Zobacz pełną wersję : kończą się (chyba) klocki z przodu
hej
Słychać popiskiwanie z lewej strony do tego zauważyłem, że tarcza troche z brzega przyrdzewiała wiec na 99% klocek się kończy. Chyba, że macie inne pomysły ?
a teraz seria pytań odnośnie klocków.
1. Jakiej firmy kupić klocki na przód ? Nie muszą być super markowe ale taniej chińszczyzny też nie chcę :)
2. Wymienić 2 pary od razu ?
3. Czy jest jakaś filozofia z wymianą ? Z tyłu zmieniałem ale znajomy mówił, że z przodu jest trochę inaczej. Może ktoś naświetlić sprawę ?
Jak nie odkręcisz koła to się nie dowiesz. Mogą być jeszcze blaszki trące o tarczę, mogą... i tak można gdybać. Sam musisz zobaczyć. Wymiana sama prawie taka sama jak z tyłu (pod warunkiem, że z tyłu masz tarcze), a nawet łatwiejsza - bo jakoś luźniej. firma: ATE, TRW... każdy poleci ci coś innego. Ile osób tyle zdań.
2. Wymienić 2 pary od razu ?
ZAWSZE wymienia sie klocki parami na jednej osi!!!:mad:(tak jak z reszta i tarcze)
A co powiecie o klockach firmy TOMEX ? Tanie i POLSKIE. Chętnie bym wziął ze względów patriotycznych ale trochę się obawiam :) Ktoś miał doczynienia z tą marką ?
Ja polecam ferodo, nie zawiodłem się jeszcze na nich.
A co powiecie o klockach firmy TOMEX ? Tanie i POLSKIE
Jedyne Polskie klocki jakie były dobre to firmy bodajże FOMAR-azbestowe do PF125 i POLONEZA;) Przy ostrym depnięciu Poldek stawał niemalże w miejscu.
MadSkillz84
24-07-12, 14:07
Jeśli chodzi o hamowanie to bym nie oszczędzał,patriotyzm w tym przypadku może Cię zgubić.
MadSkillz84 chyba trochę przesadzasz TOMEX nie robi klocków gdzieś w garażu, to duża firma działająca od bodajże roku 1978. Osprzęt hamucowy robi dla wielu marek więc chyba trochę przesadzasz. A chciałbym poznać czyjeś doświadczenia a nie tylko domysły.
Mój znajomy ma Tomexy w swoim aucie ( nie Hanka ;) ) i twierdzi, że do normalnej jazdy, bez większych szaleństw, mogą być.
MadSkillz84
24-07-12, 18:48
spoko spoko,ja osobiście bym nie używał tych klocków,ale nigdy nie miałem wiec nie wiem,u mnie siedzą z przodu TRW a z tyłu ATE, hamuje bardzo dobrze,no ale tarcze też mam nówki obydwie TRW. Niestety klocki z przodu TRW pylą bardziej niż te ATE.