PDA

Zobacz pełną wersję : D14a4 bierze olej czy to koniec silnika...?

DRFT
22-07-12, 18:49
Cześć, ostatnio na końcówce tlumika zobaczylem że caly środek jest czarny jakby pokryty sadzą, gdy silnik ostygl wrócilem sprawdzić poziom oleju ichyba nie jest z tym najlepiej, oleje i filtry zmienialem przy 182623 km a teraz na liczniku mam 185857 a gdy wyjąlem bagnet poziom oleju jest osadzaony troszkę niżej niż polowa wysokości między tymi dwoma dziurkami. Daje mu z 5tyś obrotów może trochę wiecej przy wyprzedzaniu ale ile razy ja tkai manerw robie raczej nie mam ciężkiej nogi. Silnik jest zalany Castrolem 10w40 pól syntetyk. Od wymiany do teraz minelo 7miesięcy. Czy konieczny będzie remont czy raczej są to normalne objawy a jeżeli remont to może lepiej swap bo czytalem, patrzalem i znalazlem wpis że tego silniku lepiej nie remontować, bo jeśli chodzi to czego oczekuje to raczej malego spalania i bezpiecznego wyprzedzzania, nie musze mieć pod maską 160>> koni...

pozdrawiam krzysiek

probestic
22-07-12, 18:53
Podstawowe pytanie czy pamiętasz jaki wcześniej miałeś stan oleju przed sprawdzeniem ? Może to tylko 'iluzja', że bierze olej.
Ja na początek zmieniłbym olej na Valvoline maxlife 10w40 i kontrolował. Od razu pchać się w koszta, myślę że nie ma sensu.

PixeL
22-07-12, 19:51
normalne objawy,to zaden ubytek,ja bym sie tym nieprzejmowal,nawet jesli mial nalane okolo 3/4 stanu na bagnecie,to ubylo moze z 2,3 setki,takze jest to ubytek rzedu 1 setki na 1000km czyli 1litra na 10000km,a to jest wszytko mieszczace sie w normie

Gozdo
23-07-12, 13:35
Pixel dobrze mówi jak zaczniesz lać 10 litrów na 10 tys to możesz się zacząć martwić, u mnie też olej ubywa nie dużo <0.7 na 8-9 tys> ale to nie jest nowy silnik sam mam przelatane już prawie 200 tys.

Shady
23-07-12, 13:55
wlej doktora :P ja mialem fest kopcący silnik a po wlaniu doktora jakos takich ilosci juz nie kopci :)

Gozdo
23-07-12, 14:56
Shady Ty to już jesteś specjalistą w dolewaniu oleju^^

Michał102
23-07-12, 16:42
wlej doktora

... pozapychaj kanały olejowe i zatrzyj silnik ;)

Doktor to jest dobra rzecz dla handlarzy chcących zamaskować kopcenie. Wlanie tego ustrojstwa, to dorżnięcie silnika. Żadnych korzyści prócz zmniejszenia kopcenia z tego nie ma... to cholerstwo bardzo zagęszcza olej, a co za tym idzie mocno utrudnia smarowanie.

PixeL
23-07-12, 16:43
nie wlewaj zadnych motodoktorow,zostaw tak jak jest i sie niczym nie martw,wszystko jest w normie

Kriss91
23-07-12, 17:38
Jak na "Civicowe" standardy nie ma się czym zbytnio przejmować. Kontroluj stan. Miałbym jedynie uwagi do marki oleju. Dużo osób narzekało już, że Castrol lubi zrobić syf w silniku.

PixeL
23-07-12, 20:05
bco do castrola to prawda,chujnia jakich malo,jak chcesz dobry olej to zalej liqy moly 10w40mos2 z dwusiarczkiemmolibdenu ,jest troche droszy od pozostalych 10w40