Żadne głośniki pod samym radiem nie dadzą Ci basu o jakim myślisz. Wzmacniacz to konieczność.
Druga sprawa to to, żę głośniki z tyłu to ogólnie kiepski pomysł. Pisałem już tu, nie chce mi się powtarzać ;)
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?203593-Problem-z-tyln%B1-p%F3%B3k%B1-ci%B1%E6-czy-kombinowa%E6-Honda-Civic-ej2

Sotom
07-08-14, 20:45
A jeśli do obecnego radia i głośników dołożę aktywny sub do bagażnika to czy coś więcej mi potrzebne czy sub bezpośrednio do radia podpinam?

gorky
07-08-14, 21:13
Bezpośrednio do radia, ale czy to będzie dużo taniej od normalnego suba i wzmacniacza?

Sotom
07-08-14, 21:49
Wiesz to zależy co masz na myśli. Bo ja mówiąc aktywny sub to taki np:
http://www.euro.com.pl/glosniki-samochodowe/peiying-py-ba300x.bhtml

Potrzeba mi po prostu nieco basu gdyż nie mam go wręcz w ogóle a sopranu aż nadto :)

kuster
07-08-14, 22:20
Prosto i tanio:
Głośniki blaupunkt gt pod max 80zl za komplet i to 160mm i 130mm
Są to głośniki dwudrożne;) do tego sub bose z mazdy 6 i całość podpięta pod dobre radio np. Alpine
Całość około 600zl ;)
Jak ktoś chce lapiej to do tego wpada
Wzmacniacz, kondensator i zwrotnice :P + wygłuszenie oczywiście

Ja mam pełen pakiet i jestem zadowolony z efektu jaki daje moje aktualne car-audio ;)

T0mekk1
08-08-14, 00:21
Kup markowe głośniki średnio-nisko tonowe na przód, wygłusz drzwi i usłyszysz efekt.:) U mnie z przodu siedzą u-dimension el-comp6 i całkiem ładnie to gra.

Sotom
08-08-14, 01:59
Co masz na mysli markowe?
Bo Hertz, Pioneer, Alpine to też marki. Masz na mysli konkretny model prócz tego co napisałeś? Takie by się nadawały np?
http://allegro.pl/glosniki-hertz-dsk-165-3-sklep-w-wa-i4481184759.html
Rzecz jasna na przód :)

T0mekk1
08-08-14, 10:30
http://allegro.pl/glosniki-hertz-dsk...481184759.html
To chyba jedne z najpopularniejszych głośników:). W zupełności wystarczą:)

gumis1990
08-08-14, 10:54
to juz lepiej Helix B62C bo sa mniej wymagajace niz Hertz. Jak beda grały tylko pod radiem to brałbym Helixy. Hertz gra lepeij pod wzmacniaczem

gorky
08-08-14, 11:11
Helixy bardzo ładnie grają jak na taką cenę, nawet pod samym radiem dość przyzwoicie, chociaż radio bez wzmacniacza grzeje się tak że trochę strach...