Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Yokohama Prada2 vs Falken ZE512

BartGT
21-08-07, 14:21
Przejrzalem cale archiwum i konkretow nie znalazlem, dlatego pytam o opinie tych 2 firm.

Ktore lepiej sie sprawdza w coupe V.gen rozmiar to 195/50 R15.

Yokohama PARADA Spec-2 lub inna z tej rodziny

Czy cos raczej z rodziny Bridgestone Dodam ze samochod do jazdy na codzien a nie wyscigow, ;) Wiec opona powinna sie dobrze zachowywac na suchym jak i mokrym i wytrzymac wiecej niz 2 sezony :d

Co do Yoko spec-2 czytalem rozne opinie, ze sa b.slabe podczas deszczu, glosne i bardzo szybko sie zuzywaja :( Co do Bridgestone to nie wiem nie znam za duzo opini, ale przewaznie wiekszosc zadowolona

havok
21-08-07, 21:14
Falken FK452? Też Made in Japan i zbiera bardzo dobre recenzje. Będzie bardziej cicha niż Parada i mniej się zużywa.
Jakiś tam test:
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Falken/FK452.htm
także na CTR: http://www.tyrereviews.co.uk/Tyres_For/Honda/Civic-Type-R.htm
Masz tam jej porównanie z Potenzą RE040 i Paradą Spec-2

Efyr
21-08-07, 22:14
Ale to są testy czy oceny wystawione przez użytkowników?

PS A jakie zimówki polecacie?

BartGT
22-08-07, 02:06
Falken FK452? Też Made in Japan i zbiera bardzo dobre recenzje. Będzie bardziej cicha niż Parada i mniej się zużywa.
Jakiś tam test:
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Falken/FK452.htm
także na CTR: http://www.tyrereviews.co.uk/Tyres_For/Honda/Civic-Type-R.htm
Masz tam jej porównanie z Potenzą RE040 i Paradą Spec-2

Oponki rzeczywiscie fajne, ale nie w rozmiarze jaki ja szukam

Gawroon
22-08-07, 22:51
jeżdżę na takich faleknach (ze512) i ogólnie wrażenia są pozytywne... taka dobra uiwersalna opona choć na mokrym nie trzyma rewelacyjnie. ogólnie jest ok.

zależy do czego szukasz opon. ze512 jest uniwersalna, natomiast parada będzie lepsza na suchym.

edit: z tego co doczytałem to szukasz opony na codzień do normalnej jazdy więc falken wydaje się mi lepszym wyborem bo patrząc na bieżniki sprawia wrażenie lepiej trzymającej się na mokrej nawierzchni choć podkreślam, że i tak nie ma pod tym względem rewelacji, falken na suchym jest wystarczająco dobry do codziennej jazdy.

zonk
11-03-08, 09:28
zeby nie robic syfu podłacze sie z pytaniem....

Parada spec-2 czy toyo r888

ktore z tych opon sie lepiej nadaja tak do jazdy w deszczu tez....b o niechce specjalnie kupowac nowych felg i zmieniac ze zwyklych opon na takie...

Czy te opony pod wzgledem przyczepnosci na starcie sa porownywalne?
Uzytkowal ktos i te i te opony moze? :P

Jakies dobre rady?

pocztkowo chcialem kupic t1r toyo i na zmiane na przod r888 ale to duzy wydatek...i zastanawiam sie nad yoko... bo slyszalem ze w deszczu sa dobre. ( wiem ze ktos na r888 wracal w deszcz dosc szybko ale ja mam strach po dachu... :( )

Kras
11-03-08, 09:44
Obie są denne w deszczu. Oczywiście Parada lepsza, ale czy tak bez rewelki. R888 dużo lepsze na suchym. Parada z kolei tańsza.

rek1n
11-03-08, 10:21
coraz lepsze posty :)
R888 to opon sportowa nie nadaje sie do jazdy na codzien tymbardziej w deszcz
Yoko spec 2 to opona dla normalnych zjadaczy chleba

Pati
11-03-08, 11:20
no co ty? R888 to *****uista opona na codzien. na suche lub wilgotne nawierzchnie (żaden deszcz czy stojąca woda) i ma trwałość rzędu 7000km. :)

zonk
11-03-08, 11:56
Yoko spec 2 to opona dla normalnych zjadaczy chleba

ale klei sie podobno lepiej niz zwykla opona...

Kras
11-03-08, 12:43
Tak, bo to opona UHP...ale R888 to R-compound. I tego nie można tak sobie porównywać.

zonk
11-03-08, 17:56
to co proponujesz kupic zwykle opony do jazdy dziennej i na jakies zawody r888? yokohama niepolaczy tych 2 spraw? :D

stempel
11-03-08, 18:16
888 to sliki z nacieciami zeby byly dopuszczone na ulice najprostrzymi slowami,w deszczu w koleinie jak letnia na sniegu,nie kombinuj kup sobie tr1 .

zonk
11-03-08, 18:21
ja wiem co to jest r888 tylko pytam czy parada klei sie lepiej niz np t1r czy tak samo?

czy poczekac i kuic 4x t1r + 2x r888

rek1n
11-03-08, 20:26
zdecydowanie kup 4xt1r + r888 do upalania, nigdy nie polaczysz wlasciwosci opony sportowej z komfortem i zywotnoscia opony do codziennej jazdy, nie kombinuj bo na t1r w warunkach innych niz tych do ktorych ta opona zostala przeznaczona mozesz sie nimilo przejechac

Pati
11-03-08, 22:11
t1r ma miękka scianke boczną

Lcfr
11-03-08, 22:25
t1r ma miękka scianke boczną

Ale daje radę na deszczu lepiej niz parada i r888- takie jest moje zdanie...
ogolnie parada jest mocno przereklamowana w temacie deszczu bo na deszczu jest wg mnie tragiczna...(moge mieć takie swoje zdanie)
moze w innych warunkach jest kozak ale do jazdy codziennej te oponyśrednio się nadają....

z takich codziennych opon to ja bym polecił bfgoodrich profiler G
oraz Toyo T1 R
oraz dawno zapomniane i "mało lanserskie" dunlopy SP 01

w takiej kolejnosci jak napisałem (patrzac na stosunek cenowy do produktu)
opony na których najlepiej mi sie jeździło..

ps. nie wiem jak ten falken-nie miałem okazji potestować....

kivik
11-03-08, 22:26
czy poczekac i kuic 4x t1r + 2x r888
Po co Ci tylko 2 sztuki R888? na draga tylko? czy zamierzasz po ulicach/torach smigac na 2xt1r + 2xr888?

!markos
11-03-08, 22:54
po co w ogole do seryjnego b16 r888 na przod? bedziesz sie scigal w profi z samochodami, z ktorymi nie masz najmniejszych nawet szans?

zonk
12-03-08, 08:01
a kto mowil ze seryjne?

kivik tak myslalem 2xr888 2x t1r

Pati
12-03-08, 08:26
to do jazdy na prost ok, ale na zakręty już niekoniecznie. bedzie Ci ty uciekał bo przod bedzie mial duuuzo lepsza przyczepnosc.

dowolna opona na deszczu da rade lepiej niz r888 :)

hcc
12-03-08, 08:37
Potwierdzam opinie Lcfr-a co do Parady Spec-II, na deszcz sie nie nadaje,- na suchym super !!!

stempel
12-03-08, 10:18
ek4 jest samochodem dosc neutralnym wiec zakladajac inne opony na przod a inne na tyl cofniesz sie z modami,chyba ze interesuje cie 1/4.Moja propozycja jesli masz zamiar poprawic nieznacznie wlasciwosci na torze to przod np;205/50/15i tyl195/55/15.

zonk
12-03-08, 11:25
dobra to bardziej rozwine :D

po 1: to eg6 a nie ek :)

po 2: chce miec opony do codziennej jazdy i cos co lepiej mi sklei na zawodach na 1/4mili, typu sss , pas w Borsku etc... zadne zakrety mnie nieinteresuja :)

Wiec chcialem albo kupic 4x parada bo podobna sa dobre na deszczu i lepiej kleja
albo 2x r888 na przod i 2 x t1r na tyl na zawody ( ma jazde zwykla 4 x t1r )

kumata? :D

!markos
12-03-08, 11:34
nie kumata, bo parada nie jest dobra na deszczu. to po pierwsze. po drugie po co chcesz opony do dragu, skoro startujesz w klasie do 2.0l gdzie nie masz najmniejszych szans na wygranie czegokolwiek?

wunat
12-03-08, 11:53
a czy musi odrazu wygrac? nie moze poganiac dla wlasnej frajdy i satysfakcji?

!markos
12-03-08, 11:58
oczywiscie, ze moze. ale moze to robic na toyo, taniej bedzie. fun ten sam. brak wygranej - tez taki sam.

zonk
12-03-08, 12:39
ale w borsku np mam szanse :) a na miejskiej ulicy r888 maja sens na nocnego streeta? :afro:

Kolega do iVT kupil wlasnie parady i mowi ze mu w deszczu dobrze jezdza a na suchym kleja wiec pytam dlatego o te opony.

chyba najlepiej kupic t1r i juz :)

stempel
12-03-08, 22:53
Z wlasnego doswiadczenia wydaje mi sie ze 888 daja rade ale w samochodach z duzym momentem tam gdzie guma jest na granicy przyczepnosci podczas przyspieszania,a nie w civicu ktory moze miec kolo 170koniow i max moment kolo odcinki,ja uzyskoje lepsze przyspieszenie na mocno boksujacych kolach ,dwojka malutki pisk ,wiec wydaje mi sie ze te opony to troszke przerost formy .Ale auto autu nie rowne wiec ....

Prezesunio
12-03-08, 23:04
a co myslicie o Toyo PX4?

kivik
12-03-08, 23:15
a kto mowil ze seryjne?

kivik tak myslalem 2xr888 2x t1r

Kiedys mialem przyjemnosc zrobienia kilku kólek po torze w Poznaniu majac własnie z przodu opony typu r888 a z tylu yoko A520. Tragedia w prowadzeniu, przy minimalnym odjeciu gazu w szybkim łuku, fure momentalnie stawiało bokiem.
Na nocnego streeta da sie dojechac ale umprzedzam, ze nie da sie poszalec w drodze na i w drodze powrotnej.

Lcfr
12-03-08, 23:31
po 2: chce miec opony do codziennej jazdy i cos co lepiej mi sklei na zawodach na 1/4mili, typu sss , pas w Borsku etc... zadne zakrety mnie nieinteresuja :)

Generalnie taka hybryda to nie ma sensu wg mnie...(do tego co chcesz osiągnac)
kupiłbym komplet 4 dobrych opon (dobrych= z wyższej pólki ogarniajacych deszcz i suchy asfalt w niezłym stopniu) i tyle
bedzie i taniej
i często pewniej...
duzo uniwersalniej
a straty na takim zestawie(w wypadku warunków idalnych dla hybrydy) będa naprawdę nieduze u ogarnietego kierowcy.

i weż jeszcze 2 rzeczy pod uwagę:
- parada nie jest dobra na deszczu-to nie tylko moja opinia...
- ciężko znaleźć opony odpowiednie do Twoich wymagań... Nie ma rzeczy które są dobre do wszystkiego.... Jka co s jest na codzień (tez desz) niekoniecznie bedzie się kleic dobrze na startach itd...
Musisz wybrac jakis kompromis albo... zmieniać koła :)

zonk
13-03-08, 07:53
Lcfr chyba masz racje narazie postawie na dobre gumy na cale lato czyli sucho/mokro :) Czy t1r sa si czy polecicie jakies lepsze oponki w podobnej cenie?

Najwyzej latem dokupie r888 i 2 felgi na zmiane :D

patyk_lks
13-03-08, 09:31
Zastanawialem sie nad T1R ale w końcu po przeczytaniu komentarzy kupiłem Yokohame C Drive . Polecam 195/50/15 - 170zł

Lcfr
13-03-08, 16:13
Wszytsko zależy od ceny.... Są dobre opony w określonych cenach...

Przejeździłęm na T1R cały sezon i wg mnie to dosc dobra opona-ogólnie
A bardzo dobra w tej cenie ( w cenie 175zł/szt nie ma nic lepszego w rozmiarze 195/50/15)
Moim zdaniem jej właściwosci na deszu niedużo ustępują Dunlopowi SP01, na którym na deszczu mi sie super jeździło (a ogólnie nawet lepiej niz na flagowym dunlopie 9000)
Teraz jednak jak będę kupował to kupie BF gGoodrige profiler G
Naprawdę dobre opony i na deszcz i na sucho - super trzymanie....Może troszke głośniejsze w temp 10-15st ale nie dość ze przyczepnośc spora to wzmocnienia (inna konstrukcja) i cena znośna...

E57
13-03-08, 16:46
bfg g-force profiler jest w cenie bardzo porownywalnej do toyo. za 170 mozna bez problemu kupic swieze opony w rozmiarze 195/50/15.

patyk_lks
14-03-08, 09:42
Lcfr, Nie jezdzilem na Toyo ale opierajac się testami/opiniami wybralem wlasnie w cenie 170zł Yokohame C Drive AC01 195/50/15 - 170zł nowa

stempel
14-03-08, 12:22
Opierajac sie na tescie opon w Auto moto z kwietnia opony Toyo Proxes t1 sa najgorszymi z posrod 16 testowanych opon jak napisali tylko barum byl gorszy na suchej nawieszchni,a i tak wygral z toyo w ogolnej klasyfikacji,nawet kumho byla lepsza,Wygrala pirelli p zero .

E57
14-03-08, 13:22
jakiego rozmiaru dotyczył ten test ?

Pati
14-03-08, 14:41
ale pirelli pzero jest gorsza od goodride ;)

stempel
14-03-08, 19:09
ale pirelli pzero jest gorsza od goodride chyba normalne.
Wydaje mi sie ze 17" ,225/ 45 cos takiego nie pamietam.

Efyr
14-03-08, 21:14
Wyszukiwarka testów opon:
http://www.e-pneu.cz/testy_pneu.php

Lcfr
14-03-08, 21:33
Opierajac sie na tescie opon w Auto moto z kwietnia opony Toyo Proxes t1 sa najgorszymi z posrod 16 testowanych opon jak napisali tylko barum byl gorszy na suchej nawieszchni,a i tak wygral z toyo w ogolnej klasyfikacji,nawet kumho byla lepsza,Wygrala pirelli p zero .

nie jestem fachowcem-zwykłym wręcz lajkonikiem...
ale...
takie testy - biorę pod uwagę z dużym przymruzeniem oka... (tak jak testy aut)
wiele gazet robi swoje testy i niekoniecznie mają one odbicie w rzeczywistosci (chociażby dlatego, że dziennikarze maja mierne pojecie o wielu istotnych rzeczach, o czym niejednokrotnie (ja i inni) sie przekonaliśmy)

nadal podtrzymuje swoja opinie...
OPONA 195/50/15 w cenie 175zł - TOYO T1R to bardzo dobra opona w tej cenie....

Może przykłady jakiś lepszych w tej cenie?????? (w tym rozmiarze??????????)
Mozę nawet z tego testu???? (z ciakwosci pytam a nie złośliwie)

patyk_lks
14-03-08, 22:27
OPONA 195/50/15 w cenie 175zł - TOYO T1R to bardzo dobra opona w tej cenie....

Może przykłady jakiś lepszych w tej cenie?????? (w tym rozmiarze??????????)

Yokohama C Drive... nikt mnie nie słucha :D

stempel
15-03-08, 08:27
chociażby dlatego, że dziennikarze maja mierne pojecie o wielu istotnych rzeczachWidze ze ty masz mierne pojecie na temat tego w jaki sposob przeprowadza sie taki test skoro z taka latwoscia oceniasz olbrzymia prace ludzi ktorzy sie na tym znaja..Akurat moge sie na ten temat wypowiedziec bo dwa lata temu bylem w takim osrodku i uczestniczylem przy takim tescie.Test 10 opon zaja trzy dni ,rozpoczynalo sie od testu opony premium czyli opony o klase wyzszej ,zeby na podstawie tej opony miec odwzorowanie na zmieniajace sie warunki temperaturowe i uzywano jej co drugi komplet by test byl wiarygodny i uczciwy.Jako ciekawostke powiem ze test byl przeprowadzany w osrodku gdzie kazdy tor byl dublowany ze wzgledu na gradacje nawierzchni ,poniewarz w stanach jest iny asfalt niz w europie,naprawde bardzo fachowo i dokladnie przeprowadzane sa te testy,wiec jak czytam wypowiedz kogos kto pisze ,ze i tak uwaza bo za taka cene jest super to powodzenia.

Lcfr
15-03-08, 09:56
chociażby dlatego, że dziennikarze maja mierne pojecie o wielu istotnych rzeczachWidze ze ty masz mierne pojecie na temat tego w jaki sposob przeprowadza sie taki test skoro z taka latwoscia oceniasz olbrzymia prace ludzi ktorzy sie na tym znaja..Akurat moge sie na ten temat wypowiedziec bo dwa lata temu bylem w takim osrodku i uczestniczylem przy takim tescie.Test 10 opon zaja trzy dni ,rozpoczynalo sie od testu opony premium czyli opony o klase wyzszej ,zeby na podstawie tej opony miec odwzorowanie na zmieniajace sie warunki temperaturowe i uzywano jej co drugi komplet by test byl wiarygodny i uczciwy.Jako ciekawostke powiem ze test byl przeprowadzany w osrodku gdzie kazdy tor byl dublowany ze wzgledu na gradacje nawierzchni ,poniewarz w stanach jest iny asfalt niz w europie,naprawde bardzo fachowo i dokladnie przeprowadzane sa te testy,wiec jak czytam wypowiedz kogos kto pisze ,ze i tak uwaza bo za taka cene jest super to powodzenia.

Tak mam mierne pojecie na temat wszystkiego....
Ale dodam 2 rzeczy:
Napisałes, że test jest w Auto moto więc dlatego ja napisałem, ze te testy rózne są . Nawet laik widzi jak często są bardzo tendencyjne. Nie musiałem wiedzieć, ze test był przeprowadzony profesjonalnie tak jak opisujesz wyzej. Mógłbyc testem dziennikarzyn - jakich pełno w obecnych pismach - które maja sie średnio do rzeczywistości.
I druga sprawa. Nadal twierdzę że coś jest dobre w swojej cenie. Nie kazdy ma nieograniczony budżet !! Ludzie chcą kupic cos w danych pieniadzach (bo posiadają okresloną kwotę) i chcą dokonać najlepszego wyboru przy takim nakładzie środków. I nie każdego wtedy stac na opone z czołówki stawki. I dlatego napisałem, ze Toyo w tej cenie/rozmiarze jest wg mnie dobrą oponą.

RDK
17-11-08, 14:37
troszkę odkopie bo mam pytanko, chcę kupic parada spec2 i ciągle słyszę że na mokrym katastrofa, ale co rozumiecie pod pojęciem, że źle się jeździ na mokrym? w sensie źle się upala auto na tych oponach na mokrym czy do jazdy na codzień na mokrym nie dają rady? wiadomo że jak pada to się nie *******ziela nie wiadomo jak, ale nawet przy normalnej jeździe? miejskiej?

punkt widzenia zależy od punktu siedzenia i zastanawiam się czy jak ktoś mówi "parada ssie na morkym" ma na myśli "jak ganialiśmy z chłopakami na miejscówce to przy 120 na zakrecie uciekał mi tył" czy "jechałem 70 po mieście i zwalniając przy skrzyżowaniu wpadłem poślizg"

:)

spychu
18-11-08, 01:26
Podczas opadow mozesz zapomniec o jezdzie prawym pasem. Jak dla mnie parada podczas opadow deszczu dramat.

Momentami auto zachowuje sie jak kajak.

Co nie zmienia faktu, ze jesli deszcz powiedzmy siapi i jezdnia jest wilgotna a nie plynie po niej "rzeka" wody to calkiem ladnie trzyma.

wierzba
18-11-08, 11:04
Teraz jednak jak będę kupował to kupie BF gGoodrige profiler G
Naprawdę dobre opony i na deszcz i na sucho - super trzymanie....Może troszke głośniejsze w temp 10-15st ale nie dość ze przyczepnośc spora to wzmocnienia (inna konstrukcja) i cena znośna...
Tak na szybkości link - http://www.opony.pl/opona.aspx?oid=98815&rodzaj=1 - o te gumki chodziło Ci Lcfr ???

Jak się nie mylę to Spychu na takich śmiga także może dorzucic coś od siebie....

Też się zastanawiam jaki komplet kupic - T1R, PX4,..................

spychu
18-11-08, 11:58
Dokładnie ja jeżdżę na takich G-Force'ach.

Jak dla mnie mega *****ista opona. Ma mokrym milion razy lepsza niż Parada na suchym powiedział bym, że bardzo podobna.

Jedyny jej mankament jaki dotąd zauważyłem przy moim zawiasie i ogólnie sztywności mojego auta i tempie pokonywania zakrętów to, że mogła by mieć nieco twardszą ściankę boczną. Chociaż z drugiej strony może na nieco szerszej feldze np. 7" zachowała by się inaczej.

Zdarzało mi się na nich w padający deszcz przemieszczać się po 140-150km/h czego na Paradzie chyba bym się nie odważył.

Ja polecam tą oponę, mimo tego, że po zimie kupię sobie T1R z racji dostępności do rabatu i ceny za jaką mogę ją mieć.

Jeżeli miał bym wybierać, ze względu na właśności trakcyjne w każdych warunkach to konfiguracja moja wyglądała by następująco:

1. Goodyear Eagle F1 GSD3
2. BF Goodrich G-Force / Toyo Proxes T1R
3. Yokohama Parada

A stosunek ceny do własności trakcyjnych to:

1. Toyo Proxes T1R
2. BF Goodrich G-Force
3. Goodyear Eagle F1
4. Yokohama Parada

TENCIO
18-11-08, 17:55
a ja sie kolejny zapytam czy ktos ma opinie na temat firestone firehawk sz90????czy to dobra alternatywa dla t1r i parady 2???

rek1n
18-11-08, 22:32
ja ze swojego doswiadczenia bym polecil Yoko S-Drive , przyjemna oponka i nie chce sie zuzywac czego nie mozna powiedziec o T1R
http://www.tirerack.com/tires/tires.jsp?tireMake=Yokohama&tireModel=S.drive
tu Parada
http://www.tirerack.com/tires/tires.jsp?tireMake=Yokohama&tireModel=Parada+Spec-2

procent zadowolonych uzytkownikow mowi sam za siebie

wierzba
19-11-08, 11:34
To ciekawe czemu Koser tak narzekał na Yoko S drive - http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=31572&highlight=opony
kolejne sprzeczne wypowiedzi i weź tu bądź mądry i się na coś zdecyduj :D

rek1n
22-11-08, 12:51
prownywalem te opony bezposrednio do T1R, konkluzja jest nastepujaca, S-Drive jest lepsza

dystans6
01-12-08, 17:12
No to i ja sie podłaczam :) kupiłem nowe felgi 17' duzo kasy i oszczedzania mnie kosztowały, wiec chce kupić dobre oponki które beda sztywne ( jakoś tam ochronia felgi bo profil 40) i beda sie dobrze prowadzily w ostrych zakretach... czytałem wczesniejsze posty i na razie mysle o kupnie t1r albo parady spec2, jak sie maja te oponki do coupe 6gen w rozmiarze 205/40/17 ?

havok
01-12-08, 18:24
Panowie, macie na górze przyklejony temat o oponach:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=18044
Może by tam kontynuować rozmowę o wszelkich innych oponach niż Parada 2 i ZE512?