Zobacz pełną wersję : podlaczenie klaksonu w ej9 z kierownica z MOMO ATR/ITR/EK9
Witam!
Odrazu napisze dla potomnych bo byly watpliwosci na forum wieloklin kierownicy z ATR-a pasuje do EJ9 :)
Mam jednak problem z podlaczeniem klaksonu.
Po zdjeciu starej kierownicy ukazalo sie cos takiego:
http://gonzolak.republika.pl/img/kiera/1.jpg
Kierownica byla bez poduszki powietrznej.
I teraz nie mam pojecia gdzie podlaczyc plus i minus od klakosnu z ATR-a:
http://gonzolak.republika.pl/img/kiera/2.jpg
Pomozcie:)
Pozdrawiam
Nie ma tu żadnego plusa, choć tak mogłyby sugerować kolory przewodów. Jeden przewód na stałe do masy, a drugi musi mieć połaczenie z tą blaszką przy kolumnie
Wielkie dzieki Piroman-ie!! Dzieki Twojej pomocy na PW poszlo jak z nut. A pisalem do kilku osob + przeszukalem pol forow zagranicznych i tylko Ty odpisales konkretnie :) To juz drugi raz mi pomaga (wczesniej byla wiazka).
Dla potmnych i szukajacych przez googla zeby nie musieli rozkminiac od poczatku :)
Jesli macie kiere bez poduszki (modulu SRS) i z kolumny kierowniczenj wystaje wam taka blaszka jak na zdjeciach ktore umiescilem powyzej to musiscie przy montazu kiery z ATR-a (podejrzewam ze ek9 momo i itr jest tak samo) jeden z przewodow podlaczyc pod srubke w kierownicy badz cokolwiek w kierownicy metalowego. Z kierownicy ktora zdemntowaliscie wyjac okragla blaszke (pierscien) ktorym szedl przewod do klaksony. Zrobic jakas podladke (ja zrobilem to na gumie + troche izolacji zeby byc pewnym ze nie ma zadnego kontaktu z metalem na kierownicy) i na ta podkladke dajecie ten pierscien zdemontowany z oryginalej kierownicy. Drugi przewod podlaczacie pod ten pierscien i ... GITARA. Wszyskto dziala. trabi jak szalony:) Moze opis jest troche zagmatwany ale jak bedziecie mieli w rece obie kierownice zobaczycie co jest co to kwestia kilku minut:)
wieloklin pasuje, a co z kostkami od poduchy? takie same? czy trzeba kabelki przelutowac ? :)
chudypiter
21-07-12, 22:48
Mogę dodać od siebie, iż kostka poduszki z kierownicą prelude vti pasuję bez problemu do ej9 polift, wieloklin również.
czy kiera z atr jest mniejsza niż seria z VIgen EJ EK ?
bo spotkałem sie z różnymi informacjami na ten temat...a kiery z atr jeszcze nie miałem w rękach :)