Zobacz pełną wersję : Źle wskazujący obrotomierz
Witam mam taki problem, podczas pracy na wolnych obrotach obrotek pokazuje mi 400, 200 a czasami 0 obrótów. Natomiast podczas dokręcania na Vtec odcinka powinna być przy 8500 tyś a wg obrotka jest to 7800. Odkęciłem obrotek i wygląda OK, co to może być- bardzo proszę o pomoc.
Honda V gen B16A1.
nie wiem skąd wziąłeś wartości 400 i 200 obrotów bo obrotomierz jest wyskalowany od 500 do 9000 obrotów, na b16a1 się nie znam ale nie jest przypadkiem tak że jak kręcisz do odcinki na luzie to vtec się nie włącza i odcinka jest właśnie przy 7800?
Yotomeczek86
19-07-12, 20:48
Posprawdzaj wszystkie masy, wtyczkę w liczniku oraz w aparacie zapłonowym.
Takie wartości mi pokazuje 400 i 200 bo mam wsadzoną inną nakładkę i mam tak skalowanie co 200 i max 10000 obrotów , na postoju i podczas jazdy odcinka jest przy 7800:(
Posprawdzaj wszystkie masy, wtyczkę w liczniku oraz w aparacie zapłonowym.
No właśnie słyszałem, że to może też być aparat, sprawdzę ,ale nie chcę go rozbierać.
Takie wartości mi pokazuje 400 i 200 bo mam wsadzoną inną nakładkę
a masz pewność że jest dobrze założona? bo przyczyna może być dosyć prosta...
Odkręciłem obrotek i wszystko jest na swoim miejscu, a wcześniej jak już była założona tak nakładka 3 lata wcześniej to normalnie chodziło dopiero teraz tak mi się dzieje. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?
Jakieś pomysły? nadal aktualne.
Jeżeli tak jak piszesz z obrotomierzem jest wszystko ok, to sprawdź alternator, ewentualnie podmień na inny jak masz taką możliwość bo to on jest odpowiedzialny za wskazania obrotomierza
Tak to był alternator teraz już wszystko działa.
Trochę odświeżę, czy licznik z eg6 będzie dobrze działał z silnikiem d16w4?
Mam taki problem że wskazuje mi źle obroty, przy 100km/h wskazuje mi 2200 obr/min co jest fizycznie niemożliwe, poprzedni licznik wskazywał mi ok 2900 obr/min przy stówce i to chyba było normalne.
Czy ja mam popsuty licznik czy po prostu licznik który działał z B16 nie będzie działał z D16?
Bardziej obstawiam że inaczej będzie działał z B16 na D16 :)